Nagu on olemas igale ilmale vastav riietus, sõltub matkavarustus matka liigist, kuid mõned põhitõed jäävad muutumatuks.

Mida pakid kaasa, kui astub ligi mõni reisisaade ja küsib, kas oled valmis minema?

Pakun välja mõned ideed, mida reisile kaasa võiks võtta, tuginedes aastatepikkusele metsas ja välisriikides kolamise kogemusele ning Tõnu Jürgensoni matkatarkustele.

Järgnevast nimekirjast on mõistlik üleliigne maha joonida ning vajalikul osal näpuga järge ajada, et pakkimise stressi vältida.

1. Navigatsioon

Olgu selleks kaartidega varustud nutitelefon koos akupakiga või kompass ja kaart, on igaühe enda valik. Samas varuplaan on tänapäeva nutiseadmete puhul mõistlik – olgu selleks paberkaart või akupakk.

2. Päikesekaitse

Matkal mägedesse või meie külma talve eest peitu, vahet ei ole. Igal pool mujal peale Eesti paistab päike ning päikesepõletus on kerge tulema.

3. Esmaabi

Valuvaigistid, aktiivsöe kapslid, side, plaastrid, desinfitseerimisvahend ja antibiootikum – kõik selleks, et reis ei jääks äkitselt katki. Milliseid medikamente täpselt kaasa võtta, oskab paremini öelda perearst või mõnel juhul apteeker.

4. Tööriistad

Nuga või mõni multitegum, millega saab kasvõi puid lõhkuda ja langetada, küüsi lõigata ja kartuleid koorida. Tavaliselt eelistan matkal suurt Soome pussi ja Opineli odavat taskunuga või multitööriista. Reisides käsipagasiga ja välisriikides võib suur väits olla keeruline kaasavara, kuid pisike taskunuga ei maksa suurt midagi ning üldiselt on lubatu piirides. Enamasti teeb kõik tööd ära 7–8cm teraga.

Kindlasti tuleb kasuks mõned tiirud hõbedast MacGyveri teipi või veelgi tugevamat Gorillateipi, millega saab parandada saapad, joped ja kasvõi sokikanna.

5. Toiduvaru

Toiduvaru võiks olla vähemalt ühe päeva jagu. Olgu selleks pakk pähkleid, mõned müslibatoonid või kalakonserv. Sellest on abi olnud, kui näiteks Vahemere reisi ajal selgus, et pühapäeval on poed suletud terves piirkonnas kuni Poolani, nagu neil kombeks.

6. Vesi!

Väga oluline on tarbida ohtralt vett, mida võiks arvestada minimaalselt 1,5 liitrit päevas. Kehtib nii talimatka kui ükskõik millise reisi kohta. Dakari rallil osalejad tarbivad näiteks 12 liitrit päevas. Seljakotiga liikudes on kotti käiv voolikuga veepaun eriti mugav abivahend, nõnda ei pea vee tarbimiseks peatumagi.

Vedelikupuudus põhjustab ka peavalu. Kahtlastes piirkondades kannan kaasas pisikest veefiltrit, (nt Sawyer mini), mis aitab veega levivaid kõhuhädasid vältida.

7. Magamine

Kuidas kellelegi meeldib, mõni käib matkal telkmantliga, mõni telgiga. Isiklikult eelistan kasvõi väheste puude olemasolul rippvoodit. Aga on käidud matkal ka 200liitrise prügikotiga, kuhu magamiskotiga niiskuse eest varjuda.

Halba ei teeks ka väikese magamiskoti või lina olemasolu, kasvõi kahtlasema väärtusega majutusasutuste hügieenis kaheldes.

Matkal võiks kott olla umbes 0-kraadise mugavustemperatuuriga, sest ka kõige kuumemal Kreeka matkal on mõnel hommikul maa härmas ning halvasti magatud öö rikub terve järgneva päeva.

8. Riietus

Lähtu ennekõike kihilisusest ehk ära võta kaasa liiga pakse asju, vaid mitmeid erinevaid, mida omavahel kombineerida. Tavaliselt alustan alt-üles ja kihtidena: sokid, jalanõud, pesu, püksid, särk, kampsun, „koorik“. Lisaks tuleb kasuks soojenduskiht – vest, müts, kindad. Kordan tõde: külmetada on nõme.

Enamasti võtan kaasa 2–3 eset igast kihist, et oleks võimalust pesta, kuivatada ja vahetada.

T-särke ja sokke liiga palju kaasa võtta ei tasu. Enamasti ei maksa need kuskil üle mõistuse palju ning vajadusel juurde ostmine on lihtne.

Veel viis soovitust

• Lisaks kaheksale põhigrupile on hea võtta kaasa õhukesest materjalist kerge ja väike lisaseljakott, millega saab minna linna peale päevamatkale, ning kuhu pakkida oma sokid ja pesu, kui reisite reisikohviga.

• Kell (käekell, telefon vms), et hinnata, kui kauaks veel valgust on ning millal hakata ööbimiskohta otsima.

• Isiklikud hügieenivahendid – seep, hambahari ja -pasta ning kempsupaber. Näiteks Hiinas ei ole üheski avalikus käimlas paberit. Lisaks, nagu ütleb ka „Pöidlaküüdi teejuht galaktikas”: tea alati, kus on su rätik.

• Kohvrisse tasub jätta nii kaalu- kui mahutamise ruumi, kuna tagasi tulles tahaks mõned kingitused kaasa tuua.

• Kotti rohkema mahutamiseks on kaks peamist nippi: keera kõik tihedateks rullideks, sest volditud riided võtavad pea topelt ruumi. Teiseks: tõsta pool virna kappi tagasi ning teeskle, et üks osa su kotist läks kaotsi ning pead õppima ilma hakkama saama.

Kõige tähtsam iga reisi puhul on aga suhtumine!

Ilm lihtsalt on, olgu ta vihmane või päikseline, inimene annab vaid sellele väärtuse – hea või halb. Kui suhtumine on paigas, on iga reis nauditav ja mäletamist väärt, hoolimata sellest, kus ja kuidas sa viibid.

Artikkel ilmus Eesti Ekspressi lisas EE Sport (aprill 2015).

Mida oled ise seljakotti pakkinud matkamiseks ja mille jätaksid pigem maha? Kirjuta kommentaaridesse.