Inglismaal tundub olevat rohkem aedu kui inimesi, mis on muidugi seletatav sellega, et aristokraadid tahtsid alati, et neil oleks üks kena koht maal suveks ja linnamaja talveks – ning mõlema juurde kuulus aed. Lisaks on Inglismaa kliima, mis inimestele tihti kõige meeldivam ei tundu vägagi meele järgi taimedele. Talved pole liiga külmad ega suved liiga kuumad. Ja saareriiki, mida kaitsevad võimas meri ja merevägi, pole kunagi laastanud sõjad, mis lillepeenrad oleks võinud maatasa tammuda ja pargid hävitada.

Londoni suuremad aiad on nii hiiglaslikud, et mõistlik oleks planeerida nende külastamiseks terve päev. Need on ühistranspordiga lihtsalt ligipääsetavad rohelised oaasid, kus teed ja taimed on nii hästi tähistatud, et aedu võib julgelt omapäi imetlema sõita.

Kew Kuninglik Botaanikaaed (avapildil)
121 hektarit ja 30 000 taime – 250 aastat ajalugu, hoolsat tööd planeerimist siia lisaks ning selgeks saab põhjus, miks see aeg on isegi UNESCO maailmapärandi nimistus.

Kensingtoni palee aiad
Selle aia tipphetkeks on 19. sajandil rajatud Itaalia aed. Aga kogu maastik on kaunis ja rikkalik, nagu paleele kohane.

London on alati avatud. Kiireim periood on aga juuli ja august, sest erinevalt Pariisist või Buenos Airesest ei toimu Londonist suvel kohalike elanike väljarännet, üksnes mõni pisike äri sulgeb oma uksed.


Kensingtoni aed.

Hamptoni palee aiad
Kuningas Henri VIII majesteetlik palee on praegu iga-aastase lillešõu toimumise kohaks.

Hamptoni aed.

Syoni maja ja aiad

Aiandusinnovaator Capability Brown rajas selle 16 hektari suuruse aia Sioni maja juurde, mis on 400 aastat olnud Northumberlandi hertsogi perekonna koduks.

Infot maja ja pargi külastamise kohta leaid siit.

Syoni park.

Elthami palee
Üks Euroopa kõige kaunimatest juugendstiilis aedadest on 19 hektarit suur!

Elthami palee aed.

Buckinghami palee aiad

Buckinghami palee aed on suurim eraaed Londonis. Buckinghami palee on avatud kõigile 23. juulist kuni 2. oktoobrini. Kuid lisaks palee külastamisele on võimalik sel ajal ka minna eraldi aiatuurile, mida kindlasti soovitame teha, rohkem infot leiad siit.

Alates 1837. aastast on Buckinghami palee kuningapere peamine elukoht ja esimene valitseja, kes selles püsivalt elas, oli kuninganna Victoria.

Buckinghami palee aed