Ryanairi ja Riia lennujaama vahel sõlmitud eksklusiivne 10 aasta pikkune leping andis Iiri odavlennufirmale lennujaamas soodustingimused. Hiljem nõudis lennufirma sellele lepingule tuginedes oma õigusi arbitraažikohtus.

1 569 000 euro väljamaksmine on edasi lükatud Euroopa Komisjoni uurimise tõttu. Eurokomisjon uurib, kas Ryanair on saanud Riia lennujaamalt eelistingimusi, mida võiks seostada ebaseadusliku riigiabiga.

2004. aasta 23. juulil sõlmitud lepingu kohaselt garanteeris Riia lennujaam Ryanairile reiside teenindamisel soodustariifid. Samuti kehtestati ka üldine all-inclusive pakett- 4,5 eurot iga Riia lennujaamast välja lendava reisija kohta.

See eksklusiivne leping oli jõus 2012. aastani, mil Riia lennujaam kehtestas uued reisijate ohutuse eeskinrjad ning vastava maksu. Ryanair keeldus maksu tasumast ning teatas, et see on varasema lepingu rikkumine. Just seetõttu pöörduski Iiri lennufirma Londoni rahvusvahelisse arbitraažikohtusse.

Riia lennujaama esindajatel ei õnnestunud arbitraažikohut veenda, et leping oli sõlmitud endise transpordiministri Ainars Šlesersi korraldusel. Just Šlesers tegi ettepaneku Ryanairi lepingus kehtestada ühtne kindel tasu. Seda kinnitavad mitmed ministri ja Ryanairi juhtkonna vahel 2003.aasta sügise ning 2004. aasta kevade vahel liikunud elektronkirjad. Seejuures ilmneb, et Riia lennujaama juhtkond oli paljude lepingupunktide vastu.

Kohus otsustas, et Riia lennujaam peab Ryanairile kompenseerima 802 000 eurot ning katma kohtukulud ehk kokku üle 1,5 miljoni euro.