Norra on oma võimsate mägede, selgete fjordide ja maalähedaste inimestega suurepärane maa. Eestlasele kindlasti kallis maa, kuid väärt iga kulutatud norra krooni.

1. Käi mägedes

Bergen on seitsmest mäest (tegelikult selle üle vaieldakse) ümbritsetud Norra suuruselt teine linn peale pealinna Oslot. Madalat, tasast maa-ala on selles linnas raske leida, mistõttu mägedes käimine on kergesti "kättesaadav" ja soodne viis tutvuda selle imekauni linnaga (mägedes käimise eest ei pea ju maksma).

Matkamiseks leiad Bergeni Turismiinfopunktist erinevaid kaarte ja soovitusi, samuti võid minna küsima nõuandeid Bergen og Hordaland Turlagist - see on Bergeni piirkonnas tegutsev ametlik matkaorganisatsioon. Veidi maad uurides leiad kindlasti mitmeid gruppe, tegevusi, millega liituda. Bergen og Hordaland Turlag korraldab ka nii tasulisi kui tasuta matku, seega hoia nende veebil silmad lahti. Kui soovid suuremat väljakutset, plaani reis maikuu lõppu - siis toimub iga-aastane seistme mäe matk. See on ühepäevane matk üle kõikide Bergeni kesklinna ümbritsevate mägede (35km), tavakõndijal võib see võtta 8-12 tundi. 

Kui sa kõndida väga palju ei jõua või ei soovi, siis lihtne (kuid tasuline) viis mäkke saamiseks on kasutada rippraudteed. Selleks on valida kas Fløyen (425 m) või Ulriken (643 m), millest viimane on ka kõrgeimaid tippe seitsme mäe matkas.

Vaata lisaks
Fløyeni köisraudtee: http://ulriken643.no/
Ulrikeni köisraudtee: http://www.floibanen.no/
Bergen og Hordaland Turlagi veebileht (suurem osa infost norra keeles!): http://www.bergenoghordalandturlag.no/index.php?fo_id=2706
Päise päeva ajal ilmselt elusaid trolle ei näe, küll aga võib neid kohata Fløyenil.

2. Naudi mereande Bergeni legendaarsel Kalaturul

Kui oled Norras, siis ei saa kuidagi üle ega ümber lõhest. Ja loomulikult ka teistest mereandidest, mida saab värskelt nautida. Kalaturg (norra keeles Fisketorget), mis asub kesklinna sadamas, on pakkunud värskeid mereande 13. sajandist (asukoht ise on veidi aja jooksul muutunud). Praegu saab sealt osta lisaks mereandidele, mida on valmistatud erineval moel erinevate lisanditega, ka suveniire.

Kalaturg.

Isegi kui sa ei plaani Kalaturult läbi astuda, on siiski üsna suur tõenäosus, et sa seda teed - see on nii keskne koht linnas, et raske on Bergenis liikuda ilma turule sattumata. Võta siis aega, naudi oma lõunat, vaadates merele ühelt poolt, Bryggenile teiselt poolt või hoopis mägedele kolmandalt poolt. Veel mõned aastad tagasi oli kalaturg ainult väljas, 2012. aasta maist on kalaturu letid ka siseruumides - modernses majas, kus asub ka Turistiinfopunkt.

Vaata lisaks
Loe Kalaturu kohta siit: http://www.visitbergen.com/en/Fisketorget/History1/
P.S. Kalaturu kõrval asub ka uus turismiinfopunkt ning sealt lähedalt lähevad välja mitmed laevad nii turistidele kui ühistranspordiks - ikkagi sadam.

3. Käi korra Bryggeni pubis

Bryggen.

Ma ei ole suur pidutseja, kuid leian, et huvitav on veeta vaba aega koos kohalikega nende enda keskkonnas.

Aastatega olen avastanud ühe koha, mis meenutab veidi Tartus asuvat Püssirohukeldrit, ainult et on oluliselt pisem. Tegemist on Sjöbodeni pubiga Bryggenis, UNESCO kaitse all olevas piirkonnas vaatega Bergeni sadamale. Pubi on kitsas piklikus ruumis, kus sissepääsu juures asub imeväike lava. Sellel toimuvad otse-esinemised - enamasti on laval mõni kohalik norrakate bänd. Jah, paljud laulud on norrakeelsed, aga on ka tuntud ja legendaarseid ingliskeelseid lugusid võid kuulda.

Mida hilisem õhtu, seda rohkem näed norrakaid n.ö lahti minemas, tantsimas ja kaasa laulmas. Muidugi valmistu maksma päris kõrget hinda alkoholi eest - kuskil 60-70 NOKi 33-milliliitrise väikese õlle või siidri eest. Aga kui sa juba Norras oled, siis peab selleks valmis olema.

Vaata lisaks
Sjöbodeni pubi veebileht: http://www.sjoboden-bergen.no/

Üks päev Bergenis

Bergeni kesklinna park.

Kui Bergenis on aega vaid üks päev, siis alusta seda mõnusa matkaga ühel paljudest Bergenit ümbritsevatest mägedest, naudi värsket kala, jaluta läbi ajaloolise vanalinna ning lõpeta päev kohalikega tantsu vihtudes, saates järjekordse päeva rõõmsalt teele. Kuigi nimekirjast jäi nüüd välja Bryggen, siis nagu näha, tuleb see igalt poolt välja. Bryggeni värvilised puumajakesed on üks tuntumaid Bergeni postkaardivaateid ja selle "linn-linnas" ajalugu ulatub 11. sajandisse. Selles piirkonnas saad teha kõik vajalikud suveniiriostud, lõunatada ning tutvuda linna ajalooga.

Mina aga julgustan sind otsima üles Bryggeni keskel oleva kaevu: viska sinna mõned sendid ja mõtle oma soov - näiteks selline, et saaksid taas Norrasse tagasi tulla.

Vaata lisaks
Bergeni Turismiinfo: http://www.visitbergen.com/
Bryggeni ajaloost saad lugeda siit: http://stiftelsenbryggen.no/