Angkor Thom, tõlkes Suur Linn, oli Suure Khmeeri Impeeriumi viimane pealinn. Kui vaadata praegu Angkori kaarti, siis on sellel hiiglaslikule maa-alale laiali puistatud templid ja keskel väike täpp – Siem Reapi linn, kus kõik Angkorit uudistama tulnud inimesed peatuvad.
Angkori ala tähendab ennekõike Khmeeri impeeriumi kuldaegadel (9.-15. sajand) ehitatud budistlike ja hinduistlike templiteid. Angkor Thom ise oli kindlustatud linn, müürid ja väravad on tänaseni säilinud, mille keskel asus palee ning mõistagi ka hulk templeid.
Angkor oli hiiglaslik, teadlased on kindlad, et see oli maailma suurim eeltööstuslik linn, mis võttis enda alla vähemalt 1000 km² ja kus – koos müüride taha jäävate küladega - võis elada kuni miljon inimest.

Angkori kuulsaim tempel on mõistagi Angkor Wat, Suur Tempel, mis asus linnast pisut väljas. Selle laskis 12.sajandil rajada kuningas Suryavarman II.
Angkor Wat on maailma suurim pühakoda. Templikompleks ehitati 5 – 10 miljonist liivakiviblokist, mis kaalusid kuni 1,5 tonni – teadlased arvavad, et nende kohale transportimiseks rajati terve kanalite süsteem.

Angkori hiilgus ei kestnud aga kaua, impeeriumil polnud ühel hetkel enam kindla käega valitsejat ning Angkor jäi Siiami sõdalaste rünnakute ohvriks. Kuni 1431. aastal pealinn vallutati ning khmerid jätsid oma linna maha, rajades uue linna praeguse pealinna Phnom Penhi kohale.

Tühjaks jäänud ja häbiga kaotatud linna kasvas džunglisse. Keegi ei käinud seal, linn elas edasi vaid legendides, mida uued vallutajad muinasjuttudeks pidasid.
Kuni alles 19. sajandi keskel jõudis Angkori prantslasest vaimulik Mouhot. Võite kujutleda tema imetlust ja üllatust ja segadust: metsistunud imelise arhitektuuriga linn, kus inimeste asemel toimetasid ahvid, elevandid, laulsid linnud. See pidi oli kindlasti sürreaalne kogemus.

Kambodžas olid aga segased ajad. Riik oli peaaegu igaviku sõjakeerises ning ulatuslikud templite taastamistööd algasid alles 1990ndatel.

Ühed ütlevad, et Angkorisse pole vähem kui nädalaks minna mitte mingit mõtet. Teised, et kõige maagilisemad kohad näeb ära ka ühe päevaga.
See tähendaks siis, et lisaks Angkor Watile peab kindlasti ära käima iidse pealinna Angkor Thoni keskel asuvas naeratavate Buddhadega templis Bayonis. Sellel on on 216 nägu – täpsemaltküll üks naeratav nägu, mida on kivisse raiutud 216 korda.

Kindlustatud linnast idas asub aga veel Ta Prohm, rohkem tuntud kui Tomb Raider’i tempel, mis on puude ja varemete põimumise tõttu üks müstilisemaid ja põnevamaid.

Üheks päevaks on seda piisavalt, et jalad Siem Reapi massaažisalonge ja kõht häid restorane igatsema hakkaks.

Kuidas kohale saab?
Angkori templite uurimiseks ja uudistamiseks on parim lennata Siem Reapi, mille rahvusvahelisel lennujaamal on head ühendused Taiga. 20 dollarit maksva turistiviisa saab kiirelt lennujaamast. Siem Reap ongi tekkinud Angkorit külastavate inimeste majutamiseks – iga teine maja on kas külalistemaja või restoran ning toa leiab kindlasti ka siis, kui broneeringut pole.

Kuidas ringi liikuda?
Angkori Siem Reapile lähimad templid on linnast umbes 9 kilomeetri kaugusel. Kuna templite vahel on väga korralikud teed, siis on hea võimalus – kui aega on rohkem – nende vahel jalgrattaga liikuda.
Kui aega vaid päev või paar, tasub endale võtta päevaks kas tuk-tuk või takso – hind jääb olenemata sõitjate arvust 15-20 dollari vahele.
Angkori piletikassad avatakse hommikul kell 5.30 ja osta saab 1, 3 ja 7 päeva pileteid (hind vastavalt 20/40/60 USD)