Muuseumiöö toimub laupäeval, 14. mail 2016 ja uksed avatakse kõikjal kell 18-23 ning sel ajal on sissepääs tasuta.Kõikide osalevate muuseumide öö eriprogrammidega saab tutvuda muuseumide programmide lehel.

Igal aastal on muuseumiööl oma uksed lahti teinud ka järjest suurem arv arhiive, galeriisid, kirikuid. Mitmed neist väga erilised, põnevad - ja ka hea huumorimeelega tehtud - paigad, kuhu tavapäraselt nii lihtne sattuda polegi. Soovimate laupäeva ööd kasutada just nende hästi peidetud aarete avastamiseks!

PELGULINN, TALLINN: Flo Kasearu majamuuseum ja Positiivi fotogalerii

Flo Kasearu majamuuseum - kunstnik teeb ise giidituure ja kell 22 saab sauna!
Pebre 8, Tallinn

Flo Kasearu Majamuuseum on igapäevaselt ümberkujunev ünsa pöörane ekspositsioon kustniku loomingust tema kodu kahel korrusel, pööningul, keldris ja hoovis. Lisaks on muuseumis raamatukogu, pood, lastenurk liivakastiga ja võimalusel kodukohvik.

Giidituurid muuseumidirektoriga kell 19.30, 21.00.

Kunstnik Flo kasearu majamuuseum Pebre tänaval

Galerii Positiiv - Reisifoto näitus ja võimalus võita auhindu, leides maakaardilt eksootilisi maid!
Roo 21a, Tallinn

Positiivi galeriis on avatud reisifotograafi ja -ajakirjaniku Silvia Pärmanni reisiportreede näitus "Kellega ma seni kohtunud olen".

Näituse tööd on pildistatud aastatel 2012-2015 kuues erinevas riigis. Silvia Pärmann: "Viimased viisteist aastat, ehk pisut rohkemgi, olen igal võimalusel mööda maailma ringi rännanud. Enamuse nendest aastatest olen ka pildistanud inimesi, kellega tee mind kokku on viinud. Minu jaoks on kaamera midagi sarnast, kui Alice'ile jäneseurg: läbi selle pääseb avastamata maailma, kus ootavad ees kujuteldamatud ja õnnelikud kohtumised ning lood, mille väljamõtlemiseks ei ole mul piisavalt fantaasiat, nii et need tuleb lihtsalt ise läbi elada."

Kahtlemata kõige joovastavama programmiga muuseum sel ööl!
Muuseum tutvustab Toompea veinitootmise ja muude jookide valmistamise ajalugu selle kõige ehedamal viisil ning toob Teieni 105 aasta vanuse veinitehase legendi. Muuseumis külalised saavad tutvuda põnevate lugude ja huvitavate eksponaatidega, mis seotud erinevate Eestis valmistatud jookide ajalooga. Muuseumis tutvustatakse nii firma Luscher & Matiesen ajalugu, kui ka Eesti joogikultuuri laiemalt. Näituse selgroo moodustavad Luscher&Matieseni ajalugu tutvustavad eksponaadid, pudelid, pildid ja kirjad. Muuseumis on ka „aroominurk“. Muuseum asub samas kohas kus Veinitehas Luscher&Matiesen Eesti Vabariigi ajal tegutses.

Programm 14. mai õhtul:
18:00 Muuseumiöö - uksed avatakse, tasuta sissepääs
18:30 Muuseumi ekskursioon ja legendi tutvustus
19:00 Film "Mahlakuningas" - dokumentaalfilm Luscher & Matieseni ajaloost
20:30 Muuseumi ekskursioon ja legendi tutvustus
21:00 Film "Mahlakuningas" - dokumentaalfilm Luscher & Matieseni ajaloost
22:00 Film "Mahlakuningas" - dokumentaalfilm Luscher & Matieseni ajaloost
23:00 Uksed suletakse

Muuseumiöö puhul on üleval näitus, kus eksponeeritakse Urmas Arikese ja Viivi Ahoneni töid. Näituste nimed annavad sisule väga hea vihje: "Kolm Nõmme arhitekti" ja "Nõmme aiad".

Külastamiseks ja kohale jõudmiseks juhtnööride saamiseks helista: 5119439

Tegutseb ka kohvik!

Lev Tolstoi 14-2, Tartu

Karlova linnaosas asuvas Galeristide kodus tegutseb kodukohvik Lev Ja Leevike, kuid muuseumiööl ollakse kokkamisel laine asemel graafikalainel. Konkurentsitult parim programm tänavusem muuseumiööl, mille nimel tasub Tartusse sõita!

kl 13-23 Ly Lestbergi graafikanäitus "Igavene kevad"
Avatud Voronja galerii kaheksas korternäitus, töötab kodukohvik

kl 13 Tänavagraafika
Tänavakunstnikud Kairo ja Mimiko loovad päeva jooksul vanale tulemüürile kunstiteose.

kl 14 Aiagraafika
Peeter Krosmann laotab aias (vihma korral toas) joonistustarbed laiali ning teeb laivis mõned graafilised joonistused.

kl 16 Asfaltigraafika
Lapsed saavad kriitidega õueparkla täis joonistada.

kl 17 Luulegraafika
Tõnis Vilu loeb luuletusi raamatutest „Igavene kevad“ ja „Uus eesti aed“.

kl 21 Heligraafika
Pilli paneb helisema noor Tartu muusik Paul Neitsov.

kl 22 Graafikalaiv
Taskulampide, laualampide, põrandalampide ja muude lampidega paneme Ly Lestbergi graafikanäituse elama. Valgust juhib Tartu Uue Teatri valguskunstnik Taavi Toom.

6RS18MAY09X05.jpg

Kõigi külastajate vahel loositakse välja Ly Lestbergi graafiline leht "Igavene kevad"

Aia 8, Pärnu

Kuurordigaleriist leiad piirkonna disainerite ja käsitöömeistrite valmistatud tooted, mis on loodud Lääne-Eesti ranniku ja kuurordi teemadel
Merekultuuriaastale pühendatult on avatud näitus „Mere moodi“.
Galeriis saab mekkida piirkonna siidritootjate jooke.
Kuurordigalerii asub ajalooga majas Aia tänaval. Aia tänav oli Pärnu linna esimene vallikraavitagune tänav, mille ääri palistasid aialapid sibulapeenarde ja kartulivagudega. Hiljem kujunes sellest linnasüdant ümbritsev ringtänav nagu paljudes muudes keskaegsetes linnades. Maja asub Pärnu Vanalinna ja kuurordi muinsuskaitsealal.

Galerii Imagi asub Viljandis Tartu tn 80-b.

Viljandisse elama asunud ameeriklasest kultuuriloolase R. Paul Firnhaberi erakogu on aardelaegas täis kaugete rahvaste taieseid ja rituaalesemeid.

Hetkel saav vaadata harukordne rahvusvahelist fotokollektsiooni pealkirjaga "FOTOKUNST". Näitusel on väljas nii maailmakuulsate kui ka vähem tuntud autorite originaalteosed.

Foto on täitnud läbi ajaloo palju funktsioone. Tänapäeval on foto roll mõistagi sootuks erinev ajast, mil ta aastal 1839 leiutati. Alles 20. sajandi alguses keskendusid fotograafid kunsti loomisele.

On fotosid, mida näeme just läbi ajaloo tagasi vaadates kunstiteostena.
Näitus "FOTOKUNST" uurib ja avab seda mõtet lähemalt.

Näituse võtmeteoseks on väga lihtne lähivõte rohelisest paprikast aastast
1930. Pildi autor on Edward Weston (1886-1958) ja pealkiri "Paprika nr 33 ("Pepper NO. 30.").

Edward Westonit kuulub ajaloo suurimate fotokunstnike hulka ja "Paprika nr 30" on tema tuntuim teos, võimalik, et üks suurima tähtsusega pilte kogu maailmas!

Näitusel on väljas originaalteos!

Lisaks teoseid sellistelt nimedelt, nagu Paul Strand, Alvin Langdon
Coburn, William Henry Jackson, Francis Frith, Matthew Brady, Jean-Loup
Sieff ja paljud teised.

Näitust ilmestavad fotograafiaga seotud ajaloolised esemed ning
muljetavaldav kogu erialast kirjandust.

Tehase 23

18.00-23.00 joome teed endises tuumavarjendis ja kuulame 70-ndate muusikat. Ootame igaüht külla. Vastavalt soovile viiakse läbi ekskursioon, kus näidatakse varjendi erakordseid võimalusi.

Püsiekspositsioon

ENSV tsiviilkaitse "250 kohaline eriobjekt", kaitse massihävitusrelvade surmavate lainete eest. Ehitatud Külma sõja ajal 1979. aastal.
Tehase tänava pommivarjend sisaldab endas vaatamisväärsusi, mis igapäevaselt tavainimesele nähtaval ei ole. Muuseumiöö raames on võimalik uudistada tingimusi, milles oli võimalik pakkuda katastroofi (massihävitusrelvade, sealhulgas tuuma bakterioloogiliste ja keemiliste relvade kasutuse) korral ohutut peavarju lausa 250le inimesele. Pommivarjend peidab endas huvitavaid eksponaate, mis demonstreerivad inimese minimaalseid ellujäämisvajadusi kui ka erimeetmeid, mis tagavad ohutu varjupaiga tuumakatastroofi korral. Tegemistu on paigaga, kus oli võimalik üle elada tuumasõjajärgset postapokalüptilist olukorda. Põnevaid ruume ning ajastu originaaleksponaate saab oma silmaga näha ja katsuda. Muuseumiööl toimuvad ka ekskursioonid selgitamaks pommivajendi omadusi ning omapäraseid võimalusi.

Merekultuuri aasta muuseumiööl on Harjumaa rannikul kell 18-23 tasuta avatud kaks tuletorni: Pakri tuletorn ja Harju-Madise kirik-tuletorn. Tutvuda saab ka Suurupi alumise tuletorni kompleksiga, kuid torni külastada ei saa.
NB! Harju-Madise kiriku torni pääseb kell 19, 20, 21 ja 22. Pakri tuletorni ja Suurupi alumise tuletorni kompleksi saab külastada kogu muuseumiöö jooksul.

Kasutage võimalust ning imetlege merd ja maad mitmekümne meetri kõrguselt!

Harju-Madise kirik on Eestis ainus, mille tornis põleb majakatuli. Suurupi alumise tuletorni näol on tegemist Läänemere ümbruse vanima puidust tuletorniga, mis ehitati aastal 1859. Pakri poolsaare tippu aastatel 1887-1889 ehitatud tuletorn on Eesti kõrgeim majakas. Kõik kolm on ehitismälestised.

Pakri tuletornis tegutseb MTÜ Paldiski 360°. Suurupi alumine tuletorn asub eravalduses, sealsete avalike üritustega hoiab kursis Suurupi Selts. EELK Harju-Madise kirikus tegutseb Harju-Madise kogudus.