Kui tavaline safari käib Aafrikas neliveoliste džiipidega, järgnedes väikese teejoomispiknikuga põõsaste vahel ja tagasisõiduga turvalisse hotelli, siis Fodor´s soovitab alternatiivseid võimalusi. Lääne turisti jaoks võib mõni neist tunduda ohtlikum, aga põnevamad džiibisõidust on need kindlasti.

Sambia nahkhiiresafari

Kui muidu käiakse linnurännet vaatamas, siis Sambias rändavad parvedena nahkhiired. Sügiseti, kui viljad valmivad, liiguvad nahkhiired uute söögikohtade poole.Neid vaatlema viib näiteks kohalik korraldaja Robin Pope Safaris.

Golfisafari

Aafrika golfisafari pole niisama õdus jalutuskäik piinlikult siledal murul. Nagu hoiatab Fodor´s, võivad paavianid teinekord palli ära varastada ja mänguseisu rikkuda. Võimatu pole ka see, et lõvi sööstab antiloobijahil greenile ja murrab otse golfarite silme all oma saagi. Leopard Creek Country Club asub Krokodillijõe ääres ja seegi lisab tavalisele golfile natuke adrenaliini.

ATV safari

Keenia põhjapiiri lähedal saab tavalise džiibi asemel võtta safariks ATV-d, mis tagavad loodusega lähema kokkupuute. Siiski ei tiirutata õrnas looduses suvaliselt, vaid vanade jahiradade peal, kus on jäljed juba ees.

Gorillasafari

Ugandas ja Rwandas pääseb lisaks tavaliste Aafrika loomade vaatlemisele ka sügavale gorillametsadesse neid haruldasi isendeid vaatama. Lõuna-Uganda Bwindi ürgmetsas või Rwandas Virungase vulkaani jalamil võib kohata neid müütilisi ja haruldasi loomi.

Jalgsisafari

Tundub küll ohtlik Aafrika metsikus nö kiskjatest kubisevas looduses, kuid sel mandril on võimalik ka jalgsimatku teha keset metsikut loodust. Kogenud safarispetsialistid tagavad turvalisuse ja aitavad vähem kütust põletada - selle asemel saab rohkem kulutada kaloreid ja adrenaliini. Reisitakse näiteks Sambias Lõuna-Luangwa rahvuspargis.

Õhupallisafari Serengetis

Kui kiskjad tunduvad maa peal ohtlikult lähedal või kui on soov näha ülevalt suuri loomakarju joomiskohtade poole liikumas, on õhupall parim variant. Sellega reisitakse tavaliselt päikesetõusul ja - loojangul, aga siis ongi maastikud kõige värvikamad. Kuumaõhupalliga lennatakse mõni tund.

Safaril ise rooli

Botswanas pakutav iseseisev safari ilma teiste turistideta võib tunduda seiklus neile, kes tunnevad end metsikus looduses kodusemalt kui tavaline turist. Näiteks Belmond pakub Botswanas safarit Toyota Land Cruiseriga, mille rooli saab istuda turist ise, kuigi kaasas on ka saateauto giidi ja loomaotsijaga, et pakkuda vajadusel abi.

Kajakisafari kuivas Aafrikas

Kui tavaliselt ei seostata Aafrikat eskimote veesõiduvahendiga, siis saab ometi ka praeguse turismitööstuse pakutava vahendusel seda proovida. Tansaanias on ainus kajakisafari pakkuja Infinite Safari Adventures. Osalejad sõidavad kaugesse Fish Eagle Pointi, privaatse lahe äärest alustatakse mitmepäevast kajakimatka Indoa ookeanil. Külastatakse kohalikke rannakülasid, mangroovivõsasid ja väikeseid liivarandadega saari, millest mõned ilmuvad välja vaid mõõnaperioodil. Parim aeg kajakisafariks on september–oktoober.

Looduskaitsja safari

Loodusturism džiipidega koormab alati loodust ja tekitab mingil määral kahju. Oma enesetunde parandamiseks ja teistmoodi reisikogemuse saamiseks võib käia looduskaitsesafaril, kus osaletakse mõnes looduskaitseprojektis ja vaadatakse, mismoodi kaitstakse haruldasi looma- ja taimeliike. Näiteks võib külastada ninasarvikute kaitseorganisatsiooni Save the Rhino Trust laagrit.

Ratsasafari

Kes ratsutamist ja hobuseid ei pelga, võivad safarile minna vanamoodsalt - hobuse seljas. Kuid piirduma ei pea hobusega - ka kaamelisafarid on paljudes kohtades võimalikud.
Lõvide asemel, kes hobuste vastu ebatervet huvi võiksid tunda, joostakse galoppi hoopis sebrakarjade kõrval. Turvalisuse eest hoolitseb kogenud reisikorraldaja. Keenias ja Botswanas korraldatavad tüüpilised ratsasafarid sisaldavad nelja- kuni seitsmetunnist "tööpäeva" sadulas. Botswanas saab proovida ka elevandi seljas ratsutamist.