Mõni sõna kangelase varasemast elukäigust ja iseloomust

Tegu on üle kahe ja poole meetri laia ja enam kui meetri kõrguse punasest kangast õmmeldud loosungiga, millele on valge värviga eesti ja vene keeles maalitud sõnum „Maha Balti parunid. Maa töörahwale“. Tõenäoliselt oli loosungi senine tähetund 1905. aasta revolutsiooni tormilistes sündmustes. Me ei tea täpselt, kes loosungi valmistas või millisel 1905. aasta paljudest poliitilistest aktsioonidest seda tarvis läks. Näha on, et see on oskuslikult valmistatud ning sõnum on ajastu vaimule vastavalt otsustav ja sõjakas. Loosung leiti Tartu Bürgermusse seltsimajast ja anti 1918. aastal Eesti Rahva Muuseumi kogudesse.

Originaalese

Kui ERMi tulevase hoone jaoks hakati püsinäitust ette valmistama, asusid 1905. aasta revolutsiooni teemat välja töötama teadur-kuraatorid Liisi Jääts ja Anu Järs, kes uurisid ajalookirjandust ja mälestusi, käisid arhiivides ja erinevate muuseumide esemekogudes. Eeltöö põhjal valisid nad näitusevitriini jaoks esemed ja koostasid 1905. aasta teemat käsitlevad tekstid.

ERMi kogudest valisid kuraatorid 1905. aasta revolutsiooni esindama just selle loosungi. Pärast seda otsust võttis loosungi elu, nagu öeldud, hoopis teise tempo. Seda hakati sageli vaatamas käima, kinni ja lahti rullima, mõtlikult kangast sõrmede vahel hõõruma, pildistama ja mõõtma.

1905. aasta revolutsiooni teema ERMi uuel püsinäitusel hõlmab enamat kui ainult loosung

Püsinäitusele tuleb vitriin ajastukohaste esemetega ja kolm ekraani lavastatud lühifilmidega. Filmid põhinevad revolutsioonisündmustes osalenud inimeste mälestustel ning esitavad erinevaid vaatepunkte toimunule. Filmide režissöör on Marko Raat ja tootja Allfilm.

Üks kolmest filmist tugineb töölisliikumise aktivisti, Marta Lepa mälestustele ja esitab töölisliikumise nägemust revolutsioonisündmustest. Nendel filmivõtetel osales ka meie VIP – loosungina, mida Marta demonstratsioonil käes hoiab.

Ursula Ratasepp Marta Lepa rollis ja 1905. a sündmustes osalenud originaalloosung ERMi kogust.

Kui püsinäituse vitriini minevad esemed olid valitud, koostas 3+1 arhitektid vitriini 3D mudeli, et esemete ja etikettide paigutus ning vajalikud abivahendid (nt kinnitused) detailselt läbi mõelda.

Sellise 3D mudeli järgi on näituse ülespanemise ajal lihtsam igasse vitriini kuuluvad esemed paika seada

Loosung ise viidi samal ajal ERMi tekstiililaborisse.

Staariks olemist tuleb õppida ja tugirühm peab olema hea. Loosungil läheb praegu hästi, kuigi ta pole veel oma rolli täielikult sisse elanud. Ja teel püsinäitusele staariks ei ole see loosung üksi, enam-vähem sama teed astub veel mõnituhat muuseumieset.

Arhitektuuribüroo 3+1 liikmed ja ERMi töötajad testnäitust üles seadmas