Isla Mujeresele saab sõita Cancúnist praamiga. Cancúni saab lennujaamast ADO bussiga. Piletit saab osta lennujaamast ning see maksab 3-4 eur inimese kohta. Need bussid on igati euronõuetele vastavad ning mugavad transpordivahendid ja sõit tuleb kordades odavam kui takso. Lennujaamast Cancúni minek võtab aega orienteeruvalt pool tundi. Sel ajal saab aknast eluolu jälgida või bussi ekraanidest tulevat programmi vaadata. Buss viis vahepeatusteta Cancúni keskusesse, kust sõitsime taksoga sadamasse. Mehhikos on lennujaamast taksoga tulla alati kallim kui lennujaama minna. Ka bussijaamast praamile on oluliselt kallim sõita kui vastupidi. Üle 100-120 peeso selle sõidu eest maksta ei tasu. Mõistlik on summa taksojuhiga enne sõidu algust läbi rääkida. Ühendusega saare ja mandri vahel probleemi pole. Isla Mujeresele saab kahest sadamast. Ühest läheb praam iga tunni tagant, teisest iga 30 minuti tagant.

Kohe randa!
Veetsime saarel kolm päeva, mis on täiesti piisav niivõrd väikese ala avastamiseks. Esimese päeva tahtsime kohe rannas veeta. Majutus sellel saarel oli terveks reisiks ainus, mille olime enne Mehhikosse tulemist ette planeerinud. Kõiges ülejäänus otsustasime elu usaldada ja mitte plaanide tegemisega oma käsi kinni siduda. Isla Mujeresel tuleks ööbimine võtta kindlasti saare põhjaossa. Peamine rand, Playa Norte, asus meie majutuskohast põhimõtteliselt ümber nurga ja kõikide soovituste kohaselt sinna suundusimegi.

Isla Mujeres

Rannad on saarel puhtad ja pehme valge liivaga. Selle peenikese valge liiva selge eelis on, et see ei lähe kuumaks ja ka keskpäeval ei pea muretsema jalataldade kõrvetamise pärast. Playa Nortes sügavaks (täiskasvanud inimesel üle pea) ei lähegi. Ohutusse kaugusesse on pandud poid, kust edasi ujuda ei tohiks. Ohutusnõuandeid tasub järgida. Kui Playa Nortel on melu, siis on ka vaiksemaid randu, kus on vaid üksikud jalutajad, põhi kohati kivine, lained suuremad ja läheb kiiremini sügavaks. Olenevalt kellaajast ning tõusust-mõõnast on hoovus väga tugev. Turistidel seal ujuda ei soovitata ning põhjusega. Nii kui jalad enam põhja ei ulata ja hoovus on tugev, on üksiküritajatel napid võimalused tagasi kaldale jõudmiseks ja mitmed on ka merele jäänud. Kalda ääres end vette kasta siiski saab. Soovituslik on minna ujuma kordamööda ning üksteisel silma peal hoida. Rannas võib kohata ka hoolsaid turvamehi, kes jälgivad, et inimesed liiga kaugele ei läheks.
Isla Mujerese põhjaosas on ranna ümbruses ohtralt on rannabaare, kust saab rannapäeva jooksul kehakinnitust tellida, kuid neid tasub külastada ka õhtul. Suruge varbad liiva, võtke margarita või corona näppu ning elav salsamuusika ja merekohin teevad ülejäänu.
Isla Mujeres, Mexico

Isla Mujeres on üldiselt väga turistidele orienteeritud, kuid kohalikud kauplejad ei ole pealetükkivad, nagu nad aasiamaades on, vaid üldiselt väga viisakad. Valge inimene ei ole seal midagi uut ning erilist tähelepanu ei osutata ka naistele. Saab end täiesti vabalt tunda ning rahulikult puhkust nautida.
Peatänaval on hulgaliselt suveniiripoode, söögikohti ja baare. Osalt on need omaette vaatamisväärsused, sest need on karakteriga kohad. Paljudes neist mängib õhtuti elav muusika ning saare olustik on üliselt väga muhe. Yucatani poolsaar on mitmekülgne ning leidub ka vaikseid ja looduskauneid kohti. Üksteisele on nad mõnusaks vahelduseks. Eks reisi lõpus selguvad ka eelistused.

Jootraha jätmise teadus
Tasuda saab põhimõtteliselt igal pool nii Mehhiko peesodes kui USA dollarites. Enamjaolt on kasulikum maksta peesodes, kuna kurssi arvutab igaüks ise "enam-vähem" täpsusega. Suuremate summade, nagu majutuse puhul, võib olenevalt kursist olla kasulikum maksta dollarites.
Jootraha tuleb jätta. Tuleb hoolega jälgida, kas see on juba arve summale sisse arvestatud või mitte. Aeg-ajalt märgitakse see käsitsi eraldi arvele juurde. Mõnikord kirjutatakse arvele, et jootraha ei ole sisse arvestatud,kui juhtub ka seda, et arvele ei ole midagi lisaks märgitud. Seda siiski mitte jättes võib juhtuda, et restoranist väljudes tuleb teenindaja järele seda küsima. Soovituslik suurusjärk on 10% summast. Makstes vähem, võib samuti juhtuda, et teenindaja palub jootrahale juurde maksta, et vaikimisi standardiks peetav 10% kokku tuleks.

Isla Mujeres

Peamine liiklusvahend saarel on golfikäru*. Nende hinnad olenevad turismihooajast ning ka kellaajast, mil renditehing sõlmida. 600-800 peesoga saadud käru on hästi saadud. Meile soovitati odavaimaks hinnaks 500, kuid sellist hinda pakkuvat kohta meil leida ei õnnestunud. Käru oleks mõistlik minna rentima hommikusel ajal või kokkuleppele jõudmise korral broneerida osalise ettemaksuga järgmiseks hommikuks. Keskpäevaks on suuremas osas rendikohad juba kärudest tühjad ja olemasolevatel hinnad kõrgemad. Samuti ei ole mõtet rentida käru mitmeks päevaks, sh 24 tunniks. Saar on väike ja ühe päevaga sõidab selle vabalt läbi. Pikemaks ajaks käru rentimist tasub kaaluda, kui on plaanis külastada mõnd atraktsiooni, mis võtab ära suurema osa päevast, näiteks kohalik delfinaarium. Tegevusi on saarel teisigi, nt kipkonnakasvandus ning zip-line seiklushuvilistele.

*Käru laenutatakse juhilubade alusel. Kel neid ette näidata pole, on võimalik rentida ka jalgrattaid. Kogu saare jaksab kenasti ka rattaga läbi sõita.

Isla Mujeres