FUERTEVENTURA, Kanaari saared
Fuerteventural on teiste Kanaari saarte ees üks suur ja väga oluline eelis - imelised ja puhtad rannad. Sinise ja läbipaistva veega on Fuerteventura võitnud just surfajate ja sukeldujate südamed.

Fuerteventural on suurte kuurordite kõrval säilinud palju ehedat kohalikku elu ning ikka veel on saarel rohkem kitsi kui inimesi! Ehkki maailmakuulsaid vaatamisväärusi napib, on rannikuäärsed kalurikülad ja sisemaale küladesse viivad kitsad mägiteed vägagi idüllilised.

Aga rannad ja liivadüünid on peamine põhjus, miks Fuerteventurale minna. Liivarannad on nii pikad ja mõõtmatult suured, et ka need, kes ei armasta massidega koos päikese käes praadida, leiavad endale vaikse nurga.

Fuerteventura

Pealinn Puerto del Rosario pole tavaliselt koht, kus turistid pikalt peatuks, kuid päevaks saare suurimasse linna sõitmine on kindlasti hea plaan.

Vee all on elu sama huvitav kui maa peal. Parim koht selleks on kohe Fuerteventura külje all asuv Lobose saar. Selle madalas rannikuvees saab erivärvilisi Atlandi ookeani kalu imetleda ning hea õnne korral võib ka mõne kaheksajala peale sattuda.

Kõige sürreaalsemad ja meeldejäävamad vaated saarel ei avane aga liivarandades ega snorgeldamispaikades. Unustamatu vaatepildi pakuvad aaloeväljad, mis vulkaanilisel saarel lopsakalt kasvavad. Seda imetaime kasutas haavade ravimiseks juba Aleksander Suur, aga aaloest saab teha kõik alustades šampoonist ja lõpetades limonaadiga. Käik aaloetehasesse on maailma avardav kogemus.

Fuerteventura

Mida süüa? Me juba ütlesime, et Fuerteventural ruulivad kitsed.Isegi pealinn kandis kunagi nime Puerto des Cabras ehk Kitsesadam. Mis tähendab, et imelisemat juustu, kui Fuerteventural, saab vähestes kohtades maailmas. Kohalikku kitsejuustu saab süüa värske ja pehmena, poolküvana ja kõvana - ning raske on öelda, mis on parim.
Ja seikluslikuma meelega maitseküttidele, kellele Fuerteventura kitsede looming meeldima hakkab, on selle kõige lõpetuseks pakkuda kitsepiimaga valmistatud koorelikööri. See maitseb paremini kui kostab.
Ja muidugi on parimad kohad degusteerimiseks kitsefarmid, mis külastajaid lahkelt vastu võtavad!

Fuerteventura

Parim hotell: Corralejo liivaluidete ja looduspargi naabrust nautiv butiikhotell Katis pakub oma külalistele võimalust peatuda erinevas stiilis villadest, mis kõike miksivad kaasaegset ja vehemerelikku disaini auhindade vääriliselt. Pigem veeta igal aastal nädal mõnes neist kui osta oma suvila!

Kes oma krediitkaarti mõrvata ei taha, leiab naaberriikides ees sama kauni sügise, põnevad paiga,d head restoranid ja väga mõnusd hotellid. Lennupiletitelt säästetud raha võib Riias julgelt hotellile kulutada ning endale tõelist luksust lubada.

Riia

Riia on unikaalne linn. Maailmas pole palju turge, mis UNESCO pärandi nimekirja on jõudnud – aga Riia keskturg on sellega hakkama saanud. Kunagi varem pole kultuur või ajalugu nii maitsev olnud! Neljast suurest hallist ja vabaõhualast koosnevat Riia keskturgu külastab iga päev 80 000–100 000 inimest - nende hulgas on nii tippkokad, koduperenaised kui gurmaanid kõikjalt maailmast. Sinna tasub minna isegi siis, kui see pole toit, mis teid köidab - Riia keskturg on palju enamat kui lihtsalt turg.

Tasakaaluks väärikale maailmapärandile on Riias aga ka Miera iela. Miera ieala on vähemalt ühe edetabeli järgi maailma kõige hipsterlikum koht ja selles veendumiseks pole vaja muud, kui asutda sisse mõne selle tänavaäärse kohviku uksest, näiteks Rocket Bean Rostery omast. See on newyorgilikult mõjuv koht, kus hõljub õhus parima kohvi lõhn. Kohvik röstib oma oad ise ja neid saab ka kaasa osta. Uksed avatakse igal hommikul juba kell 8, kui ahjust tulevad ka esimesed värsked saiakesed ning erinevalt teistest Riia kohvikutest, mis on keskendunud ainult kohvile, pakutakse seal ka väga mõnusaid roogi.

Kus süüa? Me juba ütlesime seda, et minge turule! Lätlased on hullud suitsutatud toidu järele, olgu see kala, kana või juust. Ja tänu sellele ka meisterlikud suitsutajad. Sellist suitsukana, nagu saab osta Riia Kesturult, ei saa kusagilt mujalt maailmast. Terve kana on ilus ja tumekuldne, maitstes mahlakas ja ürdine.
Aga hotellitoas seda üksi järada on ka veider, eriti veel arvestades, et Läti kaasaegse köögi maitsed on päris põnevad. Parimad kohad nende nautimiseks on Läti kuulsaima koka Martins Sirmaisi restoranides 3 Pavaru Restorans ja Restaurant 3. Sirmais teab, kust ja kuidas parimad toiduained üles leida.

Parim hotell: Hotels & Resorts avas 16. juunil Riias oma esimese luksushotelli. Riia vanalinnas avatud hotellis on 155 numbrituba, kolm restorani ning Fit&Spa Lounge. Austust kohaliku pärandi vastu väljendavad ratsaspordiga seonduvad kujunduselemendid, millega viidatakse parun von Münchauseni tallidele, mis asusid seal 18. sajandil. Ajaloolistele detailidele vastukaaluks on interjööris tähtsal kohal modernse kunsti ja kaasaegse disaini elemendid. Kombineeritult loovad sellised kaks küllaltki vastandlikku poolt unikaalse atmosfääri. pullmanhotels.com

Unustage auto, sinna lendab Tallinnast ainult tunni ja väga odavalt!
Vilniuses on üks Kesk ja Ida-Euroopa suuremaid ja ilusamaid vanalinnu, mis on kantud küll UNESCO Maailmapärandi nimekirja, ent väga väheste inimeste reisikalendrisse. Aga võiks olla, sest Vilniuse vanalinn on üks Ida-Euroopa suurimaid - 360 hektarit ja mahutab endas rohkem kui 1000 kaitse all olevat objekti lossidest kirikuteni. Ja ärge muretsege, nende vahele mahub ka hulk merevaigupoode ja restorane.

Vilnius

Vilniuse vanalinnast teisel pool Vilnia jõge asuv Užupis ei ole mahutunud arusaamatul põhjusel maailma kõige hipsterilikumate asumite edetabelisse. Ometigi on see hipsterite linnaosade pioneer. Selle atmosfääri on küll võimatu kuhugi edasi kanda, kuid vähemalt Užupise põhiseaduse 41 punkti on ammendamatuks inspiratsiooniallikaks kõigile, kes vajavad mõtteid, millega täita oma kodus, kohvikus või stuudios inspiratsiooniseinale riputatud tahvel.
Vilnius.

Kus süüa?: Vilnius ei ole esimene koht, mis gurmeereisi sihtkohana pähe tuleks, aga kartulitaignas lihapirukatest on nad tõesti mitu väga pikka sammu edasi astunud. Restoran Telegrafas pakub austrimenüüd ja restod Kichen, Lauro Lapas ja Linas Samenas ei valmista pettumust ning veinibaare on lihtsalt kadedaks tegevalt palju.

Parim hotell: Kempinski Hotel Cathedral Square avati neli aastat tagasi, kuid läks vaid aasta, et see kõikide hotelliedetabelite tippu jõuaks. Katedraali kõrval asuv 96 toaga hotell vanas telegraafimajas – mis muuseas on ühel ajahetkel tegutsenud ka hotellina New York - on parima võimaliku asukohaga ja juba kiidetud austrimenüüga restoraniga, ent sügisõhtutel ei ole siiski ahvatlevamat kohta selle pisikesest luksuslikult spaast. Kempinski.com/en/vilnius

Viin on maailma üks rikkamaid linnu, kui asi puudutab kohvikuid, kultuuri, muusikat ja losse. Viini kohvikultuur on alates oktoobrist 2011 võetud UNESCO mittemateriaalse maailmapärandi hulka. Kusagil mujal maailmas ei ole nii väljapeetud kelnereid, sellist hubasust ja traditsioone ning nii hugaliselt kohvisorte. Igal juhul on tervitatav, et maailmapärand ei esine ainult varemete kujul vaid võib saabuda lauda ka viini saiakese näol!

Viin

See kõlab uskumatult ja üliväga akadeemiselt, aga kõige lahedam koht Viini lõputus hipsteriparadiiside rivis on kvartalal, mida nimetatakse Museums quartieriks – nagu nimi reedab, on seal hulk muuseume (www.mqw.at). Ent seal näeb ka kõige kaasaegsemat teatrit ja tantsu, hoovi peal võib juua õlut või lihtsalt lamamistoolides päevitada ja raamatut lugeda, osad näitused ulatuvad isegi tänavale. Rääkimata siis muuseumitest, mille hulgas on kõige ägedam kahtlemata moodsa kunsti muuseum MUMOK.

Viin

Mida süüa?: Šnitsel. Saiakesed. Spargel kevadel, hea seegi.

Õnneks kuulub viini juurde ka vein ning linna enda viinamarjaistanduses valmistatakse spetsiaalset viini veini: Wiener gemischter Satz. Restoranipuudust linnas ei ole – rääkimata kohvikutest – aga ikkagi kogunevad kõik sööma turule, Naschmarktile (www.wienernaschmarkt.eu), kus nädalavahetustel tärkab juurviljalettide kõrval suur kirbuturg ja kus kunagised müügikioskid elavad uut elu restoranidena.

Parim hotell: Hotel Daniel on uue aja disainpärl. Katuse kohal ripub paadiskulptuur ning loomulikult on neil oma väike urbanistlik aed, kus kasvavad üridid ja köögiviljad ning kust külalised otse põõsast midagi ampsata võivad. Interjöör on pigem skandinaavialikult šikk kui hapsburgilikult lopsakas – mis on ju ainult hea.

Kui õues on läinud nii jahedaks, et meres suplemas käia ei saa, siis ei ole see ometigi veel piisav põhjus mitte minna Helsingisse.
Helsingi üks paremini kaitstud saladusi ja teemante on kaubanduskeskus Forum taga paiknev Ürjökadun Uimahalli. Tegemist on 1928. aastal avatud siseujulaga, mis oli aastakümneid Soome pealinna ainus aastaringi kasutatav supluspaik. Kuni 1967. aastani tegutses ujula eraettevõttena, kuid müüdi siis Helsingi linnale, kes on hoidnud läbi renoveerimiste ujula 100% autentsena ning 20date hõngu on tunda igal ujula ruutmeetril.

Helsingi

Ujula muudab väga eriliseks näiteks see, et nädalapäevad on jagatud võrdselt meeste ja naiste päevadeks ning siis ühiskülastuse päevadeks. Tähendab see seda, et sooliselt segregeeritud päevadel on võimalik end ujulas tunda “täiesti vabalt”. Ujula on jagatud kaheks korruseks nii, et esimesel korrusel on tavapärased riietuskapid ja -kabiinid, teist korrust täidavad aga “puhketoad” ehk kardinaga eristatud nurgad, kus lisaks lauakesele, toolile ja peeglile leidub ka voodi.

Lisaks saab Yrjö Cafe'st tellida omale keelekastet ja suupärast ning nautida sõprade või perega ühist ampsu vaadates alla basseinile. Loomulikult on ujulakompleksis ka mitmeid saunu ja iluprotseduuride võimalusi.

Kus süüa? Kallio (Eesti keeles lihtsalt “Kalju”) on Soome kõige boheemlaslikum linnaosa, mida saab meil võrrelda kas Kalamaja või Uue-Maailma piirkondadega Tallinnas. Klassikaline lugu Euroopas, kus Kallio oli industrialiseerimise ajal tööliste elurajoon ning tänu sellele on sealsed korterid väikesed ning hinnad ka täna madalad. See on muutnud selle linnaosa väga populaarseks tudengite ja kunstnike seas, mis on omakorda muutnud selle linnaosa kõige sotsiaalsemaks. Nimelt on Kallio linnaosas väga palju baare (ka teatreid, galeriisid ) - aga just uute maitseelamuste otsingule tasuks tuttavate kesklinnakohtade asemel just sinna suunduda.

Parim hotell: Helsingi hotellid ei kipu olema korraga huvitavad ja soodsad ning isegi kallite hulgas on tõeliselt mõnusaid vähe - hotell Fabian on selles suhtes väga meeldiv erand. Ainult 58 tuba, asukoht kesklinnas ja lisaks veel sadamate lähedal ka.

Ajal, kui Eestis on juba vaja hakata välja otsima kindaid ja mütse, ei peaks Berliini sõites sügisest päikeseküllast nädalalõppu muuseumites veetma – õnneks on ka Prenzlauer Bergi tänavad osa suurimast vabaõhu kunstigaleriist Euroopas, mida Berliin oma tänavakunstiga endast kahtlemata kujutleb. Ärge üritage ühe puhkusereisiga näha kogu seda miljonilinna, Berliin on metropol, mis koosneb mitmest omaette "külast". Alustage neist ühest, näiteks Prenzlauer Bergist.
Jalutuskäik Rosenthaler Straßest mööda viib teid ühtlasi mööda ka kõige kuulsamatest teostest seal kandis. Tänavakunsti superstaarid Banksy ja El Bocho on sinna isegi oma töid jätnud.
Seejärel minge jalutage Kastanienallee kastanite all, kus on lõputu arv disainerite butiike ja väikeseid põnevaid poekesi. Ehkki kõik vastu jalutavad inimesed näevad välja nii nagu oleks Prenzlauer Bergi pääsemiseks vaja kõigepealt läbida moe- ja stiilieksam, on päris elu väga reeglite- ja ootustevaba. Puhake ja nautige ilusat elu!

Berliin

Lisaks kõikidele disainipoodidele Kastanienallee ääres ja ümbruses (meie lemmikuteks jäävad UPcycling deluxe store, Kastanienallee 22; ABOVE Kastanienallee 87 ja Mr. & Mrs.Peppers, Kastanienallee 91-92) on Prenzlauer Berg ka suurepärane koht kirbuturgudel aarete jahtimiseks ja maitsvate suveniiride hankimiseks.

Kui te ei mäleta lapsepõlvest hiiglasuuri mälestusmärke kuulsatele kommunistidele, siis ühest küljest pole te millestki ilma jäänud – ja samas olete ilma jäänud absurdi meistriklassi teostest. Aga õnneks olete te ju nüüd Berliinis. Berliinlased pole kõike viitsinud ära tassida kuhugi kõrvalistele heinamaadele, mistõttu tippkommunisti Thälmanni monument Greifswalder Straßel on sürreaalne ja ootamatu vaatepilt, mida vaatama tasub jalutada!

Kus süüa?
Prenzlauer Berg, nagu kogu ülejäänud Berliingi, on täis mõnusaid kohvikuid. Anna Blume
oli eluajal poeedi Kurt Schwittersi jumalannaks ja tema ilu ei õitse edasi mitte ainult luuletustes vaid ka kohvik-lillepoes Kollwitzstrase nurgal.
Saksa köök parimal võimalikul moel on see, mis taldrikutel serveeritakse. Aga te lähete sinna ka täis kõhuga, interjööri, romantika ja hea kohvi pärast.

Parim hotell:
Ackselhausi toad ja idülliline aed, mis septembriõhtutel vele kindlasti liiga jahe ei ole, on sättinud ennast vaiksele kõrvaltänavale ülimalt elava Kollwitzplatzi naabruses. Vanad ja vahel isegi natuke nagisevad puupõrandada, vaimuka disaini ja erinevate teemadega toad ning lihtsalt imeline hommikusöök ei tekita küsimust, kas toa eest üle 100 euro maksta on berliinis ratsionaalne. On muidugi! Belforter Strase 21.

Dubais valitseb enamiku aastast kuumus ja palavus. Parim aeg külastuseks on oktoobrist märtsini, kui temperatuur on mõõdukam. Kõige sobivamaks peetakse jaanuari, ehkki viimaste aastate jaanuarikuud on olnud lauspilves ja vihmased - me soovitaks siiski minna nüüd kohe!
Dubais on palju futuristlikku ja hulgaliselt läänelikku meelelahutust – kiiskavad metroorongid, mis vuhisevad taeva all nagu ulmefilmist välja karanud futuristlikud masinad, uhked ostukeskused, siseruumidesse rajatud suusapark ja lugematul hulgal baare. Idamaist lusti leidub igal nurgal: lärmakatel turgudel kulla ja viirukite hinna üle tingides, kaameli seljas päikeseloojangut nautides, purjepaadil õdusas valguses aromaatset vesipiipu popsutades. Võib-olla need klišeed siiski eksisteerivad?
Dubaid ja tema hulljulgeid ettevõtmisi on kõige parem vaadata õhust. Aeglast lendu vesilennukiga piki tähelepanuväärset rannajoont pakub Seawings (www.seawings.ae), pisut närvekõditavama kogemuse saab aga helikopterist Heli Dubaiga (www.helidubai.com) või Alpha Toursiga (alphatoursdubai.com).

Dubai

Õhuruumi vaatamisväärsuste hulka kuuluvad purjekujuline seitsmetärnihotell Burj Al Arab, sürreaalsed tehissaared The Palms ja The World, Sheikh Zayed Roadi pilvelõhkujad ja maailma kõrgeim tornhoone, pilvedeni kõrguv Burj Khalifa.

Kui peatute viie tärniga rannakuurordis, on lihtne unustada, et Dubai on islamistlik piirkond, mis järgib sharia seadustiku leebemat versiooni. Siiski toimivad korraga nii sharia kui ka tsiviilõiguse kohtud. Kui te rikute seadust, sõltub teie edasine saatus väärteo olemusest.

Islamiusk on oluline osa Ühendemiraatide igapäevaelust, seda isegi läänestunud Dubais. Emiraatide elanikud peavad kinni islami käitumiskoodeksist, mis järgib islami usu viit sammast (ei ole teisi jumalaid peale Allahi, palvetamine viis korda päevas, annetamine, paastumine, palverännak Mekasse vähemalt korra elu jooksul).

Mida süüa? Dubais on absoluutselt kõike traditsioonilisest araabia köögist molekulaarkulinaaria meistriteosteni. Pigem on siin raske otsustada, mis maitsmata jätta, sest kõike ilmselgelt ei jõua.

Parim hotell. Dubai ei ole linn, kuhu minna otsima väikeseid perehotelle. See linn on orenteeritud rekordeid lööma. Kõige kõrgem, kõige luksuslikum, kõige tärnirohkem, kõige suurem. Ja kui juba selles vaimus elavasse linna sõita, siis on valik lihtne - JW Marriot Marquis. See on maailma kõige kõrgem hoone, kus tegutseb ainult hotell (on hulk hotelle, mis võtavad pilvelõhkujates enda alla mõne korruse). Marriotis on sõna otseses mõttes võimalik äragata pealpool pilvi, sest sombustel päevadel on need tõepoolest madalamal hotelli kõrgematest korrustest.