2014. aasta taliolümpialinn on ühtlasi ka mitteametlik Venemaa suvepealinn, kus "temperatuur ei lange peaaegu kunagi allapoole nulli," nagu kinnitab linna kodulehekülg. Vene Riviera on olnud valitseva klassi seas populaarne läbi aegade, sealhulgas ka viimaste tsaaride ja Jossif Stalini jaoks.

Seega on tegemist hea kohaga taliolümpiaks, kas pole? Linn kuulub nüüd taliolümpia korraldajana selliste tuntud suusalinnade sekka nagu Vancouver, Innsbruck ja Calgary. Kõik need linnad on tuntud kui talvepuhkuse kohad, kus leidub talvel ka piisavalt lund ja külma.

Kuigi Sotšist ligi 48 kilomeetri kaugusele Kaukasuse mägedesse rajati olümpiaküla, on sealgi probleeme liiga sooja kliimaga.

Neljakordse olümpiavõitja ja praeguse BBC kommentaatori Emma Carrick-Andersoni sõnul olid mäenõlvad veel nädal tagasi nagu suur mudamülgas, kuid nüüd juba pakuvad need korralikke mäesuusatamisvõimalusi.

Rosa Hutori alpisuusatamise ja vabastiilikeskuses, kus toimuvad ka lumelauasõidud, kerkivad aga temperatuurid juba plusskraadideni, kuid kõrgemal, 2320 meetri peal lubatakse veel -9 °C. Nädalavahetuseks lubatakse vähest lund.

Aga venelased ei tunne selle pärast veel muret, sest olümpialund hakati varuma juba aasta tagasi ja vajadusel toodavad seda kõrgemal juurde kuni 400 lumekahurit. Vaatamata soojale ilmale lubatakse, et radadel saab olema piisavalt lund mängude lõpuni.

Kas Sotšist võiks peale olümpiat saada perepuhkuse sihtkoht?

40 kilomeetri kaugusel Sotšist Kaukasuse mägedes asuvad neli suusakeskust, mis on nüüd linnaga ühendatud moodsa magistraali abil.

Rosa Hutor on neist suurim, pakkudes kokku 72 km suusanõlvu. Siin toimuvad ka taliolümpia alpi- ja freestyle´i sõidud.

Kõrgeim suusa-ala asub 2320 meetri kõrgusel merepinnast ja madalaim lift 940 meetri kõrgusel, enamus hotelle aga asuvad Rosa orus kuskil 560 meetri kõrgusel - see tähendab, et suusakeskustest ei saa tagasi hotellideni suusatada. Rosa orust viib üks rippraudtee Rosa platoole 1170 meetri kõrgusel, teine viib aga suusanõlvade tippu.

Gornaja Karusel on Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi lemmik-kuurort. Seal saab tegeleda suusahüpetega, samas asub ka olümpia meediaküla. Suusapiirkonnas on 20 km nõlvasid, enamus kesktaseme punased rajad. Teenindab kaheksa lifti.

Alpika Service on vanim suusakuurort, mis avati üheksakümnendatel. Ülejäänud kolm aga on rajatud nullist just taliolümpia ajaks. Väikseima suusakeskuse Gazprom Lauraga ühendab Alpikat gondlitega rippraudtee. Alpikas on kokku 25 km suusanõlvasid, Gazprom Lauras aga vaid 15 km.

Väljaspool suusanõlvu

Olümpiamängude jaoks on Sotši olümpiapargis mitmeid staadione, kus saab pidada siseruume nõudvate alade võistlusi: curling, kiiruisutamine, jäähoki ja avamis-lõpetamistseremooniad.

Paljud ülejäänud atraktsioonid linnas aga on seotud loomadega. Sotšis on kaks akvaariumi, loomaaed, ahvikasvatus (kus hoitakse katusega puurides üle tuhande eksootilise loomaliigi) ning delfinaarium.Sotši rahvuspargis asub Akhuni mägi avarate panoraamvaadetega linnale, bütsantsiaegsed varemed ning Stalini vana suvemaja. Linnas on ka botaanikaaed, ajaloomuuseum ja kunstimuuseum.

Õhtupimeduse saabudes saab sukelduda paljudesse baaridesse ja klubidesse, või nagu juhatab linna kodulehekülg - leidub ka piisavalt striptiisiklubisid.

Kus ööbida

Rosa Hutoris asub Park Inni hotell, mis on mõneminutilise jalutuskäigu kaugusel rippraudtee gondlitest. Asub keset küla. Neljatärnihotellis on kaks restorani ja baar.

Golden Tulip on kolmeminutilise jalutuskäigu kaugusel Rosa Hutori rippraudteest. See hotell on ehitatud olümpiamängude ajaks ja nagu paljudes teistes olümpiaehitistes on ruumid avarad, pakutakse suusalaenutust ja töötavad restoran, ilusalong ning spaa.

Heliopark Freestyle on uus hotell, mis asub 300 meetrit rippraudteestja on tuntud oma karaokebaari poolest.

Hotell Gala-Alpik asub 200 meetrit Gornaja Karuseli rippraudteest ja 1 km Gazpromi suusakeskusest. Hotellis asub spaa ja massaažiteenus, mõned numbritoad on rõdudega ja pakuvad vaadet mägdele.

Gazpromi suusakeskuses leidub viietärnihotell Grand Hotel Polyana, milleni on jalutada vaid 300 meetrit rippraudteest, kuid sellest hoolimata saavad laisemad laudurid ja mäesuusatajad selle vahemaa läbida elektrikäruga. Hotell on üsna uus - valmis 2009. aastal ning pakub luksuslikke numbritube ja restorani. Hotellil on oma ujumisbassein, kaks spaad, poed, kino ja piljardisaal.

Kuidas kohale saada

Otselende Sotšisse pole. Sinna saab kas läbi Istanbuli Turkish Airlinesiga või Moskva kaudu. Sotšisse lendab Moskvast kaks ja pool tundi.