Tihtipeale ei ole meil igapäevaselt aega hoolitseda oma tervise eest ja isegi arsti juurde minekut lükatakse edasi. Spaad külastades on kõik need teenused mugavalt käe-jala juures ja professionaalse arsti või füsioterapeudi vastuvõtule võib saada aja suhteliselt lühikese etteteatamisega.

Värska sanatooriumi ravijuhi Dr. Külli Marguse sõnul mõtlevad liiga paljud mehed tervise peale viimases hädas. Seetõttu on ka suurem osa Värska sanatooriumi meesklientuuri juba tõsisemate terviseprobleemidega.

“Tõenäoliselt on neil olnud operatsioon, trauma või krooniline haigus ja tullakse taastusravile või haigusnähtusid leevendama. Kuigi tegelikult võinuks paljusid hädasid ennetada, käies nii-öelda regulaarselt sanatooriumis tervislike eluviiside kordusõppustel,” ütleb Dr. Margus.

Mitmekülgne abi tervisele

Spaast saab abi liiges- ja lihashaiguste ning –valude korral, tugiaparaadi probleemide, nahahaiguste ja kopsuhaiguste puhul.

Näiteks kaela- ja seljavalud on väga levinud hädad, mida mehed kurdavad. Nahahaigustest allergilised nähud, psoriaas, ekseemid. Astmaga saab head leevendust, abi saavad isegi need, kes soovivad loobuda suitsetamisest.

Spaakülastus algab tervisekontrollist

Viimsi SPA peaarsti doktor Katrin Traati sõnul algab spaakülastus arsti või füsioterapeudi konsultatsiooniga.

“Sellele järgnevad vajalikud uuringud ja teraapiad. Tervisekontroll lõpeb analüüsi ja uuringute tulemuste kokkuvõtmisega arsti või füsioterapeudi poolt ja edasiste soovituste andmisega kliendile,” täpsustab Traat.

Spaas või sanatooriumis tehtava tervisekontrolli elementaarseks osaks on vererõhu, kolesterooli ja veresuhkru taseme mõõtmine.

Samuti saab mõõta kehakoostist — see on lihtne analüüs, mis annab hinnangu, kas inimene peaks oma eluviisis mingeid muudatusi tegema ja kui kõrge on näiteks südame-veresoonkonna haiguste risk, teha EKG koormustesti ja uurida ainevahetust.

“Kuurortravi algabki arsti või füsioterapeudi vastuvõtust, mille põhjal määratakse protseduurid. Alati on vajalik kohandada igale inimesele sobiv ravikompleks. Kui vanust on üle 30 ja siiani pole tervislikke eluviise eriti järginud, siis on suur tõenäosus, et peagi võib see hakata tunda andma,” selgitab Dr. Külli Margus.

Abiks ka stressi ja muremõtete korral

Inimese vaimne tervis on sama oluline kui füüsiline ning mõlemad on omavahel seotud. Meid igapäevaselt kummitava tööstressi kiireks maandamiseks pakuvadki just spaad parimaid ja mitmekülgsemaid võimalusi.

“Kui on tegemist tõsisema, diagnoositud vaimse tervisemurega nagu näiteks depressioon, siis on spaas pakutavad teenused kindlasti olulised toetamaks spetsialisti poolt määratud ravi,” selgitab doktor Katrin Traat.

Vähetähtis pole ka see, et ravispaas viibides ei pea eriti mõtlema olmeküsimustele — tuba on koristatud, mitmekülgse valikuga söögikorrad on serveeritud kolm korda päevas.

Testi end! Kas võiksid tulla spaasse terviseuuringule?

Doktor Katrin Traati sõnul on spaasse terviseuuringule oodatud mehed, kellel on vähemalt paar näitajat alljärgnevast:

  • vanus üle 30 aasta
  • kehakaal ületab normivahemikku
  • suitsetavad
  • kui nädalas ei ole vähemalt kolme alkoholivaba päeva
  • emotsionaalselt pingeline töö
  • kaebused rõhuvale valule rinnus, vererõhu kõrgenemisele või rütmihäiretele
  • kaebused öisele urineerimisvajadusele või kusejoa nõrgenemisele
  • lähisugulastel on esinenud diabeeti, vererõhuhaigust, südameinfarkti või insulti

Uuri lähemalt Eesti spaade, hoolitsuste ja ravivõimaluste kohta Spaaliidu koduleheküljelt!

Jaga
Kommentaarid