Miks minna

Rhodos on paljude puhkajate lemmik ning selleks on ka põhjust. Saarel on kilomeetritepikkused rannad, metsadega kaetud mägine sisemaa, ristirüütlite lossid, freskodega kaunistatud kirikud, Vahemere üks kauneimaid keskaegseid linnu ning kaheksa kuud aastas särab seal päike.

Heal turismiaastal külastab saart miljon turisti, kui mitte arvestada kruiisireisijaid, kes peatuvad siin vaid lühikest aega. Malta ordu ja osmanite järjestikuste pingutuste tulemusena püstitatud ja müüridega ümbritsetud Rhodose vanalinn võeti teenitult UNESCO maailmapärandi nimistusse. Linn avaldab muljet liivakivist arhitektuuriga, üle munakivitänavate kaarduvate tugipostide ning eksootilistest minarettidest ja palmidest moodustunud siluetiga.

Kuidas kohale jõuda

Sõit lennujaamast linna: uuest ja vanast terminalist koosnev Diagorase lennujaam (enamik rahvusvahelisi lende maandub uues terminalis) asub läänerannikul asuvast kesklinnast umbes 15 km kaugusel edelas. Kahe terminali ja kesklinna vahel sõidab buss (6.30–24.00), pilet on veidi alla 2 euro. Taksosõit linna maksab 20 eurot.

Praamiga: Rhodosel maabuvad paljud praamid teistelt Dodekaneeside saartelt, Kreetalt ja Küklaadidelt ning ka Pireusest. Peaaegu kõik laevad, sh kruiisilaevad maabuvad Kolónas, mis on Rhodose linna kolmest sadamast keskmine ning asub otse linnamüüride kõrval.

Kuidas liikuda

Bussid: Rhodose bussiühendus on ära jagatud kahe ettevõtte vahel. Bussimarsruudid algavad uue turu juurest. KTELi (tel 00 30 224 102 7706) bussid väljuvad tihti ja sõidavad mööda idarannikut alla Lõuna-Rhodosele; RODA (tel 00 30 224 102 6300) korraldab bussiühendust kogu läänerannikul.

Motorollerid: neid ei maksa niisama kergekäeliselt rentida. Saar on ühest otsast teise 100 km pikk ja teeolud on ohtlikud. Seda surmaruletti ei tasu mängida, kui väga kogenud pole.

Autorent: see on taskukohane broneerimislehekülje kaudu. Kohalik ettevõte, millega võib võtta ühendust ka alles saarele saabudes, on Drive-Budget (tel lennujaamas 00 30 224 108 1011, tel kesklinnas 224 102 1690; www.driverentacar.gr), mis on tuntud oma tehingute sujuvuse ja sõidukite suurepärase seisukorra poolest.

Kus ööbida

Rhodose parimad majutusasutused on vanalinna restaureeritud külalistemajad ja Faliráki või Líndose lähedal asuvad luksuskompleksid. Need variandid on palju moodsamad kui tavalised rannaäärsed magalad.

Hotell Lindian Village
8 punkti 10st

Ranna ääres asuv bangalohotell on leidlikult ehitatud kunstlikule ojale ja pakub täiuslikku romantilist pelgupaika. Hotell asub hoolimata nimest siiski Líndosest kaugel.

Asukoht: Lárdose piirkonnas Glýstra abaja kõrval
Veebilehtwww.lindianvillage.gr
Hind: alates 190 eurot öö.

Hotell Andreas
7 punkti 10st

Vanalinna külalistemajadest kõige külalislahkem ja parima hinnaga. Hotell asub rekonstrueeritud türgipärases hoones linnamüüri kõrgeima osa lähedal. Vaade terrassilt on võrratu.

Asukoht: Omírou 28D (Omírou põiktänav)
Veebileht: www.hotelandreas.com
Hind: alates 80 eurot öö.

Muuseumid

Kõige paremini kureeritud näitustega muuseum vanalinnas asub Suurmeistri palees (T–P 8.00–19.40, E 13.30–19.40; pileti hind 6 eurot). Muuseumis on kolm eraldi saali, millest igaüks kirjeldab Rhodose ajaloo eri perioode alates 3. saj eKr kuni osmanite pealetungini.

Külastage ka vähe reklaamitud Kreeka moodsa kunsti muuseumi (T–L 8.00–14.00, R ka 17.00–20.00; pileti hind 3 eurot). Muuseum asub Saja Palmi väljakul ning seal eksponeeritakse suurimat väljaspool Ateenat asuvat moodsa kunsti kogu. Ekspositsiooni hulka kuuluvad Nikos Hadzikyriakos-Ghikase poolabstraktsed lõuendid ja Yiannis Tsarouhise madruseid kujutavad maalid, teosed sürrealist Nikos Engonopouloselt ja naivist Theophiloselt ning uusbütsantslikud maalid Fotis Kondogloult, kes kaunistas imeilusate freskodega ka Evangelismóse katedraali.

Jalutage linnamüüridel

Suurmeistri palee juurest on võimalik jalutada kolmandiku ulatuses keskaegsetel linnamüüridel kuni Koskinoú väravani (T–P 8.30–13.00; pileti hind 19 eurot). Müüridelt avanevad imelised vaated.

Muinasmälestised

Kolmest muinasasulast, mis on vanemad kui 408. aastal eKr rajatud Rhodose linn, on kõige tähelepanuväärsem Líndose akropol (T–P 8.00–19.40, E 13.30–19.40; pileti hind 56 eurot), kust avanevad vaated pea 65 km pikkusele rannikule ja taastatud Athena templile.

Rüütlilossid

Malta ordu rüütlitele kuulus hulk rannalosse, mida kasutati vaatluspunktidena. Lossid on tänaseks poolenisti varemeis, enim külastamist väärt on Kritiníase loss (tasuta), kust avanevad selgel päeval vaated Chálki saarele ja teistele Dodekaneeside saartele.

Maalitud kirikud

Kauneimad ning hiljuti korrastatud freskod, mis pärinevad ajavahemikust 1300–1450, asuvad saare lõunaosas Thárri kloostris. Veidi uuemaid freskosid võib näha Asklipió külas Kímisise kirikus.

Purjelauasõit Prasonísis

Rhodose lõunapoolne maasäär eraldab Vahemerd Egeuse merest ning loob purjelauasõiduks suurepärased tingimused. Sõbralikud töötajad ja asjatundlikud nõuanded leiate Prasonísi keskusest (tel 00 30 224 409 7044; www.prasonisicenter.com).

Päevaekskursioonid

Naabruskonnas asuvatest väikesaartest on eelistatuim sihtkoht Sými saar väärika Panormítise kloostri ja silmapaistvalt fotogeenilise sadamalinnaga. Saarele pääseb laevaga Mandráki sadamast.

Enamasti on parem vältida selgelt turistidele mõeldud kohti. Rhodose elanikud õhtustavad ise linna uuemates osades linnamüürist edelas või kagus või Zéfyrose ranna lähedal.

Mavrikos

1933. aastal vanaisa Mavrikose asutatud restoran on olnud pikka aega saare moodsam söögikoht. Vanad tavad uues kuues ja originaalsed fusion-köögi retseptid on aga uue põlvkonna, Mihalise ja Dimitrise töö. 2010. aasta menüüs olid soolatud tuunikala grillitud fenkoliga, tindikalarisoto, põldoad jaanikauna siirupis, peekon viinamarjasiirupis ja lambamaks tšilliga. Veinikaardilt leiate Kreeka veinid ja kõrged hinnad, see-eest pakutakse mandariinimaitselist souma’t digestiiviks tasuta.

Aadress: Líndose peaväljak
Tel: 00 30 22440 31232
Hinnad: kolm käiku ja vein maksab 42 eurot
Lahtiolekuajad: aprillist oktoobrini, kella 12st päeval hilisööni
Broneerimine: suviti on soovitatav ette broneerida.
Maksmine: võimalik tasuda krediitkaardiga.

Marco Polo Café

Menüü tunnustatud Marco Polo Mansioni võõrastemaja loomingulises siseõuerestoranis vahetub tihti. Restoran pakub häid mereande (nt hautatud tuunikala), lambaliha (peenelt maitsestatud pilafiga) ja sealiha (medaljonid viigimarja ja punase pipra kastmes). Menüüs on ka taimetoidud. Jätke ruumi ka magustoidu jaoks, eriti soovitatakse proovida mahlakaid vahukreeme.

Aadress: Agíou Fanouríou 42, vanalinn
Tel: 00 30 224 102 5562
Hinnad: kolm käiku ja vein maksavad 28–33 eurot
Lahtiolekuajad: lihavõtetest oktoobri keskpaigani, 20.00–23.00.
Broneerimine: soovitatav on ette broneerida
Maksmine: võimalik tasuda krediitkaardiga

Baarid ja ööelu

Rhodose linna ööelul on kaks nägu: kreeklased ise külastavad kiiresti asukohta vahetavaid vanalinnabaare Platía Aríonosel ja Miltiádou tänaval, turistid aga aina vähemaks jäävaid Neohóri klubisid. Viimastel ei läinud madalseisu ajal kuigi hästi nagu ka kurikuulsal Faliráki kuurordil, mis ei ole siiani toibunud öistest skandaalidest, mis lõppesid 2003. aastal mõrvaga.

Mandala

Enne kella 21.30 on avatud Mandala bistroo, kus pakutakse Vahemere toite, hiljem aga muutub see populaarseks aiabaariks, mida külastavad nii Kreeka kunded kui ka välismaalased. Restoran on veetlevaim talviti, kui kaminas põleb tuli. Pühapäeva pärastlõunati ning lisaks veel kahel õhtul nädalas esitavad live-ansamblid Kreeka, džäss- ja rokkmuusikat.

Aadress: Sofokléous 38, vanalinn
Tel: 00 30 224 103 8119
Lahtiolekuajad: suviti 12.00–3.00; talviti ainult õhtuti, kuid pühapäeviti 13.00–20.00.

Colorado meelelahutuskeskus

Tunnustatud meelelahutusasutus, mis tundub võluvat kõiki rahvusi. Keskuses on kolm klubi: kontserdisaal (house-muusika või rokkansamblid), klubisaal ja teisel korrusel asuv chill-out-ruum.

Aadress: Orfanídou 57, Neohóri
Tel: 00 30 224 107 5120
Lahtiolekuajad: aprillist oktoobrini, kella 23st koiduni

Jaga
Kommentaarid