Miks minna

Just praegu on parim aeg planeerida oma Brasiilia-puhkust: mitte ainult jalgpalli MM-i või paari aasta pärast toimuvate olümpiamängude pärast.

Pole mingit kahtlust, et majanduse kasvades, taristu arenedes ja turvalisuse paranedes saab see maa väga populaarseks ja seal on lihtsam ringi reisida kui kunagi varem.

Peale aastakümneid vaid mõnusa rannapuhkuse kohana müümist reisibüroode poolt on Brasiilia praegu pakkumas rändajatele palju enamat. Seiklushimuline turist saab sukelduda Pantanali, käia märgaladel lõunas, mis konkureerivad Amazonase metsadega ning tutvuda tohutu loodusrikkusega sealkandis. Seiklusi pakub ka sõit mööda rannikuteid ja riigi loodeosa. Rannapuhkajad võivad laiendada oma areaali Costa Verdes, Fortalezas ja Santa Catarina kuurortides koos kohalikega, kellele meeldivad just need rannad.

Linnaturistid saavad aga avastada futuristlikku arhitektuuri kuuekümnendatest São Paulos, kus on ka Lõuna-Ameerika parim toit, kuni Salvador da Bahiani, kust leiab afro-brasiilia kultuuri ehedaid näiteid. Või siis tasub hoopis minna Olindasse või Ouro Pretosse koloniaalarhitektuuri imetlema. Kõike seda ei saa muidugi ära teha ühe reisiga, sest vahemaad on tohutud.

Nimetame ära ka kohad, mida ei saa Brasiilias vältida: Rio, Iguaçu joastik, Amazonase jõgi ja vihmamets. Hotellid, restoranid ja turismiteenused on igal pool viimasel ajal kõvasti paranenud. Tulekahju, mis tappis hiljuti Santa Maria ööklubis 200 inimest, tuletab aga meelde, et turvalisus pole Brasiilias siiski kunagi garanteeritud.

Rio de Janeiros tegelevad spetsiaalsed politseiüksused endiselt kuritegelike narkoärigrupeeringutega võitlemise, mõrvade ja relvastatud röövide lahendamisega. Kuid üldiselt on siiski paranenud turvalisus kaasa aidanud turistide liikumisele ka teistesse linnadesse kui Rio, sest mujal oli veel hiljuti olukord vahest üsna kriminaalne. Samas võib nõustuda väitega, et aina kasvav heaolu põhjustab kuritegevuse vähenemist.

Reisijate jaoks on praegu tõesti parim aeg Brasiilia külastamiseks, et näha, kuidas kõik muutub kiiresti paremuse poole.

Millal minna

Parimat aastaaega külastamiseks pole. Maa on selleks liiga suur, et anda ühest soovitust, mis aastaajal on kõige parem minna, sest Brasiilia ulatub Andide eelmäestikust Peruu piiri äärest kuni Uruguaini Atlandi ookeani kaldal lõunas. Üldistatult võib öelda, et põhi on alati soe, niiske ja vihmane on aga tavaliselt sisemaal.

Amazonase piirkond on Brasiilia kõige vihmasem ala, tugevaima saju perioodid on detsembrist maini. Kui külastad Amazonast üleujutuste ajal, siis on palju näha primaate, linde, kaimaneid ja jõedelfiine.

Rannik Belémist Rioni on tavaliselt päikseline. Fortalezas ja teistes põhjapoolsemates randades võib isegi liiga kuumaks minna: keskmine temperatuur on 26-28 kraadi või enam. Vihma sajab seal kõige rohkem detsembris ja kõige vähem juulis. Riost lõunas asub subtroopika ja seal on ka erinevad aastaajad. Lõunapoolkera talv kestab juulist septembrini ja temperatuur langeb Florianópolises juulis isegi +10 kraadini.

Kuidas kohale saada

Lennupiletite hinnad on tunduvalt kallimad kohaliku karnevali ajal (13.-17. veebruar 2015; 5.-9. veebruar 2016). Samamoodi tõusid piletihinnad taevasse jalgpalli MM-i ajaks (12. juuni kuni 13. juuli 2014) ja tõusevad olümpiamängude ajaks (august kuni september 2016).

Brasiiliasse lendavad Euroopast Alitalia, Lufthansa, Swiss - sihtkohtadeks on Rio ja São Paulo. Ameerika Ühendriikide kaudu lennates pakuvad reise American Airlines, Delta ja United.

TAP Portugal (flytap.com) on hea valik, kui sobib ümberistumine Lissabonis. TAP-il on palju otselende Brasiilia erinevatesse sihtkohtadesse: näiteks Belo Horizonte, Brasilia, Fortaleza, Natal, Recife, Rio, Salvador ja São Paulo.

Air France (airfrance.co.uk) ja KLM (klm.com), mis ühendasid oma jõud 2004. aastal, pakuvad häid ühendusi Pariisi Charles de Gaulle´i lennujaamast ja Amsterdamist Schipholist, tihti on neil ka parim hind vastavalt hinnavõrdlussaitide infole.

Air France lendab pariisist nii Riosse kui São Paulosse 14 korda nädalas; KLM lendab Amsterdamist Riosse neli korda nädalas ja São Paulosse seitse korda nädalas.

Iberia (iberia.com) pakub iga päev kahte lendu Madridist São Paulosse ja igapäevast reisi Riosse.

Kohalikud lennud

Kohalikke lennureise pakuvad TAM ja Gol (voegol.com), mis opereerivad Rio, São Paulo ja Brasilia baaslennujaamadest; mõlemad lendavad rohkem kui 60 sihtkohta üle riigi. Lisaks on ka väiksemaid lennufirmasid.

Tervis ja vaktsineerimine

Malaariavastane vaktsineerimine on vajalik troopilistesse piirkondadesse minekul. Sisemaale reisides tuleks enne ära teha ka kollapalaviku vastane süst. Vaata ka Reisivaktsiinid.ee.

Viisad

Riigis saab (Eesti kodanik) viibida kuni 90 päeva poole aasta jooksul. Viisavabalt viibimist pole võimalik pikendada.

FIFA jalgpalli MM (12. juuni kuni 13. juuli 2014)

Mängud toimuvad Rio de Janeiros, São Paulos, Manausis, Fortalezas, Natalis, Salvadoris, Recifes ja Cuiabás.

Jaga
Kommentaarid