Korea baar Horan Valgas

Valga on surev linn: elanike arv kahaneb ja ehitatav riigigümnaasium jääb pooltühjaks. Ometi on selles linnas tegutsenud poole igaviku jagu üks Korea söögikoht, mis jätkuvalt suupärast toitu pakub. Korea kokka pole siin nähtud juba mituteist aastat, aga köögis tegutseb jätkuvalt tema käe all õppinud meister.

Horan on koht, mis Eesti „lõunaosariikides” viibides kõigi teiste seas toredat idamaist vaheldust pakub. Ka interjöör on meeldiv, rõhutatult idamaine, ning teenindus saab hindeks viis pluss.

Lasmamäel asuvat restorani peab korealastest abielupaar.
Horani kõige väärikam roog on Bibimbap – Korea köögi visiitkaart, mille sisu varieerub sõltuvalt piirkonnast ja kokast. Tegu on köögiviljadest, marineeritud lihast ja riisist praega, mille tähtis osa on muna. Ehkki Koreas näeb see toit kindlasti parem välja ja on uhkemalt serveeritud, on Valgas pakutav versioon tõeliselt maitsev ja toitev. Üksjagu eksootilisem roog on Megi Namul – merikapsasalat, mida külastajal samuti kindlasti proovida tasuks.

Haroni road on maitsetelt võrdlemisi pehmed, isegi menüüs teravaks märgitud toidud on tuleneelajast nõrgemale sööjale igati paslikud. Tunda on, et Korea köök on siin läbi käinud mugandumise kohalikule maitsele. Õigemini on siinne köök nõukogude-korea taustaga. Mis see on? Kohe räägime.

Annön Lasnamäel

Seda väga tagasihoidliku ilmega söögikohta peab korealastest abielupaar, kes on pärit Usbekimaalt. Jah, kuulsite õigesti. Vene impeeriumi Kaug-Ida aladel elas arvestatav korea kogukond, ligi 200 000 inimest, kelle Stalin 1930ndatel Kasahhi ja Usbekimaale küüditas. Selle teo tagajärjed olid vähemalt sama karmid kui stalinistlikel repressioonidel Eestis – hukkus umbkaudu viiendik rahvast. Ülejäänud säilitasid küll oma kultuuri eripärad, aga on nüüdseks valdavalt kaotanud korea keele oskuse. Oled see, mida sööd – too rahvuslik vähemus kannab oma kultuuri edasi toidus.

Üks nõukogude-korea pere jõudis 1980ndate lõpus Lasnamäele ja nende peetav söögikoht on tõeline pärl. Interjöör on rahvuslik, natuke väsinud, rohkem kui tagasihoidlik, aga köök on imeline ja pererahva suhtumine külalistesse idamaiselt soe.

Selles kohas räägitakse teile detailselt, kuidas nad ise kimchi’d (hapendatud Hiina kapsast) valmistavad, vaid vene keele oskus kulub mõistmiseks ära. Hapendatakse-pestakse hapendatakse – korealased ei kannata hapendatud kapsa juures seda lõhna, mis meie oma juures nii tähtis on. Maitseks läheb sisse koriander ja helde kogus tšillit ning tulemus on imeline.

Annöni köögi kõige ägedam osa on supid, mis erinevad eestlaste supitraditsioonist samavõrd kui nende hapukapsas meie omast – pigem hautised kui supid, väga toitvad, kõrvale serveeritakse riisi. Praadidest on meeldejäävaim roog vasikakeeled seentega, proovida tasub ka Usbekimaalt Korea köögile manuseks kaasa tulnud pilaffi. No on hea pilaff!

Sellise kultuurinähtuse nagu Annön üle tasub meil uhke olla, sest tegu on erandliku koha ja kultuuriga, mis on kadumas igavikku. Muide, restoranikülastajate nimekiri on märksa uhkem kui restoran ise – kui kohtate siin mõnda meediamogulit, kultuurisuurust või tippärimeest, siis ärge olge üllatunud.

Kolm koread
Horani söökide-jookides on rohkem tulisust kui Valgast oodata oskaks.

Gotsu, Kyuho’s Kitchen

Erinevalt eelkirjeldatud söögikohtadest on Gotsu köök pärit otse Koreast. Restoranipidajaks on siia õppima saabunud lõunakorealased, kes on kaasa toonud kodumaa köögi ning oma pere poolt Koreas toodetava tšilli. Väga võimalik, et Gotsu on kõige teravama menüüga söögikoht Eestis – proovige hapukapsahautist sealihaga! Jah, kuulsite õigesti. Mis see kimchi muud ikka on. Hapukas leem on siiski sedavõrd terav, et võrdlus meie kodumaise roaga jääb vaid toorainete sarnasuse tasandile. Kõigi eestlaste suureks kurvastuseks tuleb tõdeda, et korealased saavad sellest kombinatsioonist tunduvalt ägedama taldrikutäie.

Horani kõige väärikam roog on bibimbap.
Väga võimalik, et Gotsu on kõige teravama menüüga söögikoht Eestis.

Väike soovitus: ärge jooge kimchi kõrvale midagi! Tšillilõõma tasandab kõige paremini koos hautisega serveeritud riis. Ja päris kindlasti ärge tellige selle roa kaaslaseks punast veini, nii nagu üks proua kõrvallauas tegi. Ida köögis ei kehti euroopalikud toidu- ja joogisobitamise reeglid, maitsed on sedavõrd erinevad. Kui tahate siiski tingimata veini juua, siis meie hapukapsa kõrvale sobib tegelikult Riesling. Hapukasmagusa ida köögi puhul on see vihje päris heaks veinisobitamise lähtekohaks.

Veel üks vihje: krõbeda kana teravusastet saab timmida – selle võib teha nii tõeliselt pehme lastelemmiku kui ka draakonilegi sobiva.

Nii nagu teised siin loos kirjeldatud söögikohad, on ka Gotsu olnud avatud juba mitu head aastat ning säilitanud lisaks vägagi rahakotisõbralikele hindadele oma köögi hea taseme.

Jaga
Kommentaarid