Otsisime kokku mõned ametlikud põhjused, mille puhul võidakse USA piirilt tagasi koju saata ja nende järel avaldame ka mõned kõige kummalisemad juhtumid, kui põhjuseks on toodud midagi veidramat.

Tuntud riiklik amet, mis piiril korda peab ehk Department of Homeland Security on kirja pannud reeglid, mille järgi võib saabunud turisti tagasi saata, kui:

1. Ta on varem illegaalselt USA-s töötanud.

2. Teda kahtlustatakse mingil põhjusel viisarežiimi rikkumises - arvatakse näiteks, et tõenäoliselt jääb ta riiki kauemaks, kui viisa lubab.

3. Teda kahtlustatakse sidemetes terroristlike või kriminaalsete organisatsioonidega.

4. Oma eelmise visiidi ajal oli ta riigis kauem, kui viisa lubas.

5. Pole kaasas piisavalt rahalisi vahendeid, et plaanitud perioodil riigis hakkama saada.

6. Tal on tervisega seotud probleemid (nakkushaigus, füüsiline või vaimne häire, mis võib ohustada teisi või on tegemist narkosõltlasega).

7. Ta on hiljuti kriminaalkorras süüdi mõistetud või on tunnistanud, et on teinud midagi kriminaalset.

Ainukesed välistavad asjaolud on kuriteo toimepanek alla 18-aastasena, rohkem kui viis aastat tagasi enne riiki sisenemist tehtud kuritegu või kui maksimaalne karistus süüteo eest ei ületa üht aastat.

Maksimaalne karistus selle eest, kui oled kokaiini tarvitanud, on aga rohkem kui üks aasta ja just sellepärast Nigellat USA-sse ei lastudki.

Veel kummalisi põhjuseid, miks reisijad on piirilt tagasi saadetud

Kuid lisaks on ka palju kummalisemaid põhjuseid kui Nigellal, miks piiril on turist uurimise alla võetud ning tagasi koju saadetud:

Twitteris säutsumise pärast.

2012. aastal peeti kaks briti turisti 12 tunniks kinni, kuna nad viskasid Los Angeleses maandudes nalja, et "hävitavad Ameerika" ning "kaevavad üles Marilyn Monroe". Ametnikud ei saanud aru, et "hävitama" (Destroy) tähendas brittide slängis "pidutsema".

Briti reisiassotsiatsioon ABTA soovitab olla ülimalt ettevaatlik igasuguste pomminaljadega USA-sse reisides: mitmedki puhkajad on lennujaamades kinni peetud ja üle kuulatud, kui nad on enne nalja visanud, et neil on pomm kotis. Tulemuseks on jätkulennust mahajäämine. See näitab, et lennujaama ametnikel puudub naljasoon, kui küsimus on turvalisuses.

Teadusliku uurimise tegemise pärast narkoainete alal.

2007. aastal keelduti Vancouveri professorit Andrew Feldmani riiki lubamast, kuna piiriametnik leidis temalt akadeemilised dokumendid LSD tarvitamise uuringust seitsmekümnendatel.

President Obama solvamise pärast.

2010. aastal sai 17-aastane britt Luke Angel eluaegse sisenemiskeelu USA-sse, kuna saatis Barack Obamale solvava e-kirja.

Liigse reisimise pärast.

Eelmisel aastal avastas hollandi kirjanik Niels Gerson Lohman, et teda ei lasta Kanada piirilt USA-sse paljude moslemiriikidest pärit piiriületustemplite pärast, mis olid varem tema passi löödud. Nende seas olid ka Jeemeni ja Malaisia piiriületuse templid.

Kliinilise depressiooni pärast.

Ratastooli aheldatud kanadalanna Ellen Richardson pidi piirilt tagasi pöörduma, kuna eelmise aasta novembris keelduti teda riiki lubamast just sellepärast, et oli varem kliinilise depressiooni pärast haiglas viibinud. Selle otsuse tõttu jäi ta ilma oma kümnepäevasest Kariibi mere puhkusest.

Kitarri mängimise pärast.

Ajakirjas Vice rääkis eelmisel aastal üks sakslane, kuidas ta piirilt tagasi saadeti, kuna oli kaasa võtnud kitarri. Ta plaanis osa võtta "vaba mikrofoni" õhtutest, kuid piiriametnikud arvasid, et saabuja kavatseb tulla hoopis tööd otsima.

Liiga kahtlase nime pärast.

Moslemist laulja Cat Stevens, kes muutis oma nime Yusuf Islamiks, sai oma karistuse läbimõtlematu nimemuutuse pärast 2004. aastal lennujaama turvatsoonis, kus otsustati, et tegemist on liiga kahtlase nimega kodanikuga. Tolleaegne riigisekretär Colin Powell vabandas hiljem vahejuhtumi pärast.

Valitsuse kritiseerimise pärast?

Saksa kirjanikku Ilija Trojanowit ei lubatud Denweris lennukile, aga põhjust ei öeldud. Autor ise arvab, et seda tehti tema liiga kriitiliste sõnavõttude pärast USA valitsuse nuhkimisafääride kohta.

Rahaasjades vaid bitcoinile lootmise pärast.

Hiinast pärit bitcoini guru “Doctor Nefario” saadeti Seattle´is piirilt tagasi, kuna tal oli kaasas vaid 600 dollarit kahekuise reisi jaoks. Ülejäänud raha oli digivaluutas ehk bitcoinites, kuid piiriametnikke see ei veennud.

24 aastat tagasi tehtud pahateo pärast.

Kunagine maailma raskeim mees Paul Mason Ipswichist saadeti piirilt tagasi, kuna 24 aastat varem oli ta vargusega vahele jäänud. Mees oli teel operatsioonile, kuid pidi tagasi pöörduma.
Briti telekokk Nigella Lawson sai USA-sse sisenemise keelu kokaiini tarbimise ülestunnistamise pärast.

Ka teisi kuulsusi on USA piirilt tagasi saadetud, kuna piirivalveametniku arvates on nad liiga halvasti käitunud: laulja Lily Allen näiteks 2007. aastal, kui ta oli samal aastal varem väidetavalt hammustanud fotograafi. Samuti on erinevatel põhjustel pidanud USA piirilt tagasi pöörduma Pete Doherty, Amy Winehouse, Jermaine Pennant ja Boy George.

Kuidas saada USA viisat

Kõigepealt tuleb teha avaldus elektroonilises reisi autoriseerimise süsteemis ehk ESTA-s (https://esta.cbp.dhs.gov/esta/). See on automaatne süsteem, mis tuvastab, kas reisija on USA-s vastuvõtmiseks kõlbulik. Enamus avaldusi saavad vastuse minutite jooksul.

Kuid vaatamata ESTA lubavale otsusele võidakse ikkagi riiki sisenemine ära keelata. Lennufirmad on kohustatud andma USA piiriametnikele andmed kõigi reisijate kohta ja ka siis võidakse reisijad tagasi saata kas USA lennujaamast või sellest lennujaamast, kust alustatakse lendu USA-sse.

Mida teha, kui USA-sse sisenemise lubamisest keeldutakse?

Reisijad saavad kontakteeruda Department of Homeland Security´ga, kui tunnevad, et nende sisenemine keelati ära mõjuva põhjuseta. Kontakteeruda saab veebiaadressilt https://trip.dhs.gov/ või kirja teel, märkides ära lennu numbri, kuupäeva ja passi numbri. Avaldus vaadatakse läbi, kuid need, kes on patustanud narkootiliste ainetega, tavaliselt sisenemisluba ei saa.