Amnesty International on koostanud raporti inimõiguste rikkumistest, mis on toimunud peale sõjaväelise hunta kehtestatud sõjaseisukorda alates 20. maist sel aastal.

Amnesty Internationali Aasia ja Vaikse ookeani piirkonna direktor Richard Bennett ütles, et kolme kuu jooksul alates riigipöördest on inimõiguste olukord riigis kiiresti muutunud halvemuse poole ja rikkumisi on laialdaselt.

"Militaarse taustaga valitsejate jaoks on saanud see tavaliseks töömeetodiks - nabida kinni inimesi selliste pisiasjade pärast nagu provotseeriva kirjaga T-särgi kandmine, teatud raamatute lugemine või avalikus kohas võileivasöömine, mida peetakse ka sõjaväelise valitsuse vastu protesti avaldamiseks," lisas Bennett.

Sõjaväeline valitsus, mis kannab ametlikult nime Rahu ja Korra Rahvuslik Komitee, reageeris Amnesty Internationali raportile, soovitades organisatsioonil oma fakte täpsustada.

"Need inimesed on seotud paljude juhtumitega, mis põhjustasid riigis rahutusi ja korrarikkumisi," ütles kolonel Winthai Suvaree Reutersile, miks mõnesid protestijaid kinni peetakse, "me pole kedagi taga kiusanud nende poliitiliste vaadete pärast. Samuti pole me kedagi füüsiliselt ähvardatud ega karistanud."

Amnesty raporti järgi on siiski militaarsed valitsejad kehtestanud hulga reegleid, mis vähendavad isiku- ja väljendusvabadusi. See on viinud avaliku debati raugemiseni ja enesetsensuurini.

Allpool olevad kaheksa tegevust on Rahu ja Korra Rahvuslik Komitee poolt keelatud. Kui keegi millegi sellisega tegeleb, võib järgneda arreteerimine:

T-särkde kandmine, mis rõhub "erisustele"

Avalikus kohas võileiva söömine

Amnesty sõnul on see tegevus saanud sümboolseks vastupanu vormiks, mis on pannud riiklikke ajalehti hoiatama lugejaid, et need ei sööks võileibu demonstratiivselt tänaval ja ka politsei on lubanud sellistel provotseerijatel rangemalt silma peal hoida.

Keelatud raamatu lugemine

Protestijaid on arreteeritud George Orwelli "1984" lugmise eest, samuti keelati Bangkokis ära selle raamatu põhjal tehtud filmi näitamine.

Sõjaväekriitiliste materjalide postitamine Internetti

"Sajad veebilehed on juba kinni pandud või blokeeritud," teatab Amnesty International. "Tsensorid on valmis meediat ja inimesi jälgima, et keelatud materjalide avadajaid vanglaga ähvardada."

Rohkem kui viie inimese kogunemine

"Rohkem kui viie inimese avalik kogunemine on keelatud alates sõjaseisukorra kehtestamise ajast, mis on inimeste rahumeelse kogunemise õiguse rikkumine," leitakse raportis.

"Näljamängude" tervitus kolme sõrmega on keelatud

Kolmesõrmeline auandmine, mis on tuntud filmisarjast "Näljamängud", on samuti keelatud, kuna meeleavaldajad kasutasid seda vastupanuliikumise mitteametliku sümbolina.

Probleemseks isikuks või poliitiliseks aktivistiks sattumine

Kui sõjaväeline riigipööre toimus, koostati nimekiri probleemsetest isikutest ja poliitilistest aktivistidest, kellel paluti end võimudele üles anda. Liigne poliitiline aktiivsus võib olla karistatav.

Heakskiitmata arvutimängu mängimine

Arvutmängus Tropico 5 saavad mängijad luua ise sõjaväelise diktatuuri ja paradiisiühiskonna, kuid selle mängu mängimine on Tais nüüd keelatud.