Ibiza, mis rohkem tuntud peopaigana, pakub avastamisrõõmu ka aktiivse puhkuse otsijatele. Pisikesele saarele mahub mitmeid erineva taseme ja pikkusega matkaradu.

Valida on nii viiekilomeetrine rannaäärne matkarada, sisemaal kulgev 20 km pikk teekond või mitmete mäetippudega teekonnad või miks mitte teha hoopis täistiir ümber saare?

Ibiza kaunis loodus, suhteliselt madalad tõusud, lühikesed vahemaad ning soe kliima aastaringselt on neli head põhjust, miks seljakott selga võtta ja Ibizale rändama minna. Seal olles võiks vähemalt ühe matka ikka teha. Ibizal toimub ka mitmeid ratta- ja jooksuvõistlusi, mille meie maratonilembesed seiklejad võiksid ka oma kalendrisse panna.

Kuigi sealsetel matkaradadel võib käia aastaringselt, on parim aeg siiski sügis-talv-kevad, sest siis lihtsalt on jahedam õhk. Suvel 30-kraadises kuumuses, kui päike paistab lagipähe, on võimalik küll kõndida, kuid see on ohtlik ja ehk mitte nii meeldiv.

Minu lemmikaeg matkamiseks Ibizal on aprillist maini ja oktoobrist novembrini.

Matk treenimiseks, päevitamiseks või hoopis jalutuskäik ümber saare?

Punta Galera ja Cap Nuno.

Nagu öeldud, on matkaradade valik Ibizal lai nii pikkuste, raskusastme kui vaatamisväärsuste järgi. Kõige kõrgem mäetipp saarel on 475-meetrine Sa Talaissa väikeses St. Josepi külas. Tee tippu algab otse kiriku juurest. Arvestama peab pooletunnise kõndimisega.

Kõige pikem matk, mille saarel teha saab, on ümber saare - see tuleb kokku orienteeruvalt 121 kilomeetrit. Osad matkarajad on kergelt juurdepääsetavad ka ühistranspordiga, paljud rajad eeldavad aga autot ja olgem ausad - ka giidi. Suure töö matkaradade tähistamisel on juba teinud sakslased: kui näed sinist noolekest, võid olla kindel, et oled kuskil matkarajal.
Sinine nool annab kindluse, et oled rajal.
Kui sind huvitab jooksmine ja oled Ibizal linnas aega veetmas, siis on väga mõnus rada S'Estanyol, mis algab Talamanca rannast (Ibiza linnas). See rada on 11 km pikk ning lookleb asustusest eemal kruusateel. Poolel teel saad teha puhkepeatuse kaunis ja eraldatud S'Estanyoli rannas.
Talamanca rand.
Kui sind huvitavad aga raskemad tipud, siis uuri Cap Des Falco (San Jose piirkond) ja Cap Nuno (San Antonio piirkond) matkaraja kohta - esimene neist on juurdepääsetav ühistranspordiga, teise juurde jõudmiseks vajad autot (võib ka San Antonio linnast kõndida lisaks 6-7 kilomeetrit).
S'Estanyoli matkarada.
Mõlemad rajad ületavad 200 meetri kõrguse merepinnast. Minu lemmik on kindlasti Cap des Falco, mis jookseb kõrgel ranna kohal, on kolme järsu tõusu ja langusega ning asub Ses Salinese looduskaitsealal. 
Cap des Falco.
Sellele matkarajale jääb ka üks kaunimaid randu Las Salines.
Vaade Las Salinese rannalt.
Kui tahad kõike - veidi pingutada, päikest võtta ja tutvuda kohalike sümbolitega, siis käi ära St Migueli matkarajal (Sant Joan de Labritija piirkonnas). See on kergesti juurdepääsetav, 14 kilomeetrit ja on lihtne läbida. Seal näeb nii sisemaad kui rannaäärt, saab teha peatuse piraaditornis ning nautida päikest ja kokteile nii St Migueli rannas kui selle kõrval olevas imepisikeses rannasopis.
Vaade St Migueli rajalt.

Mida leida Ibiza matkaradadelt

Oma matkadel oled vaevalt kunagi üksi. Kui istud veidikeseks maha ja võtad välja ka oma toidupaki, näiteks banaani, bocadillo (sai, mille vahel sink, tomat vms), siis peagi läheneb sulle sisalikeparv, kes üsna julgelt - eeldades, et sa ei liiguta end, tulevad ja söövad su toidu ära.

Sisalikud on Ibiza sümbolid: kui lähed suveniiripoodi, siis ilmselt ei pääse esemetest, mille peal on ka mõni sisalik.

Radadelt võid leida vastavalt hooajale ka maitsetaimi, tüümiani, rosmariini ja lavendlit ning erinevaid kohalikke puuvilju, apelsine, sidruneid, viigimarju. Enamasti on sidrunid ja apelsinid küll aedade taga ja kättesaamatud, kuid viigimarjadega on veidi kergem.

Ibiza rannikualal jäävad silma vanad piraaditornid ehk kaitserajatised, kus 16.-18. sajandil jälgiti merd ja anti hoiatusi, kui nähti lähenemas vaenulikke aluseid. Tänapäeval saab mõnda torni ka sisse minna, ronides üles ja nautides head vaadet merele või maale. Seda saab teha näiteks Playa de'n Bossa lõpus, Las Salinese ranna ääres ja St Migueli matkarajal olevates kaitsetornides.
Terrassid St Migueli matkarajal.
Kui kõnnid sisemaal, siis jäävad silma ka trepilaadsed alad, mis on ehitatud, et hoida pinnast. Kevadeti kogutakse poseidoniat, mis on unikaalne merevetikas ning mis väetab pinnast.
Energiaring Es Vedral.

Ibizale on omistatud mitmeid müstilisi tähendusi. Mitmes kohas leiab kividest moodustatud energiaringe ja kujundeid.

Et matk Ibizal oleks nauditav

Kuigi Ibiza matkarajad ei ole keerulised ega liiga rasked, tuleks siiski enne matkale minekut mõned asjad läbi mõelda ja end ette valmistada. Kõige olulisem on kaitse päikese eest. Olenevalt temperatuurist ja valitud raja pikkusest jälgi neid olulisi punkte:- Suvel Ibizal olles vali pigem lühem rada. Suve all mõtlen neid perioode, kui soojakraadid on 30 ringis (juuni-september).
- Kaasa võta pudel vett. Mida kuumem, seda rohkem vett on vaja. Janu kustub alles 15 minutit peale vee joomist - tarbi mõõdukalt ja pigem tihedamalt, mitte korraga ja pool liitrit. Ibiza kraanivesi on joodav, samas on tavaks siiski osta pudelivett.
- Päikesekreem ja müts on väga olulised, et kaitsta päikesepiste ja päikesekõrvetuse eest.
- Teavita oma kaaslasi või hotelli administraatorit oma matkast ja võta kaasa täis akuga telefon juhuks, kui peaksid eksima. Asustus ei ole Ibizal kunagi kuskil väga kaugel, seega eksimist ei pea kartma, kuid tasub olla ettevalmistunud.
- Vali, millisel kellaajal loodusesse kõndima lähed. Kui lähed kevad- või sügisperioodil, siis ei ole ohtu jääda kõige kuumema päikese kätte. Suvel peaks aga varem alustama, et keskpäevaks juba tagasi olla või teha südapäeval väike päikesevõtmise või päikesevarju paus. Teine võimalus on minna matkama just peale lõunat, kui õhk hakkab jahenema ning planeerida matka lõpp päikeseloojangu ajaks.

Mis iganes põhjus sind Ibizale viib, on minu soovitus seal vähemalt ühel päeval matkata mõnel paljudest Ibiza matkaradadest. Vali mõni tuntum rada või avasta oma tee - valikut on palju. Siis näed nö "päris" Ibizat, saad tõeliselt end välja lülitada ja nautida soojust ja head energiat.