Kuid kes otsib, see leiab. Peab vaid tahtmist, pisut eelteadmisi ning natuke otsivat vaimu olema.

"Populaarsel 5 km pikkusel liivarannal Playa de Palma (Can Pastilla ja Arenali asula vahel) - kui ma seal 1951. aastal esmakordselt suplesin - ei olnud ühtegi hotelli või elamut ning maa hind oli tol ajal 1 peseeta ruutmeeter!" kirjutab oma raamatus "Päevapilte Hispaaniast" Naissaarel sündinud ning hiljem aastakümneid Mallorcal elanud kunstnik Erik Schmidt, kuulsa optiku ja leiutaja Bernhard Schmidti vennapoeg.

Nüüdseks on selsamal rannaribal hotell hotellis kinni, üks koledama välimusega kui teine, ja turiste saarel suvehooajal nii palju, et osad asumid (Arenal, Magalluf jt) on nende tõttu lausa halva kuulsuse omandanud.

Arenal on puupüsti täis 20-30aastasi sakslasi ja Magalluf samaealisi britte, mõlema grupi eesmärgiks peamiselt pidutsemine. Seega pole sugugi imekspandav, et hommikul kella 8 ajal nurgapealsesse kohvikusse minnes kohtad alles tantsusaalist koju kõikuvaid või väsinult tänavatel magavaid inimesi.

"Magallufis on olukord mõnikord isegi nii käest ära läinud, et sinna on lisaks kohalikele Briti politsei appi korda looma toodud," teadis rääkida iirlane Jim, kellega kohtusin Serra de Tramuntara mäeahelikul matkates.

Ja siit ka esimene soovitus - mine matkama.

Huvitavaid sihtpunkte võid hakatuseks otsida näiteks SIIT. Lisaks sellele, et Mallorcal on suurepärased jalgrattateed, on seal ka palju imeliste vaadete ja erineva raskusastmega matkaradu, mida mööda ainult jalgsi liikuda saab. Kohalikud jalgrajad kaartidele kantud pole, neid saab avastada kohalikega suheldes.

Teine soovitus: Rendi jalgratas, auto või roller, pakkujaid on palju.

Ja mine linnast välja! Näiteks mõnda mäetipul asuvasse kloostrisse. Kogu saart hõlmav ja imekaunis vaade on garanteeritud, kusjuures täiesti tasuta.

Söömiseks, kohvi ja kohaliku veini nautimiseks on parimad paigad väikelinnad ja külad. Täiesti inimtühjas paigas võib asuda suurepärane söögikoht. Ühe sellise leidsin mina umbes 30 km kaugusel Arenalist, Cap Blanci tuletorni lähedalt, Cala Pisse suunduva maantee ääres.

Kolmas soovitus: Tee endale selgeks ühistranspordi süsteem.

Mallorcal on suhteliselt hea bussi- ja rongiliiklus ning mis peamine - see on riigi poolt doteeritud, seetõttu odav ja hea alternatiiv neile, kes auto või rolleri rentimiseks vajalikku bürokraatiat läbida ei viitsi või vähese rahaga hakkama saada püüavad. Kogu info ühistranspordi kohta leiad SIIT.

Paljud bussijuhid inglise keelt ei räägi, sestap on kasulik (kui sa oma hispaania keele häälduses kindel pole) sihtkoha nimi paberitükile kirjutada ja seda näitada. Nii jõuad alati kindlasti õigesse kohta.

Neljas soovitus: Kui tahad päikest nautida, leia väikene lahesopp ülerahvastatud rannast eemal. Neid on hulganisti ning mitte sugugi kaugel: 10-15 minutit rattasõitu, 20-30 minutit jalutamist või 30-60 minutit bussisõitu. Nauding kaljudest, rannaliivast ja eresinisest mereveest on garanteeritud. Leidub ka selliseid paiku, kus saad mõistliku summa eest kajaki, aeru- või purjelaua rentida ning lainetest ja tuulest rõõmu tunda.

Viies soovitus: Külasta Palma vanalinna. Seal küll on rahvast, kuid kordades vähem kui rannas. Võid Palmas üles otsida ka kohaliku rootsi kiriku ning imetleda seal Erik Schmidti maalitud altarimaali.