Populaarsed talvised päikesereiside sihtkohad Dubai ja Abu Dhabi, mis uhkeldavad lisaks randadele ja ostukeskustele ka ka Ferrari maailma, maailma ühe kõige ägedama veepargi ja põnevate muuseumitega, pole kohad, kus oma perepuhkust drooniga huvitava nurga alt jäädvustama. Alates sella aasta märtsist on drooniga Araabia Ühendemiraatide piiri ületamine ebaseaduslik! Paremal juhul võetakse see piiril lihtsalt ära ja antakse lahkudes tagasi - halvemal juhul ootab teid eest hulk seletamist politseis.

Palju halvemini võib aga minna Kambodžas, kus paljud käivad maailmakuulsaid Angkori templeid vaatamas ning külastavad ka kauni jõeäärse promenaadi ja koloniaalarhitektuuriga pealinna Phnom Penhi.
Saksa videoajakirjanik Michael Altenhenne õppis väga valusast kogemusest, kui olulised on kooskõlastused ja lubade olemasolud. Ta lennutas oma drooni kauni kuningapalee kõrval, kui sattus turvameeste vaatevälja - tema droon konfiskeeriti ja ehkki tol hetkel polnud drooni lennutamine Phnom Penhis veel keelatud (ehkki vajalikku luba ajakirjanikul ka polnud) oli juba kaks päeva hiljem vastu võetud ka sellekohane määrus ning oma drooni ajakirjanik rohkem ei ole näinud.

Tais on üle kahe kilo kaaluva drooni lennutamiseks vajalik kohaliku Lennuameti väljastatud litsent ning seda ei anta alla 20aastastele inimestele.

Täiesti keelatud on drooniga sisenemine Tuneesiasse. Kuulda on olnud juhtumitest, kust droon on piiril konfiskeeritud - selle riigist lahkudes tagasi saamine ei ole aga läinud nii lihtsalt, kui Abu Dhabis või Dubais.

Bahama saarte ja Filipiinide puhul peab olema valmis tollis krõbedate summade maksmiseks.

Siiski on suur osa riikidest droonisõbralikumad, ent igal juhul tuleb välja selgitada igas riigis kehtivad reeglid, kui oma kalli lennumasinaga ka puhkuselt koos tagasi jõuda tahate!

Õnneks on suur osa Lääne-Euroopa ja Põhja-Ameerika riike väga droonisõbralikud. Milliseid lube drooni õhku tõusmiseks on aga kusagil vaja, tasub enne reisi kindlasti välja selgitada.

KUS JA KUIDAS EESTIS LENNATA VÕIB?

Eestis on kõik selle eelnevaga võrreldes väga lihtne. Üldiselt jagatakse õhuruum kaheks: kontrollitav ja kontrollimata. Kontrollimata õhuruumis, mis hõlmab endast enamikku Eesti Vabariigi territooriumist, on reeglid lihtsad. Madalamal kui 500 jalga (~150 meetrit) maapinnast võib igaüks mehitamata lennumasinat lennutada – sõltumata ilmast, aastaajast ja muudest teguritest.

Kontrollitav õhuruum on ala, mis allub lennujuhtide kontrolli alla. See küll ei tähenda, et seal tavakodanikel oleks droonide lennutamine keelatud. Kuni 150 meetri kõrgusel lendamine on lubatud Lennuameti loal. Selleks peab mehitamata lennumasina piloot vastava taotluse Lennuametile esitama võimalikult täpse informatsiooniga.

Eestis olevad kontrollitavad õhuruumid asuvad lennuväljade ümbruses – Tallinnas, Tartus, Pärnus, Kuressaares ja Kärdlas. Nii et kui soovid Tallinnas oma drooniga ilusat linnapanoraami pildistada või Kopli liinidel lõbulendu teha, siis sa pead kindlalt eelnevalt Lennuametilt luba taotlema.

Tuleb välja, et enamik Eesti Vabariigi territooriumist on kontrollimata õhuruum, mis teeb mehitamata lennumasinate lennutamise suhteliselt vabaks.

Lihtsustamaks esmast planeerimist on Lennuametil koostatud mugav madallendude kaart.