Miks minna

See võib tulla üllatusena, aga Lanzarote saar Kanaari saarestikus on muutumas küllaltki populaarseks sihtkohaks. Ei tasu siiski oodata midagi uhket ja edevat; saare trumbid on loodushoidlikud kohad, mägijalgrattamatkad, jalutamine kaunite vaadetega radadel, surfamine ja ka kohalike veinide degusteerimine.

Kogu saarel võib näha visionäärist kunstniku, arhitekti ja keskkonnakaitsja César Manrique’i mõjutusi, ta päästis Lanzarote ka ohjeldamatute arenduste laastamistöödest. Tema harukordsed teosed rõhutavad saare ainulaadset geoloogiat ja need on nüüd turistide peamisteks vaatamisväärsusteks. Täiesti võimalik, et veedate mitu päeva vaid Manrique´i kavandatud kohti külastades, eriti sellepärast, et nii mõnedeski neist asuvad stiilsed baarid ja restoranid.

Ehkki kuurortlinnades Playa Blancas, Puerto del Carmenis ja Costa Teguises on häid perehotelle, on mujalgi suur valik odavamaid kohti, kus peatuda. Teil on valida traditsioonide järgi ehitatud butiikhotellide, külaliskorterite, bangalote, talumajade ja isegi luksusjurtade vahel.

Millal minna

Kanaari saartele võib reisida aasta ringi, hea ilm on garanteeritud. Muidugi on ilm mõnikord tuuline ja ka tormid pole täiesti välistatud, kuid enamiku ajast on päikesepaisteline ning keskmine temperatuur on 22 °C. Isegi aasta kõige kuumemal ajal – juulis ja augustis – jääb temperatuur vaid 25 kraadi kanti. Ükskõik mis ajal minna, on peaaegu alati ujumiseks ja päevitamiseks piisavalt soe.

Kuidas kohale jõuda

Arrecife lennujaam (tel 92 884 6000; www.aena.es) asub saare idarannikul, viie kilomeetri kaugusel Arrecifest ja 10 km kaugusel kuurortlinnast Puerto del Carmenist.

Kuidas liikuda

Kogu saart teenindab Arrecife Bus (tel 92 881 1522; www.arrecifebus.es), ehkki mõned liinid sõidavad harva. Lennujaama ja Arrecife vahel sõidab buss, edasi sõitmiseks tuleb Arrecifes ümber istuda.

Takso lennujaamast Puerto del Carmenisse maksab umbes 20 eurot, Costa Teguisesse 30 eurot ja Playa Blancasse 50 eurot.

Auto olemasolu on Lanzarotel väga vajalik, kui soovite näha enamat kui peamisi vaatamisväärsusi, kuhu niikuinii ekskursioone korraldatakse. Kohalikul ettevõttel Cabrera Medinal (tel 92 882 2910; www.cabreramedina.com) on hea valik uusi sõidukeid; nende filiaalid asuvad nii lennujaamas kui ka kuurortlinnades Puerto del Carmen, Costa Teguise ja Playa Blanca.

Autos Feber on teine usaldusväärne kohalik firma, mille filiaalid on Arrecifes ja peamistes kuurortlinnades (tel 92 881 0834; www.autosfeber.es).

Kohalikud seadused ja tavad

Topless-päevitamine on üsna tavaline, aga täiesti alasti saab olla vaid kõrvalistel randadel.

Tehke oma Euroopa ravikindlustuskaardist ja passist mõned koopiad, neid läheb igasuguse arstiabi korral tarvis. Seaduse järgi peab oma passi alati kaasas kandma. Sageli peab passi näitama deebet- või krediitkaardiga makstes.

Turismiinfopunktid

Arrecife: Avenida Generalísimo Franco 6; tel 92 88 1172
Puerto del Carmen:Avenida de las Playas; tel 92 851 3351
Playa Blanca: praamiterminali kõrval; tel 92 851 7794
Costa Teguise: Avenida Islas Canarias, Pueblo Marinero väljaku lähedal; tel 92 859 2542

Kasulikud veebilehed

Hea teada

Hädaabinumber: 112
Valuuta: euro
Suunakood Eestist: 00 34

Lanzarotel võib veeta väga meeldivad kaks nädalat surfates, mägijalgrattaga sõites ja ujudes ning külastades põnevaid vaatamisväärsusi, mille on vulkaanilisse kivimisse loonud César Manrique.

César Manrique sihtasutus

César Manrique majas, mis on ehitatud laavaväljal asuvate rahnude sisse, asub nüüd sihtasutus, mis on pühendatud kunstniku elule ja tööle. Esimesel korrusel olevas näituseruumis saab näha Manrique kaasaegsete kunstnike, nt Tàpiese, Millarese, Picasso ja Saura töid. Enim püüab aga pilku hiiglaslikest akendest avanev vaade. Basaldist astmed viivad alla türkiissinise basseini ja viie laavamulli juurde, mida ühendavad vulkaanilisse kivimisse raiutud käigud.

Manrique loomingust ettekujutuse saamiseks tasub sihtasutust külastada esimesena, nii oskate ka tema teisi saarel asuvaid töid paremini mõista.
Pileti hind on 8 eurot. Avatud iga päev.

Taro de Tahiche, Tahiche; tel 92 884 3138, www.fcmanrique.org.

Timanfaya rahvuspark

Siinse hiiglasliku musta värvi maastiku silmapaistvaim paik on Islote de Hilario vulkaan. Huvilisi sõidutavad rahvuspargis ringi bussid, näha saab erakordseid viirulisi kivimimoodustisi. Mäetipus on César Manrique projekteeritud restoran, kus küpsetatakse liha ja kala, kasutades kuumust, mis tuleb otse vulkaani sisemusest. Parki saab uudistada ka kaamelisafaril, mis algab Yaiza külast.

Pileti hind, milles sisaldub bussiekskursioon koos reisijuhiga, on 9 eurot täiskasvanutele ja 4,5 eurot lastele. Avatud iga päev.

Timanfaya on Yaizast 6,5 km kaugusel põhjas, tel 92 817 3789; www.centrosturisticos.com.

La Graciosa saar

Pisikesel La Graciosa saarel, mis asub Lanzarote põhjatipu lähedal, ei ole ainsatki maanteed, ainult imelised rannad ja mõned idüllilised kaldaäärsed kalarestoranid. Kui teile meeldib aktiivne puhkus, on see suurepärane koht jalgrattaga sõitmiseks või matkamiseks. Saarele pääsemiseks minge Órzolast praami peale (www.lineasromero.com) või broneerige reis oma kuurordi kaudu.

Teguise

15. sajandil rajatud väike Teguise linn, mis asub saare keskel, oli algul Lanzarote pealinn. Plaza de San Migueli väljakut ümbritsevaid munakivitänavaid ääristavad nägusad koloniaalstiilis villad. Pühapäeviti on siin väljakul vilgas turupäev. Teguises asuv frantsiskaani klooster rajati 16. sajandi lõpus, dominikaani klooster umbes sajand hiljem.

Surfamisvõimalused Famaras

Saare loodeosas asuv Famara, kus kõrguvad muljetavaldavad kaljud ning puhuvad Atlandi ookeani tuuled, on suurepärane paik veespordi harrastajatele. Siinsed tingimused on lohesurfiks ning laine- või purjelauaga sõitmiseks oivalised. Lanzarote surfikool on tuntud asjatundlike juhendajate ja koolituste poolest. Peale selle on nende korraldatud kursused ka lihtsalt lõbusad.

46 euro eest pakutakse ühepäevast koolitust, 232 euro eest aga juba viiepäevast kursust. Hind sisaldab varustust ja lõunasööki.

Callejón 4, Caleta de Famara, tel 92 852 8623, www.surfschoolanzarote.com.

Poed

Lanzarote poodides leidub üksjagu ehteid, mida kaunistatakse peridoodiga. Seda rohelist vääriskivi leidub saare vulkaanilises pinnases. Lähedastele kingituseks võite osta näiteks César Manrique efektsete logodega T-särke, tasse või salle. César Manrique sihtasutuses olevas poes on neid üsna suur valik. Poe filiaale asub saarel ka mujal, nt Arrecifes (Jose Betancourt 26) ja Teguises (La Lonja, Plaza 18 de Julio). Kui plaanite osta koju kaasa veini, on kohalikust toodangust kindlasti parimad Los Bermejos ja Stratvs. Teguises toimub pühapäeva hommikuti suur tänavaturg, ent seda korraldatakse peamiselt turistidele. Kui otsite ehedamat turgu, kohalikku käsitööd ja värskeid saadusi, minge parem laupäeva hommikul Haríasse. Pilgu tasub peale heita ka Artesanía de Harías (Barranco 4) toodetavale keraamikale.

Suured kaubanduskeskused, mis on avatud iga päev, asuvad Puerto del Carmenis (Biosfera Plaza kaubanduskeskus aadressil Avenida Juan Carlos I, 15, www.biosferaplaza.es) ja Playa Hondas (Deilandi kaubanduskeskus aadressil Chimidas 20, www.deilandplaza.com).

Maksud on Kanaari saartel väiksemad kui Hispaania mandriosas, mistõttu on ka elektrikaupade, parfüümide, riiete ja kingade hinnad soodsamad.

Kui plaanite külastada Manrique kavandatud vaatamisväärsusi, tasub soetada ühispilet. Täiskasvanutele maksab pääs kolme eri keskusesse 20 eurot, lastele 10 eurot. Nelja keskuse pilet maksab vastavalt 26 ja 13 eurot ning kuue keskuse oma 30 ja 15 eurot..

Jaga
Kommentaarid