Miks minna

Sest avaneb võimalus külastada selliseid märgilise tähtsusega paiku nagu Punane väljak, Kreml ja Lenini hauakamber. Lisaks saab omal nahal kogeda Euroopa ühe muutuvama linna lakkamatut suminat – see on rohkem kui kümne miljoni elanikuga ulatuslik metropol, otsast otsani täis ööklubisid, baare ja kaubanduskeskuseid.

Ja muidugi kultuur: Tretjakovi galeriis on nii rabavaid suuremõõtmelisi lõuendmaale sellistelt vanameistritelt nagu Ilja Repin kui ka väärtuslikke religioosseid väljapanekuid.

Õhtul pange selga paremad riided ja suunduge ooperit või balletti vaatama. Kui jääb veel aega üle, võiks jalutada Vanal Arbatil, Moskva peamisel turistitänaval, mis oli kord kodutänavaks Venemaa suurimatele kirjanikele ja heliloojatele.

Millal minna

Välja võib tuua kaks aega aastas – mai algusest kuni juuli keskpaigani, enne kui ilmad lähevad liiga palavaks; teine hea aeg on aastavahetuse paiku, mil saab tõelise ja unustamatu ettekujutuse Venemaa talvest.

Kuidas kohale jõuda

Enne minekut: kõikidel lääneriikide külalistel on Venemaale reisimiseks tarvis viisat. Turistiviisa saab vastavat teenust pakkuvalt reisibüroolt.

Sõit lennujaamast linna: rahvusvahelised lennud Moskvasse saabuvad ühte kahest lennujaamast – kas Domodedovosse või Šeremetjevosse. Domodedovost (www.domodedovo.ru) kesklinna peaks taksosõit maksma umbes 2000 rubla (46 eurot), kuid olge valvsad petiste suhtes.

Kiirrong peaaegu linna südames asuvasse Paveletski jaama (300 rubla, 45 minutit) on palju parem variant. Täpsema info leiab veebilehelt www.domodedovo.ru/en/main/getting/1/aero. Süstikbussid (200 rubla) sõidavad Domodedovo metroojaama linna lõunaosas.

Šeremetjevo lennujaamast (http://svo.aero/en) sõidavad süstikbussid (200 rubla, 30 minutit) Retšnoi Vokzali metroojaama linna põhjaosas. Ekspressrong (300 rubla, 35 minutit) sõidab Belorusski pearaudteejaama. Täpsema info leiab veebilehelt http://svo.aero/en/aeroexpress.

Rongid: otsereisid Tallinnast (http://www.gorail.ee/?id=1477).

Kuidas liikuda

Ühistransport: Moskva kauni metroo ühe korra pilet maksab 30 rubla (http://engl.mosmetro.ru). 20 pileti pakk maksab 500 rubla. Bussi-, trammi- ja trollisõit on sama odav. Metroos ei ole ingliskeelseid silte.

Taksod: siin on palju firmasid inglise keelt kõnelevate taksojuhtidega. Uurige lähemalt veebilehelt www.welcometaxi.ru.

Autorent: Moskva kohutavate liiklusummikute tõttu on auto rentimine küllaltki mõttetu. Isegi kui on plaan linnast välja sõita, on selleks palju otstarbekam kasutada ühistransporti.

Kohalikud seadused ja tavad

Kuigi olukord on märkimisväärselt paranenud, tegeleb kurikuulus Venemaa politsei siiani välismaalastelt väljapressimistega „võltsitud dokumentide” ettekäändel. Kandke oma dokumente endaga alati kaasas.

Lillede kinkimine Moskva elanikele on küllaltki peen teadus. Kindlasti kinkige paaritu arv lilli, sest vaid matusele on tavaks viia paarisarv lilli.

Külla minnes võtke enne tuppa sisenemist jalanõud jalast.

Hea teada

Hädaabinumbrid: tuletõrje 01, politsei 02, kiirabi 03. Suheldakse vene keeles.
Turismiinfo: Moskvas ei ole turismiinfokeskusi.
Valuuta: rubla
Suunakood: Moskval on kaks suunakoodi – 495 ja 499 (välismaalt helistades tuleb ette valida 007). Koode peab kasutama ja neile ette valima 8, nt 8 4 495 123 4567.



Tänu kõigele sellele, mis ulatub Kremli suursugustest paleedest kuni Moskva peamise turistitänava Vana Arbatini, pole vaja karta, et Moskvas igav hakkaks.

Viis peamist vaatamisväärsust

Punane väljak

See on avalik ruum, mis alates oma sünnist 15. sajandi lõpus on näinud nii hukkamisi, kroonimisi kui ka külma sõja aegseid sõjaväeparaade. Punane väljak on koduks Lenini hauakambrile (avatud 10.00–13.00, E ja R suletud, sissepääs tasuta) ja Vassili Õndsa katedraali psühhedeelsetele sibulkuplitele. Samuti külgneb see suure GUMi kaubamajaga. See on koht, kus nüüdisaegne Venemaa kohtub oma värvika minevikuga.

Kreml

Vene riigivõimu kantsi Kremli (linnuse) ajalugu ulatub tagasi 1156. aastasse. 15. sajandi lõpus kutsus tsaar Ivan III itaalia arhitektid juhendama suurejoonelist taasehitustööd, mille hulka kuulus ka silmatorkava viimistletud palee ehitamine.

Kontaktandmed: tel 00 74 95 697 0349, www.kremlin.museum.ru.
Lahtiolekuajad: 10.00–17.00, välja arvatud N.
Pilet: Kreml 500 rubla, relvapalat 700 rubla.
Metroopeatus: Biblioteka Imena Lenina.

Vana Arbati piirkond

Vanal Arbatil võib kergesti pool päeva lihtsalt ringi jalutades ja einestades mööda saata. See on elav jalakäijate tänav, kus leidub tänavamuusikuid, baare ja restorane. Metroo: Arabatskaja/Smolenskaja.

Gorki park

Kommunistliku kirjaniku Maksim Gorki auks nimetatud suur park Moskva jõe kaldal taasavati aastal 2012. Nüüd on siin viimase peal kohvikud, restoranid, suvine välikino, tasuta wifiühendus ja võrkkiiged, kus puhata (kui ilm lubab loomulikult). Olemas on ka paadisõidu võimalus ja karussellid.

Kontaktandmed: tel 00 74 95 933 3201, www.propark.ru – vene keeles, Krimski Val 9.

Tretjakovi galerii

Siin on maailma suurim Vene kunsti kollektsioon, kuhu kuuluvad ka Ilja Repini, Mihhail Vrubeli ja kõrgelt hinnatud ikoonimaalija Andrei Rubljovi teosed. Paljud 20. sajandi kuntsiteosed on uues Tretjakovi galeriis (täpsem info kodulehel).

Kontaktandmed: tel 00 74 95 953 1051, www.tretyakovgallery.ru/en.
Lahtiolekuajad: 10.30–19.30, E suletud.
Pilet: 450 rubla.
Metroopeatus: Tretjakovskaja.

Ühepäevased ekskursioonid

Sergijev Possad

See väike linnake on koduks 14. sajandi Troitse-Sergi suurkloostrile (www.stsl.ru). Siia sõites näete peale ühe kuulsama Vene religioosse vaatamisväärsuse ka lihtsalt elu väljaspool suurlinna. Mitmete pilkupüüdvate kirikute ja paleede seas on kroonijuveeliks kindlasti 16. sajandist pärit Uspenski katedraal. Kloostri juurde saab Moskvast Jaroslavski jaamast rongiga. Sõit kestab umbes tunni.

Arhangelskoje maamõis

See 18. sajandi maamõis asub Tušinskaja metroojaamast 30minutilise takso- või bussisõidu kaugusel ning sobib ideaalselt mõnusa päeva veetmiseks Moskvast eemal. Siin on meeldiv päev mööda saata aedades ja paleedes jalutades ning ringi uudistades.

Avatud tööpäevadel 9.00–18.00, nädalavahetustel 9.00–19.00.

Jaga
Kommentaarid