Pärast paaritunnist lennu hilinemist Manila lennujaamast (nagu meil juba tavaks on saanud) jõudsime lõpuks Hong Kongi.

Võib olla ei olnud just kõige parem mõte tulla siia Hiina uusaasta ajal, sest see tähendab muudetud bussipeatusi ja sõidugraafikuid, majutus on neli korda kallim kui tavaliselt, kohalikke turiste on oi oi oi kui palju ja vaatamisväärsustele on järjekord mitu tundi.

Näiteks Victoria Peaki külastuse järjekorras pidi ootama kuni 3 tundi. Pärast paarikümneminutist ootamist selgus, et järjekorras peaks seisma veel paar tundi, seega loobusime.

Kui see tohutu rahvamass kõrvale jätta, siis veetsime Hong Kongis kaks mõnusat päeva ja õnneks olime juba varem keskmise hinna eest kaks ööd broneerinud, sest kohapealt majutust otsida Hiina uusaasta ajal on üsna võimatu. Kui leiadki vaba toa kuskil, siis maksad selle eest ulmelise hinna.

Hong Kong on tõeline ärilinn ja terve selle linna maa-ala on kaetud pilvelõhkujatega. Tavalised trammid ja bussid, mida oleme harjunud nägema, on asendunud kahekordsete busside ja trammidega. Samuti asub siin ka väga palju häid restorane ,kust võib leida maailma kõige odavama Michelini tärniga Tim Sum-i restorani.

Maailma ühe kõige tihedamini asustatud piirkonnas Kowloonis ja Mon Kokis on päris palju tehnikapoode, kust võib leida väga soodsate hindadega tehnikat (hinnad on kaubeldavad): näiteks maksab iPhone 5S Apple´i poes 525 eurot (Kowlooni tehnikapoodidest saab ka veel soodsamalt). Hong Kongis on tehnika odav, sest käibemaks puudub.

Kui kõht täis söödud ja isu täis osteldud, siis soovitame külastada ka Kowloonis asuvat parki, mille sissepääs on tasuta ja mis on koduks paljudele flamingodele ja papagoidele. Samuti on see väga populaarne ajaveetmiskoht moslemite seas. Osta on poodidest Hong Kongis palju ja iga nurga peal pakub sulle mõni hindu ülikonna valmistamist või käekella. Loomulikult on ka kõikvõimalikud luksusbrändid esindatud, kuid samas leiab ka väga soodsate hindadega asju. Näiteks üks koht nendest on "Women marketi" tänavaturg. Kindlasti peaks igaühele midagi põnevat leiduma.

Meil oli alguses plaanis veeta Hong Kongis neli ööd, kuid otsustasime ,et edasi liikuda on mõistlikum,kui maksta juurde ühe öö eest hotellis 250 eurot (kui seda 7-ruutmeetrist tuba nüüd hotellitoaks nimetada saab).

Hong Kong on väga lahe ja kindlasti tuleme siia veel tagasi. Plussiks on see, et päris palju lende Euroopast aasiasse lendab läbi Hong Kongi ja sellepärast me eriti ei põe, et meil seekord külastus nii lühikeseks jäi.

Edasi sõitsime Kowloonist metrooga Shenzheni, mis on kõige kiirem (45 minutit) ja odavam (39 HKD ehk 3,70 eurot) viis saada Hong Kongist mandri-Hiinasse. Jõudes Shenzheni, saabus kohe tõehetk, mis vahe on Hong Kongil ja tõelisel Hiinal. Kui Hong Kongis on igal pool inglisekeelsed tõlked nii tänavatel, metroodes kui ka restoranides, siis Shenzhenis pole inglise keeles mitte midagi. Restoranis peab hakkama saama reisiraamatu ja käte-jalgade abiga. Alles siis saad aru, kui raske on tegelikult Hiinas reisida, kui mitte keegi ei saa aru inglise keelest.

Õnneks olime selleks ette valmistunud ja ostsime Eestist kaasa Hiina keele vestmiku, mis meile kindlasti terve Hiina reisi jooksul tuhandekordselt ära tasub.

Shenzhen on suur linn, kus elab üle kümne miljoni inimese. Tänavatelt leiab palju maitsvaid tänavatoite, millest populaarsemad on vürtsikad kalmaarivardad, lihavardad, austrid, erinevad nuudliroad jne. Muidugi proovimisime ka meie ära kõige populaarsema toidu, milleks olid grillitud austrid küüslaugukastmes. Need olid kohe nii populaarsed, et järjekorras pidi ootama tervelt 20 minutit (3 tk maksid 1,2 eurot).

Maitsesid need kahtlemata väga hästi, kuid alles järgmisel päeval saime aru, kui hästi need meie seedimisele tegelikult sobisid, kui korralik karussell kõhus keerlema hakkas. Veetsime Shenzhenis vaid ühe öö ja järgmisel päeval lendasime edasi Chengdusse Pandasid vaatama.

Veel teadmiseks

Hiinas on keelatud Facebook, Twitter, Youtube ja palju muud, samuti on siinmaal keeratud upload ehk üleslaadimine miinimumi peale. Väidetavalt sellepärast ,et ajakirjanikud ei saaks Hiina kohta infot/videosid üles laadida. Kui soovid internetikohvikus kasutada arvutit ja midagi üles laadida, siis seda saavad teha vaid Hiina kodanikud ja peavad ette näitama kohaliku ID kaardi. Seega pole just kõige kergem olnud siit videosid välja saata...