Miks minna

Vanasti käidi Perthis puhtast uudishimust, et näha, milline on elu maailma kõige isoleeritumas suurlinnas. Lääne-austraallastele meeldibki mõelda enda kodukohast kui piirialast, pärast mida tuleb tühjus. Koobaltsinise taeva all liiguvad siin ringi elu näinud maadeavastajad, pärlipüüdjad ja päikesepleekinud lainelaudurid. Kuid nüüd on see Swani jõe suudmes paiknev linn kaotamas on teismeea kohmakust. Õitsev kohalik majandus meelitab ligi investeeringuid ja andekaid inimesi kõikjalt maailmast. Ning linna paljukiidetud Vahemere elustiil, mis tiirleb purjetamise, einestamise ja ranna ümber, tundub paljudele järjest enam meeldivat.Tipptasemel restoranid, suurem hotellivalik ja kiirestiarenev loodusturism aitavad muuta linna mainet aina paremaks. Selle asemel, et eraldatust muust maailmast häbeneda, näevad kohalikud seda pigem auasjana. See on võimalus teha kõike paremini kui n-ö "vanades" linnades Sydneys ja Melbourne’is. Ja sageli neil see ka õnnestub, vaadake näiteks Lääne-Austraalia veinide edu maailmas.Hea kliima (Perthis on rohkem päikesepaistelisi päevi kui teistes Austraalia linnades), piisavalt tänapäevane keskkond ja puhas füüsiline ilu muudavad selle Euroopa enklaavi lihtsalt vastupandamatuks. Perth on ka üks nendest kohtadest, kus kohalikud jagavad heameelega oma õnne ka külalistega. Rohkemat polegi vaja.

Millal minna

Kuna Perth asub Lääne-Austraalia lõunaosas, on seda hea külastada aastaringi. Kuigi kohalikud võivad talvekuudel lõdiseda, on keskmiselt 14kraadise temperatuuriga talv meie jaoks meeldivalt talutav. Suved on aga pikad ja kuivad ning täiesti sobivad õues tegutsemiseks. Ja tegevust siin juba jagub. Olgu aga öeldud, et suvel võib temperatuur küündida üle 30 kraadi, nii et päevituskreem ja peakate tuleb kindlasti kaasa võtta. Kuigi siinne rahvaarv kasvab kiiresti, on uus ja edasipüüdlik Perth siiski üllatavalt rahulik. Kohati jääb lausa mulje, et see linn on kogu aeg puhkuserežiimil.

Kuidas kohale jõuda

Perthi lennujaama moodne hoone asub linnast 12 km kaugusel. Perthi keskusesse sõit kestab umbes 40 minutit. Ent rahvusvaheline terminal asub riigisisesest üsna kaugel (umbes 11 km), nii et nende vahel liikumiseks varuge aega (terminalide vahel sõidavad ka süstikbussid). Alates 2012. aasta algusest toimuvad rahvusvahelises terminalis mahukad renoveerimistööd, mis peaksid lõppema 2014. aastal.

Kuidas lennujaamast linna saada

Lennujaama ja linna vahelist transporti pakuvad peamiselt taksod ja süstikbussid. Üks suund taksoga maksab umbes 40 dollarit. Süstikbussid väljuvad nii riigisisestest terminalidest kui ka rahvusvahelisest terminalist. Ühe suuna pilet linna riigisisesest terminalist maksab 15 dollarit ja rahvusvahelisest terminalist 18 dollarit. Saadaval on ka pere- ja rühmasoodustused.

Kuidas ringi liikuda

Suhteliselt laialivalgunud linna kohta on Perth ulatusliku bussi- ja rongivõrguga hästi kaetud. Praamid sõidavad Swani jõel linnakeskuse ja Perthi lõunaosa vahet. Kiirpraamid pakuvad ühendust Perthi, Fremantle’i ja Rottnest Islandi vahel. Kasutada saab ka tasuta CAT-busse, mis ühendavad Perthi, Kings Parki ja Barrack Streetil asuvat praamisadamat.Perthi taksod: Linnas on piisavalt taksosid, ent kiirel õhtul võib neid olla keeruline tabada. Paljud taksojuhid keelduvad sõitjaid tänavalt peale võtmast, nii et minge lähimasse märgitud taksopeatusse. Teine variant on tellida takso telefoni teel. Kaks peamist taksofirmat Perthis on Swan Taxis (tel 131 330) ja Black and White (tel 131 008). Mõlemast saab taksot tellida nii telefoni kui ka Interneti teel.Rongisõit Perthist Fremantle’isse pakub ühe meeldiva pingevaba päeva. Peale võimaluse tutvuda vana sadamalinnaga saate külastada ka kuulsaid Cottesloe või Swanbourne’i randu ning miks mitte ka pisut supelda. DayRideri passiga (7,70 dollarit) saate tööpäevadel alates kella üheksast piiramatult sõita kõigi busside, rongide ja praamidega.

Kohalikud seadused ja tavad

Perth on
macho
lik koht, kus meestele meeldib riietuda nii vabalt kui võimalik. Tavaline meesterahva riietus koosneb lühikestest pükstest, varrukateta särgist ja plätudest. Külastajad on tihti üllatunud, et kohalikud restoranid ja pubid peavad sobivat riietust inimestele meelde tuletama. Nii et Perthis riietuge vabalt, ent viisakalt. Kohalike meeste seas on populaarsed ka poolpaljaste ettekandjatega baarid. Enamik kliente aga peaaegu ei märkagi neid.

Hea teada

Petturid
: Internetis on liikvel jutud autorendifirmast, mis võtab krediitkaardilt raha olematute või vaidlustatud kahjude eest. Seepärast tuleks enne sõitmahakkamist auto alati üle kontrollida. Juba olemasolevatest kahjustustest tasub pilt teha. Ka lisakindlustus aitab võimalikke ohte vähendada.

Ärge parkige autot ööseks tänavale.

Lääne-Austraalia turismikeskus: 55 William Street, Perth WA 6000, tel +61 89 483 1111,

Valuuta: Austraalia dollar


Perthis on palju teha. Tegevuste TOP 10 annab mõned juhised, millest alustada.

Kings Park

Kings Park, mis on oma nime saanud Edward VII järgi, on Perthi üks suursugusemaid kohti. See ühendab endas loodusliku puisniidu, hästi hooldatud muruplatsid, botaanikaaiad, sõjamälestised ning haridusasutused. Kogu ala hõlmab 400 hektarit, mis teeb sellest maailma suurima linnas asuva pargi (võrdluseks: Kadrioru park Tallinnas on 85 hektarit - Reisijuht). Ideaalne koht looduslikul maastikul jalutamiseks või mõnusaks piknikuks.

Aadress
: Kings Park Road, Perth.

Kontakt
: +61 8 9480 3600;
.

Hinnad ja lahtiolekuajad
: Vaba sissepääs. Avatud iga päev.

Ujumine, snorgeldamine või surfamine

Perth on linn, mis on randadest sõltuvuses: valida on 19 erineva ranna vahel. Omale sobiliku ranna leiavad siit nii väga kogenud kui ka algajad ujujad. Kõige kuulsamad rannad on Cottesloe (promeneerimine), Scarborough (surfamine ja purjelauasõit), City Beach (ujumine), Trigg (
hardcore
surfamine) ja Mettams Pool (ujumine). Veidi edasi minnes leiate koha nimega Rockingham Beach, mis on populaarne just noorte perede seas.

Swan Valley

Vaid 25 minuti kaugusel Perthist asub Swan Valley. See on üks Lääne-Austraalia kõige olulisemaid veinikasvatuspiirkondi. Veiniarmastajad tunnevad siin ära sellised nimed nagu Sandalford, Houghton ja Jarrah Ridge, kuid regioonis toodetakse ka koduõlu, talujuuste, oliiviõli, šokolaadi ning teisi gurmeetooteid.

Aadress
: Swan Valley Visitor Centre, Cnr Meadow and Swan streets, Guildford.

Kontakt
: +61 8 9379 9400;
.

Fremantle

Kihav 19. sajandi sadam Fremantle asub Perthist lühikese sõidu kaugusel ning sinna saab lihtsalt nii laevaga kui maanteed või raudteed mööda. Lisaks hästisälinud Victoria-aegsetele ehitistele leiab sealt ka koloniaalaja pärleid - näiteks Fremantle'i vangla. Fremantle'i turud pakuvad samuti vaheldusrikkaid elamusi ning on avatud reedeti, laupäeviti ja pühapäeviti alates üheksast hommikul.

Aadress
: Fremantle Visitor Centre, Kings Square, Fremantle.

Kontakt
: +61 8 9431 7878;
.

Naudi päikeseloojanguid

Perthis võib näha maailma kõige ilusamaid päikeseloojanguid. Ookeani uppuva päikese vaatamine ja samal ajal klaasikese kohaliku veini nautimine on kogemus, mille võlu ei saa alahinnata. Otsige endale sobiv istumispaik ühes paljudest linna randadest, näiteks populaarses Cottesloes – ja oota
show
algust. Parim algus mõnusale õhtule.

Lääne-Austraalia akvaarium

Seikle lõunast mööda 12 000 km pikkust rannikut troopilisse põhja. Teepeal võib snorgeldada koos haidega või kõndida elaval korallrahul. Septembrist detsembrini on võimalik käia ka vaalavaatlusekspeditsioonidel.

Aadress
: 91 Southside Drive, Hilary’s.

Kontakt
: +61 8 9447 7500;
.

Hinnad ja lahtiolekuajad
: $29 (täiskasvanu), $17 (laps). Avatud iga päev 10-17.

Rockingham Wild Encounters

Olete kunagi unistanud sõbrustamisest pingviinide või merilõvidega? Seiklusi pakkuv ettevõte pakub erinevaid ökotuure, kasutades nelja spetsiaalselt ekskursioonide jaoks ehitatud sõidukit. Perthist saab kohale ka transfeerbussiga.

Aadress
: 153 Arcadia Drive, Shoalwater.

Telefon
: +61 8 9591 1333;
.

Hinnad ja lahtiolekuajad
: $205 (delfiinidega ujumise tuur). Avatud iga päev 1.septembrist 4.juunini.

Kellatorn (the Bell Tower)

Kui tunnete puudust kellade helinast, siis külastage kellatorni. 82,5 m kõrguses ehitises on kaks kella Londoni St Martins-in-the-Fields'ist. Isegi kui te pole huvitatud kellade helistamise õppimisest, siis tasub torni ronimine ära vapustavate vaadete pärast Swan'ile.

Aadress
: Barrack Square, Riverside Drive.

Kontakt
: +61 8 6210 0444; http://swanbells.com.au.

Hinnad ja lahtiolekuajad
: $14 (täiskasvanu), $9 (laps/sooduspilet). Avatud iga päev alates kella kümnest.

Fremantle'i vangla

Selle suursuguse 19. sajandi vanglakompleksi ehitus sai alguse 1850ndatel ning nüüd kuulub see maailmapärandi nimekirja. Vanglat kasutati pidevalt kuni 1991. aastani. Valida saab mitme erineva tuuri vahel ja muuhulgas saab uudistada vangla maa-alust tunnelisüsteemi.

Aadress
: The Terrace, Fremantle.

Kontakt
: +61 89336 9200;
.

Hinnad ja lahtiolekuajad
: Päevane tuur maksab $19 (täiskasvanu), $10 (laps).

Meremuuseum

Lääne-Austraalia meremuuseum jutustab lugusid meresõitudest ja ekspeditsioonidest Austraalia Euroopa perioodil. Väljapanekute hulgas on muuhulgas jaht nimega Australia II, allveelaev ning Captain Cook’i laeva Endeavouri koopia. Kokku on avastada kuus galeriid.

Aadress
: Victoria Quay, Fremantle.

Telefon
: +61 8 9431 8334;
;

Hinnad ja lahtiolekuajad
: $10 (täiskasvanu), $3 (laps). Avatud iga päev 9.30-17.00 (v.a. kolmapäevad).

Ühepäevased reisid

Rottnest Island
: Terved põlvkonnad Lääne-Austraalia suurima osariigi elanikke on oma puhkuse veetnud just sellel kuival ja suures osas autovabal saarel. Rottnestil on helge ja peresõbralik atmosfäär. Rendi jalgratas ning otsi üles mõni mahajäetud rand. Ookeangi on siin kristallselge. Perthi ja Fremantle'iga on saarel regulaarne laevaühendus.

Mandurah: 
Perthist 75 km kaugusel asuv Mandurah on Austraalia kõige kiiremini kasvav rannikulinn, kus on edukas sadam, hulgaliselt restorane ja pakutakse palju vabaõhutegevusi. Telli endale kruiis Peel-Harvey estuaaril või naudi austreid Dolphin Quays.

York: 
Piirkonna üks peidetud pärle nimega York on vanima sisemaa-asustusega linn osariigis, mis on täis armsaid vanu maju, viinamarjaistandusi ning heal tasemel matkaradu. Kanuuga sõitjate seas on populaarne Avoni jõgi. Linnas on ka palju kohvikuid ning peresõbralikke pubisid.

Perth Hills: 
Mundaringi ja Kalamunda piirkonnas asuv Perth Hillsi regioon on koduks osariigi kõige värskemale toodangule ning siin saab tegelda erinevate looduskesksete tegevustega nagu matkamine, mägijalgrattasõit ning ratsutamine. Lisaks leiab siit kandist aktiivse kunstikogukonna.

Swan Valley: 
Kuigi antud piirkonda saab avastada ka vaid lühikese Perthist algava ekskursiooni vältel, on soovitatav siia veidi kauemaks jääda. Piirkonnas saad külastada üle 40 veinikeldri, lisaks juustutehaseid ja oliiviõli ning koduõlle tootjaid (näiteks külasta kohta nimega Feral Brewing). Soovi korral on võimalik liituda giidiga gruppidega.

Telegraphi soovitus: võta ratas

Nagu kõik Austraalia linnad, on Perth väga autokeskne. Maaliline Fremantle üritab seda sündroomi vähendada läbi külastajatele tasuta jalgrataste pakkumise. Free Wheeling Fremantle asub Victoria Quayl aadressil Shop 76 E-Shed ning sealt saab tasuta jalgrattaid, kaarte ning kiivreid (kohustuslikud). Teenust pakutakse suvekuudel kolmapäevast pühapäevani ning talvel kolmapäevast neljapäevani.

Katusekino
Kuni 30. aprillini

Katusekino seansid jooksevad igal aastal oktoobrist aprillini ning neid näidatakse Roe Street tänaval asuva autoparkla seitsmendal korrusel. Filmide nimekirjas leidub nii klassikat kui kultus- ja kunstifilme.

Perthi rahvusvaheline komöödiafestival
1.-19. mai
Teist aastat peetav festival lubab sel aastal 19 päeva jooksul lavale tuua 150 etendust nii kohalike kui välismaiste esinejate poolt. Staaridest on kohal Tracy Morgan ja The Wayans Brothers (www.perthcomedyfest.com.au).

The Lord of the Rings
21.-22. juuni
Lääne-Austraalia sümfooniaorkester esitab muusikat filmist „The Fellowship of the Ring“. Howard Shore’i auhinnatud kompositsioon võtab kokku filmi tundelised emotsioonid, suurepärased vaated ning avastusreisid. Esitajaks on orkestri täiskoosseis ning suurel arvul lauljaid.

Perthi rahvusvaheline burleskifestival
24. juuni - 6. juuli
Festival kestab kaks nädalat ning sel ajal toimuvad erinevad show'd, peod, turud, töötoad ning teised burleskiga seotud tegevused ja meelelahutuslikud üritused. Osadele etendustele korraldatakse ka tuure teistesse osariikidesse. Oodata võib maailmatasemel rahvusvahelisi ja kohalikke burleski esitusi.

The Pink Floyd Experience
12. juuli
Pink Floydi muusikale pühendatud kontsert tähistab ka 40 aasta möödumist plaadi "The Dark Side of the Moon" ilmumisest. Etendus võtab kokku originaalbändi hinge, kõla ning ka uskumatud visuaalsed efektid. Ühekordne etendus Crown Theatres.

Avon Descent
3-.4. august
Perthist kiviviske kaugusel asuvas Northamis peetav Avon Descent on unikaalne spordiüritus, mis meelitab kohale võistlejaid ning pealtvaatajaid üle kogu maailma. Võistlejad mõõdavad oma jõudu erinevates aerutamisstiilides nii Avoni kui Swani jõe peal. Samuti pakub see palju silmailu pealtvaatajatele.

Kings Park Festival
1.-30. september
Kings Park on linna üks pärle. Oma 50ndat juubelit tähistav festival annab au planeedi vapustavamatele metsikult kasvavatele lilledele. Toimub palju erinevaid üritusi nagu elava muusika kontserdid, retked lillede nautimiseks, kunstinäitused jpm.

Jaga
Kommentaarid