Leia endale aega, et süüa Pariisis samades kohtades kus kohalikud, kuula erinevaid keeli ja aktsente... lühidalt öeldes sulandu rahvahulka. Pariislased ise eelistavad jalutamiseks näiteks väikeseid tänavaid lillekaunistustes majadega 19. linnaosas selle asemel, et seista pikkades Eiffeli torni piletisabades. Likealocalguide´i kohalik Hélène ütleb, et pariislased on kiindunud võimalustesse lihtsalt kuskil väljas tšillida.

Siit leiabki mõned võimalused tavalisest veidi erinevamalt kohaliku moodi Pariisis puhata:

1. Kuula ebatavalistes kohtades elavat muusikat

Koos esimeste päikseliste ilmadega algab Pariisis muusikafestivalide aeg. Juunis toimub Ilmafestival, mis on pühendatud elektroonilisele muusikale. Popp- ja rokifännidele on festival Rock en Seine. 21. juunil tähistab World Music Day Pariisis suve saabumist. Kontserte toimub igal pool üle linna ja tõesti leidub neid igale maitsele, olgu selleks maitseeelistuseks siis džäss, rokk, elektrooniline muusika või isegi keldi või koorilaulud.

Suvel toimub ka Pariisi lähedal üks huvitav ettevõtmine Nanterre´i farmis, kuhu pääseb ka ühistranspordiga. Viis hedonistlikku päeva juulis ja augustis pakuvad võimalust kuulata erinevaid esinejaid, rüübates samal ajal "ausa kaubanduse" õlut ja süües kohalikku toitu. "La Ferme du Bonheur" tõlgitakse kui "õnne farm" ja selle külastamine on pariislastele saanud juba harjumuseks. Osaleda saab paljudel kontsertidel ja pidudel, eriti suvel, samal ajal kui üritused jätkuvad kogu aasta jooksul. Näiteks on barokkmuusikakontserdid igal pühapäeval ja mõnikord astuvad üles ka džässiartistid.

Lisaks festivalidele ja muudele kontserdiüritustele on Pariisis palju kontserdisaale ja restorane, kus saab tõelise Pariisi hõngu seal toimuvate elavate kontsertidega, nagu näiteks La Bellevilloise´is või Le China Clubis.
Roller Ramble.

2. Kasuta alternatiivset transporti

Muidugi saab alati võtta metroo, kuid huvitavam võib olla buss, millega on näha ka ümbrus teel sihtkohta. Kuid Pariisis on ka muid altrentaiivsemaid transpordiliike. Kui ilm lubab, võta "Velib" mõnest Pariisi vastavast peatusest. See on avalik rattarent, mis maksab 1,7 eurot päev. Esimesed 30 minutit on tasuta, järgmine pooltund maksab 1 euro ja järgmine 2 eurot.

Veel üks altrenatiivne transpordiviis võib tunduda veidi üllatav. Kas oled proovinud rulluiskudega linnas ringihulkumist? Nn Roller Ramble pakub kaht võimalust: reedeõhtust öötiiru, et avastada Pariisi tänavalaternate valguses ning pühapäeva pealelõunast rulluisutamist, mis sobib amatööridele paremini.

Peohulludele ja romantilistele paarikestele on hea võimalus nautida väikest napsu privaatses paadis, mille saab rentida Seine´ile sõiduks koos muusikalise saatega.

3. Naudi kohalikku ebatavalist sööki

Pariisis pole kuskil puudust kuulsa prantsuse köögi esindajatest. Kuid restoranidele on alternatiive: näiteks toidukärud tänavatoiduga, mida saab kaasa haarata kohe tarbimiseks pikemalt peatumata. Või proovi ehedaid koduseid toite, taimetoite ja eksootilisemaid rahvustoite. Rääkides toidust, on Pariisis lihtne teha kiire söögireis ümber maailma, sest seal leitub valikut igast maailma nurgast.

Kummalisematest toiduelamustest võib mainida söömist täielikus pimeduses, nautides vaid toidu lõhnasid, mitte välimust. Ja kas oled kunagi proovinud ka molekulaargastronoomiat? Kindlasti tasub seda omapärase tekstuuriga sööki proovida. Nii nagu New York või London, on ka Pariis alati avatud uutele kontseptsioonidele, eriti neile, mis on seotud toiduga.
Space Invaders.

4. Avasta Pariisi tänavakunsti ja graffitit

Kuulsaid tänavakunstnikke ja nende töid leiab igalt poolt Pariisist. Graffiti ja 19. linnaosa said sõpradeks juba ammu. Kunstnikud on oma jäljed jätnud juba 80ndatest, praeguseks on nende tööd ulatumas ka 10. ja 20. linnaossa, Oberkampfi naabrusse 11. linnaosas ja mujale. Rue Dénoyez Belleville´i linnaosas on hea näide tänavast, mis iga kord muudab oma nägu, kui järjekordne tänavakunstnik seinad üle värvib. Samamoodi on seinaga Oberkampfi tänaval, mida kutsutakse LE M.U.R. (Modulable Urbain Reactif) ja mis kuulub ühingule, mis tutvustabki tänavakunsti ja pakub iga kahe nädala tagant pinda uuele kunstnikule.

Hoia silmad lahti, et märgata linnas pikseldatud Space Invaderi mosaiike, mida teeb tuntud prantsuse linnakunstnik Invader. Inspiratsiooni saab ta ei millestki muust kui klassikalisest 1978. aastal loodud mängust Space Invaders.

Veel üks fenomen on Bonom - salapärane kunstnik, kes ronib Pariisi hoonete katustele ja joonistab seintele kummalisi loomi, mis on näha vaid neile, kes pilgu üles tõstavad. Neid töid on linnas palju, eriti aga 11. linnaosas (rue de Crussol) ja 12. linnaosas (rue Traversière). Tuntud prantsuse kunstnik Benjamin Vautier aka Ben on samuti Belleville´i tänaval esindatud oma teosega "Il faut se méfier des mots". Mu isiklikud lemmikud on aga naisekontuurid Miss Tic´ilt, mille kõrval on mõni prantsuskeelne sõnademäng.

5. Leia mõni varjatud läbikäik

Isegi kohalike jaoks peitub Pariisis suur hulk varjatud nurgataguseid, alati on kohti, mida avastada pidevalt muutuvas linnas. Et metropoli tõelist hingust tunda, ei maksa peljata kerget äraeksimist. jalutades mõnel suuremal tänaval hoia silmad lahti, et leiaks mõne peidetud käigu või kõrvaltänava väikeste poekeste ja restoranidega. Igav juba ei hakka. See ongi Pariisi maagia.

Mu isiklikud lemmikud on Brady passaaž, mida tuntakse ka Pariisi "väikese India" nime all. Asudes keset Gare de l’Est linnaosa, püüab see sinu tähelepanu vürtsikate lõhnadega ning aitab tundma õppida India toidukultuuri autentsetes ja soodsa hinnaga restoranides. Lilleturg L’Ile de la Cité´s on katusealune turg tohutu lillevalikuga – see on ilmselt kõige aromaatsem vaatamisväärsus linnas. Pühapäeviti on avatud ka linnuturg, kus saab näha haruldasi liike. Külastamist väärt on veel Jouffroy passaaž, mis on saja meetri pikkune jalakäijate tee kaetud mustade ja valgete plaatidega, andes kätte vanaaegse Pariisi tunde. Sealt võib leida suveniire, mis pole tüüpilised plastikust Eiffeli tornid.

Samamoodi on Passage des Princes kuulus oma mänguasjapoodide poolest. Choiseuli passaaž 2. linnaosas, Galerie Vivienne ja Passage des Panoramas koos kuulsa Théâtre des Variétés´ga (mis kuulus Jean-Paul Belmondole kuni 2005. aastani) on kõik väärt külastamist. Minu meelest ongi parim viis Pariisi maagia tundmaõppimiseks lasta endal korraks teelt eksida ja leida varjatud aardeid nurgatagustest kohtadest – see on huvitav isegi kohalikele. Tänu sellele, et Pariis on nii mitmekesine, leiab igaüks midagi meelepärast: väikestest muusemidest ja põnevatest tänavamaastikest munakiviteedeni ja kohalike turgudeni.