Innovation Norway, mis tegeleb Norra turismikampaaniatega välisriikides, on näinud just viimase poole aasta jooksul suurt huvi kasvu Norra fjordimaastiku vastu. Veebilehe VisitNorway.com külastatavus on multifilmi toel kasvanud kolmekordseks. Flight Trackeri andmetel on ka Norra lendude otsimine kasvanud peale "Lumekuninganna" esilinastust ja ulatub nüüd 153 protsendini tavalisest hooajalisest huvist.

VisitNorway.com-i lehel ei tehta sellest saladust, et Norra turismiametkonnad kasutavad sellist huvi heameelega ära ja ühendavad Disney filmi riigi turismikampaaniatega. Veebilehel öeldakse, et üks viimaste aastate populaarsemaid multifilme on inspireeritud just Norra maastikest ja lossidest, seega tasub neid vaatama tulla.

Filmi kunstiline tiim käiski enne filmi valmimist Norras ideid otsimas ja leidis lõpuks fjordidest hea koha jäise Arendelle´i kuningriigi nö prototüübiks.

Filmis on näha ka Norra rahvarõivaid ja isegi tegelaste soengud on kohalikku päritolu.

Disney reisikompanii Adventures by Disney on Norra populaarsust kasutanud spetsiaalsete kruiiside pakkumiseks huvilistele fjordipiirkonda: kaheksapäevasel reisil, mis maksab 5000 dollarit, näidatakse Geirangerfjordi ja Nærøyfjordi, mis inspireeris filmiloojaid oma maastikuga ja on kohapeal filmi vaadanutele kergesti äratuntav.

Norra reisifirma Wilderness Travel pole küll spetsiaalselt multifilmist inspireeritud reise teinud, kuid nemadki on kogenud suurt huvi fjordide ja Norra maastike vastu, mis on alguse saanud peale Dinsey filmi vaatamist, vahendab Associated Press firma kõneisiku Barbara Banksi sõnu.

Huffington Post kirjutab, et üsna täpselt vastab filmi tegevuspaigale Norras Nærøyfjord, mis on Unesco maailmapärandi nimekirjas. See on ka Adventures by Disney multifilmist inspireeritud kruiisi üks peatuskohti. Fjordi kaldale sobibki multifilmist tuntud Arendelle.

Visitnorway.com ütleb Arendelle´i/Nærøyfjordi kohta järgmist: Nærøyfjord ja Aurlandsfjord asuvad Sogn og Fjordane maakonna lõunaosas, Norra fjordipiirkonna keskel. Kahe fjordi ääres asuvad kolm väiksemat linna: Aurland, Flåm ja Gudvangen. Põhitegevused puhkajatel on sealkandis fjordikruiisidel ja fjordisafaritel osalemine, Flåmi raudteel ja maalilisel Aurlandi mägiteel sõitmine, Stegasteinis asub ka vaateplatvorm ja Rallarvegenis jalgrattarada.

Filmiturismist on teisedki riigid kasu lõiganud. Näiteks Uus-Meremaale hakkas saabuma suurem turistidevool, kui esilinastus "Sõrmuste Isanda" triloogia esimene film, mille stseenid olid filmitud Uus-Meremaal. Ka Harry Potteri fännid on üles otsinud filmi võttepaiku Šotimaal ja Inglismaal, samamoodi käivad filmituristid Bondi võttepaiku Vahemere ääres külastamas või "Tähesõdade" fännid filmimiskohti otsimas isegi Tuneesia kaugetes ja üksildastes kõrbekülades, kuhu pääseb vaid maasturitega üle liivaluidete.

Vaata ka filmitreilerit: kas on mingi sarnasus päris Norra maastikuga või mitte?