Käisin esimest korda Moskvas aastal 1983 ja mäletan siiani seda aukartust, mida tundsin Punasel väljakul Kremlit vaadates. Kogu Punane väljak on suurepärane: Püha Basil katedraal, Tsum, tsaari kell, Kreml ja isegi mausoleum. Kremlisse tookord ei pääsenud, see-eest seisin ligi 5 tundi järjekorras, et Leninit vaadata.

Kreml on Venemaa valitsejate kindlus ja residents ning mitmes Venemaa linnas on Kreml (Smolenskis, Nižni Novgorodis, Kolomnas, Novgorodis, Pihkvas). Mina räägin Moskva omast, mida ehitati ligikaudu kaks sajandit (1330-1520.a.).
Kreml ei ole üks ehitis, vaid kompleks kuhu kuuluvad nii Punane väljak, tornid, sh kuulus Spasski torn ning Vassili Blažennõi kirik ehk Õnnistatud Basileiose kirik. Kreml on kolmnurkne ja teda ümbritsevad Moskva jõgi, Punane väljak ja Aleksandri aed, kus asub II maailmasõja ohvritele püstitatud tundmatu sõduri memoriaalkompleks.

Punane väljak jõulude ajal.

Natuke ajaloost. Alguses oli Kreml puitehitis. 15.sajandi lõpus kindlustati Kremli müür: ehitati juurde mitu madalat kaitsetorni ja kaitsekraavi ning lammutati läheduses asuvad majad ja kirikud, et vaenlasel poleks toetuskohta. Nende asemel ongi praegu suur ja uhke Punane väljaks. Kuskil 1520.a. sai Kreml on praeguse suuruse ja kuju: Kremli punastest tellistest müür on 2,25km pikk ja 6,1m paks, selles on 20 torni. Kremli kompleksis on ka kolm katedraali, kellatornid ja kahurid. Punase väljaku ääres on Lenini mausoleum ja müüri äärde on maetud peaaegu kõik kuulsad Nõukogude Liidu riigitegelased. Punase väljaku teisel poolel on peaaegu terve väljaku pikkuses Venemaa suurim ja uhkeim kaubanduskeskus GUM, mis nõukogude ajal oli täielik shoppamise unistus.
Kõrgete müüride taga, Suures Kremli palees, töötab Vladimir Putin. Tema kabinetti niisama kutsumata vist ei pääse, kuid turistid saavad Kremlisse sisse küll, et vaadata Relvapalatit, Peaingel Miikaeli katedraali, tsaaride kroonimiskirikuks olnud Uspenski katedraali ja Ivan Julma pähklipuust nikerdatud trooni. Sissepääs on mitte Punaselt väljakult, vaid ümber müüri minnes teisel pool.
Istud ja mõtled, et mida kõike see ehitis on näinud: Ivan Julma kroonimist 1547.aastal, suurejoonelisi sõjaväeparaade, Trotskit, Stalinit ja Leninit, Mathias Rusti, kes oma pisikese lennukiga 1987.a. Punasel väljakul maandus, tundide pikkuseid järjekordi Lenini mausoleumi ning peamiselt Balti riikidest pärit sõdureid, kes mausoleumi valvasid. Istu seal ja mõtle, jaluta ümber Kremli, mine Moskva jõe äärde ja tee üks laevasõit, sest vaated on võimsad.
Kreml.