ICOM (International Council of Museums – Rahvusvaheline Muuseumide Nõukogu) on suurim ülemaailmne muuseume ühendav organisatsioon. ICOM-is on üle 30 000 liikme ‒ umbes 2000 muuseumi ja 28 000 üksikliiget 137 riigist ja piirkonnast. ICOMi tegevus keskendub maailma muuseumide tegevuse arendamisele ning tutvustamisele.
3.–9. juulini toimus Milanos Rahvusvahelise Muuseumide Nõukogu üldkogu, mis tõi kokku ligi 4000 eriala spetsialisti üle maailma. ICOMi tegevus jaguneb erinevatesse komiteedesse, millest ICME ühendab kultuuri- ja etnograafiamuuseumide eksperte. ICME huvis on vaimse ja materiaalse kultuuri ning inimeste ja ühiskondade eksponeerimine ja interpreteerimine. Viimane konverents vaatles migratsiooniteemat ning muuseumide tegevusi selles valdkonnas. Milanos valiti kolmeks aastaks uus juhatus, kuhu kuulub ka Eestist ERMi teadussekretär Agnes Aljas.
Huvi ERMi näituste ja tegevuse vastu on suur, mis toob 2018. aasta oktoobris maailma muuseumide esindajad Tartusse ERMi konverentsile. ERM pakub vaieldamatult mitmeid maailma muuseumide kontekstis innovatiivseid lähenemisi näituste produktsioonis, kogukonna kaasamises ja tehnoloogilistes lahendustes.
„Etnograafiamuuseumid oma rikkalike kogudega on maailmas pidevas huviorbiidis – on erinevaid võimalusi, kuidas muuseum toetab igat külastajat ja ühiskonda. Diskussiooniteemadele aitavad kaasa eelkõige muuseumide muutunud rollid, kus põrkuvad mitmed huvid. Ühel pool on kultuuripärandi säilitamine, analüüs, uurimine ja kättesaadavaks tegemine ning teises ääres omatulu teenimine või turism, mis kõik esitavad muuseumidele väljakutse oma tegevuste planeerimises ning eesmärkide seadmises,“ ütles Aljas.
ICME juhatusse valimise põhjuseks on olnud ERMi analüütiline tegevus kultuuripärandi interpreteerimisel ning innovatiivsed lähenemised. „ERM on maailmas tähelepanuväärne oma inimkesksuse poolest, sest ERMi kogud on saadud tavalistelt inimestelt ning nii räägivad ka ERMi näitused tavalistest inimestest. Selline isiklik suhe oma kogukonnaga on maailma muuseumide silmis tähelepanuväärne ning ainulaadne,“ lisas Aljas.