Gurmeereis Alsace’i: Hapukapsad suitsuheeringaga ja esmaklassiline vein
Haut-Rhin’i departemangu keskus Colmar asub Strasbourgist 68 km kaugusel kagus. Esmakordselt on linna nimetatud Karl Suure Saksi sõdade kroonikas. Tänane Colmar on suurim raudteejaam liinil Strasbourgist Mulhouse’i ja Baselisse ning ühendatud nende kolme linnaga ka kanali kaudu.
Colmari maaliline vanalinn oma paljude purskkaevude, iidsete kirikute ja renessanss-stiilis kaunite elamutega on teinud linnast olulise turismikeskuse. XIII sajandist pärinevas kloostris asuvas Underlindeni muuseumis saab näha XVI sajandist pärit Isenheimi altarit, saksa religioosse maali meistri Matthias Grünewaldi šedöövrit.
Siiakanti sattudes pakub kindlasti äratundmisrõõmu Alsace’i köök, kus on au sees nii seakoot kui ka hapukapsad. Tõsi, hapukapsaste puhul ollakse Alsace’is leidlikumad kui Eestis: tavaliselt serveeritakse neid eri sorti vorstide ja singilõikudega, kuid ka näiteks mereandide või suitsuheeringaga. Ning kapsaid hautatakse alati valge veiniga.
Allikas: Marko Pajuste „Prantsusmaa. Normandia randadest Provence’i nõlvadeni”