Reisijuht.ee avaldab enne jõule Tallinnast teele asunud Laura ja Marguse reisimuljeid otse reisilt, kust nad saadavad videoid, pilte ja kirjapandud muljeid. Eelmine kord lõpetati turistilik ekskursioon elevantide, härjarakendi ja bambusparvega. Kuna siis jäi rääkimata kiirelt ette võetud öine loomasafari, siis seekordseid märkmeid alustab Laura nendest, enne kui Laose piiri poole teele asuti.

Enne Chiang Maist lahkumist leidsime veel ühe koha, kus õhtul käisime. Öösafari, kus käiakse eksootiliste loomadega pimeduses kohtumas, maksab 700 bahti ehk ligi 16 eurot. Jällegi on see väga lahe elamus: saime toita sebrasid ja kaelkirjakuid oma käest.

Kuid praegsueks oleme jõudnud juba Laosesse, täpsemalt Luang Prabangi. Siiasaamine polnudki nii lihtne.

Turistitüng Tai-Laose piiril

Alustame sellest, et kõigepealt tuli sõita bussiga kuus tundi Chiang Maist Laose ja Tai piirilinna Chiang Kongi. Kohale jõudes saime kohe esimese tünga, mis tundub seal turistidele igapäevane asi. Vähemalt meile tundus nii, sest hiljem teiste turistidega rääkides selgus, et ka nendega juhtus täpselt sama lugu.

See käis nii, et kohale jõudes oli vaja Laose piirile saamiseks tuk-tukki ehk kohalikku väiketransporti. Väidetavalt sõidab sealt paat üle jõe Laose poolele (kunagi see nii oligi). Kohale jõudes aga selgub, et oh üllatust, ületuskoht on kinni ja teine piiriületuskoht (see õige tegelikult) asub 10 km kaugusel.

Loomulikult oli meie tuk-tuki juht lahkelt nõus meid kohe viima ka sinna, aga juba hoopis uue tariifi eest...

Olgu, jõudsime siis lõpuks selle uue piiri juurde, kus sai teha Laose viisa kohapeal (30 dollarit) ja siis ühe euro eest viib buss ilusti üle silla teisele kaldale Laose piirini, kus asub ka piirilinn Huay Xai.

Selliste paatidega veedetakse kaks päeva Mekongi jõel.

Slow boat - kaks päeva vee peal

Pidime veetma öö selles linnas, kuna slow boat Luang Prabangi poole läks välja alles järgmisel hommikul. Kui aga hommik kätte jõudis ja inimesed sadamas ootamas olid kell 9:30 nagu lubatud, selgus tõsisasi, et tegelikult läheb paat välja hoopis 12:30!

Paat sõidab esimese päeva 7 tundi ja siis tuleb Mekongi jõe äärses Pak Pengi linnas võtta majutus (toa hind 8eurot kahele) ning järgminsel päeval sõita plaani järgi veel 7 tundi. Kahe päeva paadisõit maksab ~ 25€.

Nn Slow Boat.

Paat on ülerahvastatud ja vinguhaisu täis, kuid nautida saab Mekongi jõe maalilisi vaateid kõva mootoriplärina saatel.

Kui kellelgi peaks olema plaanis sama marsuudiga tulla Luang Prabangi siis varuge teele ohtralt raamatuid, muusikat ja kannatust. Samuti tuleb arvestada sellega, et paadis on külm... väga külm. Pakun, et 10-15 kraadi ja külm tuul puhub pidevalt peale.

Margus õpetab paadi peal Angry Birdsi kohalikele lastele.

Võimalik on võtta ka speed boat, millega jõuab ühe päevaga kohale, aga sel juhul peab arvestama riskiga, et usaldate oma elud nende paadimeeste kätte. Seda sõitu peetakse väga ohtlikuks ja nende paatidega on juhtunud päris palju õnnetusi (samuti ei kujuta ette, kui külm seal pardal veel olla võib). Kolmas võimalus on veel minna bussiga, mis sõidab ka ühe päeva, kuid siis jäävad nägemata ilusad Mekongi jõe vaated.

Nn Fast Boat, millega on juhtunud ka tõsiseid õnnetusi.

Aga vähemalt oleme nüüd kohal! :)

Kohalik tualetikultuur aga vajab eraldi tutvustamist, see on siin igal pool üsna ühesugune, aga erinev sellest, mida meie oleme harjunud nägema.