Alates juulist avaldab Reisijuht.ee suvist artiklisarja Eesti omapärastest turismitaludest, mis pakuvad enamat kui lihtsalt voodikohta.

Kilplaste juures ei pruugi korralikku voodikohta saadagi. kes tahab, võib nende akendeta kojas näiteks seminari pidada. Või aiata, kuid väravaga aias ringi jalutada.

"Alustasime aastakümneid seisnud hooldamata ja võsastunud pargist, kus võsa vahel olid prügimäed," räägib mamsel Helena Siiroja sellest, kuidas kilplaste maa alguse sai. Esimesed projektid, millele anti ka toetust, olid pargi plaani koostamine, Nõukoja ehitusprojet, Nõukoja elektriprojekt, mõisavaremete rekostrueerimise projekt jne. Esimesed kilplaste elamusretked toimusid alguses ilma atraktsioonideta, külalistele räägiti kilplaste lugusid ja sinna juurde sai osaleda lugudega seotud mängudes, lauludes, tantsudes, näidendites ja ka kepphobustel kappamise võistlustel.

Lastele see kõik meeldis ja siis hakkasid ka täiskasvanud tahtma kilplastele külla tulla. Kuid eks suurtel inimestel on fantaasiat juba natuke vähem ja siis tuli hakata ka kilplaste maju ehitama.

Praegu on valmis Kilplaste Nõukoda, Kilplaste Koda (peamaja), vigursaetud puuskulptuurid, Peavärav (kilplastel aeda ei olnud, aga värav ikka oli), mänguväljak ronimisstatiivide ja liurenniga, kiik, püstkoda, kilplaste ilmajaam, väljak korvpalli- ja võrkpalli mängimiseks, terviserada, täpsusviskemäng kurikatega, kilplaste kahekordne kiiksuga kemmerg, kümbluspaat (kilplastel käib aga vesi paadis sees), pika vorsti küpsetamise plats jne.

Kilplaste elamusretked on erineva pikkusega ja humoorikad, käsitöötubades tehakse nii veidraid kui kasulikke asju. Kuid eripärastest üritustest on pakkumisel veel näiteks kepphobustel ratsutamise võistlused, käsitöötuba “Kilplased pitsitavad” (märkmiku ja küünlaaluse tegemine ja pitsidega kaunistamine), “Kilplased viskavad villast” (märg- ja kuivviltimine), “Kilplastel on
savi” (polümeersavist voolitud ehted, külmkapimagnetid jm), “Kilplased annavad korvi” (korvipunumine), “Kilplased vaatavad seepe” (ürdi- ja glütseriinseepide tegemine). Kava ürituste kohta on täpsemalt kirjas juba Kilplaste kodulehel.

Kust saab infot?

vaata Kilplaste kodulehelt www.kilplased.ee.

Kus asub?

Kilplaste teemapark asub Järvamaal Kareda vallas Müüsleri külas. Vaata kaarti.