"Kadunud linn" Peruu Andides avastati alles 1911. aastal. See oli nii kauges ja raskesti ligipääsetavas kohas, et eurooplaste tulekust alates polnud keegi seda ei juhuslikult ega vihjete järgi üles leidnud.

Praegugi on Lõuna-Ameerika ühe tuntuima turismimagneti juurde üsna raske pääseda. Karmima variandi valijad rändavad kahepäevasel matkal Cuscost nn inkade rajal 82 kilomeetrit ja jõuavad lõpuks merepinnast 2430 meetri kõrgusel asuvale mäetipule Andides, kus hispaanlaste tulekust puutumatuna olnud varemed asuvadki. Kergem ja turistilikum variant on kolme-neljatunnine matk peale rongisõitu lähemale. Linn ehitati arvatavasti 1450ndatel aastatel, kuid jäeti teadmata põhjustel sajand hiljem maha.

Praegu käib Machu Picchus kümneid tuhandeid turiste aastas. Päevas lubatakse inkade linna 2500 inimest. Kohalepääsemiseks tuleb osta vastav pilet, mis maksab ligi 60 dollarit.

Peruu valitsus on pidanud plaane sinna lähedale lukshotelli ehitamise lubamiseks koos kaubanduskeskusega, samuti taheti Machu Picchuni rajada rippraudtee. Seda pole seni juhtunud, kuid UNESCO on juba kaalunud turistide liigse koormuse pärast selle koha kuulutamist ohustatud maailmapärandi nimekirja objektiks.

80 kilomeetri kaugusel asuvas Cuscos, kust turistid oma "palverännakule" asuvad, elavad aga indiaanlaste järeltulijad edasi üsna tradistioonilist elu. Tsivilisatsiooni hüved küll puudutavad kohati ka neid, kuid traditsioonid ja igapäevategevused on suures osas ikka samad, kui enne hispaania vallutajate tulekut. Nende elu video põgusalt näitabki (vaata ka 4K kvaliteedis, kui ekraan lubab).