USA tšarterreiside firma US Shipmanagers on valmis pakkuma oma kruiisilaeva Ocean Gala, mis on ehitatud aastal 1982 ja on valmis selle muutma ujuvaks hotelliks mõnes Rootsi sadamas.

"Laevafirma peab leidma sobiva kodusadama ja laeva olukorda on vaja veel hinnata, et oleks kindel, et see vastab turvalisust ja mugavust puudutavatele nõuetele," ütles Rootsi migatsiooniameti esindaja Alexandra Elias AFP-le.

Läbirääkimised käivad ning selle kohaselt maksaks Rootsi US Shipmanagersile iga laevale majutatud pagulase eest 48 eurot.

Laevafirmal on plaan panna kruiisilaev ankrusse Haernoesandis, mis on 400 kilomeetrit Stockholmist põhka poole.

Rootsi on raskustes, et leida elukoht 163 000 asüüliotsijale kes on riiki saabunud viimase aasta jooksul, kes on osa suurest Euroopasse saabunud põgenikelainest, paljud neist Süüria sõjapõgenikud.

Juba praegu on majutuskohtade puuduses paigutatud palju inimesi kirikutesse, mošeedesse, võimlatesse ja evakuatsioonikeskustesse.

Olukord aga ikkagi veel pingeline ning Rootsi vajab aastal 2016 veel 20 000-30 000 lisakohta põgenike jaoks. 5000 pagulast, kes on praegu majutatud kämpingutesse ja suvistesse puhkekeskustesse, peavad lahkuma neist kuhugi teise majutuskohta enne suve, et puhkajatele ruumi teha.

Põgenikevool jäi märksa väiksemaks pärast seda, kui Stockholm taastas pistelise passikontrolli piiril.
Kui näiteks oktoobris saabus Rootsi ühel nädalal ligi 10 000 pagulast, siis nüüdseks on see number 700 ringis nädalas.