Seiklusreiside korraldaja Wild Frontiers on sel aastal plaaninud Iraanis korraldada üheksa grupireisi ja viis neist reisidest on maksimaalse osalejate hulgaga - 12 turisti - juba välja müüdud. Ka puhkajate erisoovide järgi kokku pandud reise on juba müüdud 26, mis on aasta alguse kohta üllatavalt palju.

Teine reisikorraldaja, Tailor-madeadventures.com pakub broneeringute arvu mitmekordistumist võrreldes eelmise aastaga. Eelmisel aastal saadeti Iraani 24 klienti, praegu on aga juba broneeringu teinud 50 inimest.

Ettevõtte juhi Jim O’Brieni sõnul kadus 35 aastat tagasi Iraan turismikaartidelt täielikult ja oli kättesaadav vaid ekstreemturistidele, kes reisisid omaette. Pärast Hassan Rouhani valimist presidendiks eelmise aasta augustis on poliitiline olukord muutunud läänesõbralikumaks ja Iran suundub tagasi reisijate huviorbiiti.

Paljud tuntud reisikorraldajad võrdevad Iraani tulevikku Birmaga, mis on sealtkandi piirkonna kõige enimmüüdud sihtkoht pärast seda, kui 2012. aastal valiti riigipeaks Aung San Suu Kyi.

Kuigi Wild Frontiers on Iraani reise korraldanud juba 10 aastat, ütles firma asutaja ja tegevjuht Jonny Bealby, et suur huvi kasv sinna reisimiseks on tekkinud just viimase kuue kuu jooksul.

Reisikorraldajate sõnul on populaarsuse kasvule kaasa aidanud ka välisministeeriumi reisihoiatuste leevenemine Iraani suhtes.

Siiski soovitab Suurbritannia välisministeerium reisida Iraani vaid äärmisel vajadusel (Eesti välisministeeriumi soovitus Iraani reisijatele on "Tungiva vajaduseta vältige reisimist" - toim.) ja vältida tuleks piirkonda kuni 100 km Iraani-Afganistani piirist. Samuti peaks välismaalased vältima Iraani-Iraagi piiri lähemal kui 10 km.

Siiski on reisikorraldajate seas levinud juba suhtumine, et need hoiatused on pigem diplomaatiline hoiak kui reaalne oht. Iraani reise korraldavad firmad teevad seda vaatamata välisministeeriumi soovitustele.

Jaanuaris ennustas Telegraph Travel, et Iraan saab olema selle aasta üks tippsihtkohti, kuna pakub eepilisi maastikke, erilist ajalugu, eksootilist kultuuri ning sooja vastuvõttu.

Shahi mošee, Iraan.

Kultuurireiside operaator Martin Randall Travel plaanib 2015. aastal Iraani kaht reisi, keskendudes Teherani ja endise Pärsia pealinna Shirazi tähtsamatele ajaloolistele ehitistele ning arheoloogilistele vaatamisväärsustele. Viimati korraldas see firma Iraani-reisi 2010. aasta septembris ja kolm 2011. aasta reisi tulid kõik tühistada.

Martin Randall Traveli marketingijuht Liz Brown selgitas, et kui välisministeeriumi hoiatused jäävad leebemaks muutmata, siis nende 2015. aasta reisid ei toimu. Kuid broneeringuid juba tehakse, sest usutavasti muudetakse Iraani reisisoovitused veel sel aastal leebemaks.

Reisimine Iraani pole siiski niisama lihtne. Naissoost reisijad peavad kandma pearätti kogu aeg, alkohol on rangelt keelatud ja liiklusolud väga kehvad. Ka on reisikindlustuse saamine Iraaki reisimiseks raske, kuigi mõned reisikorraldajad seda pakuvad (Eesti kindlustusfirmad kogu maailma reisikindlustuse poliisil Iraani sihtkohana ei välista. Eesti kodanikule on vajalik viisa, mida on võimalik taotleda Iraani saatkonnast Helsingis - toim).

Kuigi poliitilised suhted lääneriikidega võivad teha Iraani külastamise natuke keerulisemaks, on sellel riigil pakkuda ühesid maailma unikaalseimaid antiikseid vaatamisväärsusi, religioosseid ehitisi ja külastada saab ka näiteks UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvat Persepolist, mis on pärit 515. aastast e.m.a.