Kadrioru sünnipäeva reedel

Kadrioru pargiansambel on Eestis ainulaadne muuseumirikas kultuuriala. Kolmes Eesti Kunstimuuseumi ja kolmes Tallinna Linnamuuseumi eriilmelises muuseumihoones toimub põnevaid üritusi kogu suve, aga tähtsündmuseks on reedel, 22. juulil peetav Kadrioru lossi- ja pargiansambli 298. sünnipäev. Siis toimub kõikjal mitmesuguseid üritusi väga erinevale maitsele, suur osa neist on ka tasuta või sümboolse hinnaga.

Kell 11.00–16.00**
Kadrioru lossis / Kadrioru kunstimuuseumis
Lossiaiamängudel luuakse elamusi kunstimuuseumis ja aias näituse „Armastus“ teemal.
Peeter I vanas palees - Peeter I majamuuseumis
Lastekava „Tsaar Peeter I kirjad oma lastele. Hüüdnimed, mängud, õpetussõnad“
Täiskasvanute kava „Peeter I armastuskirjad kallile abikaasale Katariina I-le“
Kastellaani majas / Vilde muuseumis
Lastele otsimismäng „Mida ja keda armastas Vilde?“.
Täiskasvanutega vaadatakse Vilde maja imelisi 1920. aastate valgusteid.
Avatud on Kadrioru kõige armsam verandakohvik
Kadrioru Noortepargis / Lastemuuseumis Miiamilla
Otsimismäng „Kadunud kingitused“
Meisterdamine „Kaelakett ja lips“

Siit sai alguse Kadrioru ajalugu: Peeter I "vanas palees", kus praegu on Tallinna Linnamuuseumi üksusena Peeter I majamuuseum, jõudsid suvitada ka Peeter ja Katariina I.

11.00* Eestikeelne ekskursioon pargis: „Ajalooline Kadriorg. Nähtav ja nähtamatu“. Giid kunstiajaloolane Aleksandra Murre, kestus 1 h. Kogunemine Kadrioru lossi vestibüülis.
11.00** Venekeelne ekskursioon pargis: „Ajalooline Kadriorg. Nähtav ja nähtamatu“. Giid kultuuriloolane Maria Smorževskihh-Smirnova, kestus 1 h.
12.00* Jalutuskäik pargis koos pargi juhataja Ain Järvega! Eestikeelne ekskursioon kestab 90 min, kogunemine Luigetiigi ääres päikesekella kõrval.
13.00** Loeng „Vilde ja tema naised“. Vilde muuseumis, vene keeles
15.00** Eksklusiivne loeng „Vilde ja tema naised“. Vilde muuseumis, eesti keeles
14.00* Tsirkus tervele perele. Esinevad nooremad ja vanemad tsirkuseartistid kodumaalt.

Kadrioru noortepargis, Lastemuuseumi Miiamilla ees
15.00* Tantsuetendus „Ludo“ ehk „Reis ümber maailma“. Roosimäe nõlval
Idee ja produktsioon: Marje Taska; koreograafid: Krista Köster ja Kaspar Aus;
heli: Malle Maltis, Marje Taska ja Heini Vaikmaa; kujundus: Marje Taska, Keili Retter
Tantsijad: Yves Fiveballs, Krista Köster, Rene Köster, Silver Soorsk, Pire Sova, Madleen Teetsov-Faulkner, Luke Teetsov-Faulkner

16.00* Esineb legendaarne ansambel Rock Hotel. Kadrioru kontserdiväljakul
18.00* Tantsuetendus „Ludo“ ehk „Reis ümber maailma“ (kordus). Roosimäe nõlval
18.00 Pidulik sünnipäevakontsert Kadriorg 298. Esineb Vokaalansambel INTONACIO. Sarjast „Helisevad šedöövrid Kadriorus“. Korraldaja Eesti Kontsert. Piletid 15 € Piletilevis või tund enne algust kohapeal. Kadrioru lossi peasaalis

* tasuta üritused
** osalemine muuseumi sünnipäevapiletiga 1 €

Loe lähemalt Linnamuuseumi kodulehelt.

23. juulil toimub Pärnu Rannapargis suurim kodumaiseid ettevõtjaid ja tooteid tutvustav kogupere üritus Rõõmsate Laste Festival. Festival on kõigile huvilistele tasuta.

Festivali olulisteks märksõnadeks on „kohalik“, „kvaliteetne“ ja „arendav“. Rõõmsate Laste Festivali peakorraldaja Kati Ruubeli sõnul hoitakse festivalil osalejate tegevuste, teenuste kui ka toodete osas kindlat kvaliteeti: „Soovime, et kõik meie festivalil toimuv oleks kodumaine, kvaliteetne ning lastele silmaringi avardav, kuid samas ka huvitav ja lõbus kõigile pereliikmetele.“ Ruubel lisas, et tegemist on Eesti suurima kodumaistele ettevõtjatele ja nende tegevusele suunatud üritusega.

Festivalil saab tutvuda Eesti laste- ja peretoodetega, toredate Pärnumaa kohtadega, meisterdada enda perele märk ja uurida sugupuud, tutvuda erinevate spordialadega, osaleda huvitavates ja väga harivates töötubades ning iga pisike ja suurem ettevõtja saab kätt proovida kunsti- või hobitarvete müügiga. Tegevust leiavad ka tulevased ning värsked lapsevanemad, kes on oodatud beebipesa vestlusringidesse. Lisaks hinge- ja vaimutoidule saab energiat varuda mitmekülgselt toitlustusalalt. Kati Ruubel sõnas: „Loodame, et külastajad saavad festivalil inspiratsiooni ning ideid tegevusteks ja uuteks traditsioonideks, mida oma pereellu kaasata. Lapsed avardavad läbi mängulise päeva oma silmaringi ning loodetavasti innustuvad uutest hobidest, tegevustest ja eeskujudest.“

Rõõmsate laste festival.

Festivali juhivad Grete Elviste ja Mikk Pärg, kellel on ka endal maagilisi üllatusi varuks. Tegusale päevale annavad lõppakordi ansambel Mirt ja Liis Lemsalu.

Rõõmsate Laste Festival toimub tänavu esimest aastat ja leiab aset Rannapargis, kus vanasti asus Pärnu lõbustuspark. „Rannapark toob paljudele lapsevanematele nostalgilisi mälestusi oma lapsepõlvest, mil seal sai sõita veel autodroomil, ilmarattal vaadet nautida või lustida muudel atraktsioonidel. Püüame ka nüüd seal lastele pakkuda mäletamisväärseid elamusi. Pargis on palju ruumi ja õhku ning kohavaliku puhul mängis olulist rolli kindlasti turvalisus,“ selgitas Kati Ruubel.

PEIPSI ROMANTIKA paneb muusikast helisema suvise Peipsi järve kaldad.
Kahel õhtul toimuvad mõnusad vabaõhukontserdid Jõgevamaal Kasepää laululaval Peipsi kaldal, kus astuvad üles rahvatantsurühmad, Jaan Tätte, Karl-Erik Taukar Band, Gertu Pabbo, Marko Matvere ja VLÜ ning Jüri Pootsmann. Loe lähemalt SIIT.