Maantee Ameerika Ühendriikides - Route 66 valmis juba 1926. aastal ning kiiresti sai sellest üks Ameerika tähtsamaid teid, sest see saab alguse Chicagost ning jookseb läbi Missouri, Kansase, Oklahoma, Texase, New Mexico ning Arizonase, jõudes välja Santa Monica linna California osariigis. 1980ndatel eemaldati see marsruut Ameerika ametlikust kiirteede süsteemist, kuid tema kunagise hiilguse sära otsimas käivate reisijate huvi tõttu säilib tee kõigil kaartidel, kui “Ajalooline Route 66”.

Alustades sõitu Suure Järvistu ääres asuvast Chicagost, jõuab kõigest viie tunniga St. Louis’esse, millest läbi sõites oletegi Missouri osariigis. Teel läbi linna ületate ka Mark Twaini poolt suurepäraselt kirjeldatud Mississippi jõe. Edasi veel üks 4-tunnine ots ja olete juba Joplinis, kus kohtuvad kolm osariiki – Missouri, Kansas ning Oklahoma. Sellel teelõigul tasuks näiteks külastada ka Route 66 muuseumi, mis asub Lebanoni linnas. Neil, kes soovivad kiiresti jõuda looduslikult põnevamatesse lääneosariikidesse, on kindlasti võimalus need 2 otsa ühendada ning jõuda juba ühe päevaga Chicagost Joplinisse.

Ametlik marsruut põikab pärast Joplinit korraks sisse Kansasesse, et siis jätkata läbi Oklahoma osariigi. Teele jäävad suurematest linnadest Tulsa ning Oklahoma City. Kogu Oklahoma ots on kokku umbes 600 kilomeetrit ning läbimiseks kulub ligi 6 tundi.
Monument Valley.

Siit edasi läheb juba põnevamaks, sest kesk-lääne punaste liivakõrbete ning lõputute preeriate osariigid algavad Texasega. Sealt läbib marsruut vaid ühe 200-kilomeetrilise põhjapoolse lõigu, et siis suunduda edasi New Mexicosse.

Sellesse osariiki jõudes tuleks kindlasti teha paar kõrvalepõiget – näiteks Santa Fe rahvusparki või Rio Grande aladele Colorados. Lõuna poole jääb kurikuulus Mehhikoga piirnev El Paso, rääkimata sarjast “Breaking Bad” tuttavaks saanud osariigi pealinnast Albuquerque’ist. Neile, kes on otsustanud siin antud marsruuti veidi muuta, et sõita läbi ka Coloradost, soovitaks kindlasti suunduda Denveri poole, et siis läbi Rocky mäeaheliku liikuda Grand Canoyoni suunas, kus on võimalik taasühineda Route 66’ga.
Route 66 Mojave kõrbes.

Kogu New Mexico ots on kokku umbes 600 kilomeetrit, kuid arvestades kõiki kõrvalepõikeid, tasub broneerida selleks siiski mitu päeva. Edasi jõuab tee Gallupi kandis Arizonase osariiki, kus peatuspaigaks võiks olla Flagstaff, mis sobib ideaalselt Grand Canyoni külastamiseks. Edasi tasub samuti põigata näiteks Nevadasse, et külastada kuulsat mängurluskuurorti – Las Vegast või ületada Hooveri tamm.

Ja ongi lõpusirge paistmas, edasi suundub Route 66 Los Angelese suunas, kus lõpeb Santa Monica nimelises Los Angelese eeslinnas, kus tuleb vastu Vaikne ookean. Võimalusi reisi jätkamiseks on küllaga – näiteks suundudes põhja poole Redwood Foresti suunas, kuid sellest juba mõnes järgmises artiklis.