Maailma silmis on sakslased kõvad töötegijad, edukad, vastutustundlikud ja head jalgpallurid.

Ligi 70 aastat pärast seda, kui natsirežiimist paaria sõjas purustati, on Saksamaast saanud maailma lemmik­riik.

Taani firma Anholt-Gfk uuringus Nations Brand Index mõõdeti 50 riigi imagot. Küsitleti rohkem kui 20 000 inimest 20 riigis.

"Beebibuumi põlvkonna esindajana mäletan, et paljud minuvanused sakslased rääkisid välismaal olles inglise keeles, et varjata oma rahvust. Saksa lastele võis Taani rannas osaks saada põlastav suhtumine. Saksa teismelised võisid Londonis lõbureisil kokku põrgata neid natsitervitusega vastu võtvate inimestega. Ja polnud parem, kui Iiri kõrtsis Guinnessi rüübates tänas mõni iirlane sind selle eest, mida Saksa Luft-waffe tegi brittidele. Või hoopis hullem – kui veetlev araabia daam Washingtonis ütles, et "teil sakslastel" oli juutide puhul õigus. Ma olen näinud kõike seda ja enamatki. Nii et paariast popstaariks saamine on juba midagi," kirjutas Berliini ajalehe Die Welt kommentaator ja blogija Alan Posener.

Esikümme püsib sama

Uuringu küsimused käivad riigile ja rahvale iseloomuliku 23 joone, tunnuse ja omaduse kohta. Küsimused on jagatud kuue üldisema valdkonna vahel, milleks on eksport (sealhulgas toodete kvaliteet), valitsemine (sealhulgas valmisolek globaalsete probleemide lahendamiseks), kultuur ja pärand, inimesed (kui sõbralikuks, avatuks ja kompetentseks neid peetakse), turism ning investeeringud ja immigratsioon (sealhulgas küsimus, kas ollakse valmis sinna maale elama asuma).

Saksamaa saavutas tipp­tulemuse ausas ja kompetentses valitsemises, sotsiaalses võrdsuses, heas investeerimis­kliimas ja sai suurepärase skoori spordi vallas. "Maailm näeb meid üsnagi nii, nagu me ise: kompetentsed, kõvasti tööd tegevad, edukad, vastutustundlikud ja head jalgpalliväljakul," tõdes Posener, "kuid mis puudutab loovust, kaasaegset kultuuri ja hariduse kvaliteeti, siis selles edestab USA meid maailma silmis endiselt. Ja meie endi silmis ka."

Kokku hinnati 50 riiki. Esikümnesse mahtusid veel Suurbritannia, Prantsusmaa, Kanada, Jaapan, Itaalia, Šveits, Austraalia ja Rootsi. Viimased viis aastat ongi just need riigid esikümnes olnud, üksnes veidi omavahel kohti vahetades.

Eestit nimekirjas pole.

USA langes, Venemaa aga veelgi rohkem

USA kaotas märkimisväärselt punkte globaalsele rahule ja julgeolekule pühendumise vallas.

"Mitme rahvusvahelise kon- frontatsiooni aastal on USA kaotanud oluliselt positsioone seal, kus pinged on kõige teravamalt tuntavad," ütles registri koostamise juht Xiaoyan Zhao. "Nii Venemaa kui ka Egiptus on degradeerinud Ühendriike pretsedenditul moel, eriti selles vallas, millisena nad näevad USA pühendumust maailma rahule ja julgeolekule, samuti halvenesid hinnangud USA valitsuse kompetentsusele."

Venemaa kukkus 22. kohalt 25-ndale. "Ka varasematel aastatel oli Venemaa ilmutanud langemise tendentsi, kuid 2014. aasta registris paistab ta silma ainsa riigina, mis kukkus järsult. Venemaa suurim langus sai kirja valitsemise vallas ja eriti selles, milliseks peetakse tema rolli rahvusvahelise rahu ja julgeoleku tagajana," ütles Zhao.