Wat Benchamaborphit

Miks minna

Tai pealinn on Kagu-Aasia kõige mõistatuslikum linn, kus põrkuvad traditsioonid ja tänapäev. Esmakülastajaid võivad betoonimäed ja futuristlikud reklaamitahvlitega pilvelõhkujad pisut jahmatada. Kui aga astuda paar sammu peatänavatest kaugemale mõnele linna lugematutest põiktänavatest, on traditsiooniline tai kultuur ühtäkki kõikjal ümberringi – see on lõhnade, maitsete, helide ja vaatamisväärsuste paradiis, mis niipea meelest ei lähe.

Bangkok on leidnud tasakaalu kalliduse, esoteerilisuse ja ilmalikkuse vahel. Läikivpuhta õhurongi- ja metroosüsteemi abil on enamik sellest suurest metropolist läbitav, hea transport lennutab linna külastajaid nende luksuslikest hotellidest loetud minutitega sätendavasse buda templisse või muistsele amulettide turule. See on ajarännak, mis on võimalik vaid üksikutes 11 miljoni elanikuga linnades.

Jõereisid, muuseumid, ostukeskused ja muidugi Bangkoki ööelu (mis on kõvasti arenenud ning muutunud kosmopoliitseks) on võtmesõnad, mis iseloomustavad Kaug-Ida suurlinnakogemust. Hoolimata hiljutistest segastest aegadest Tai poliitikas ja äärmuslikust kliimast suvekuudel on Bangkok siiski maailma üks turvalisemaid linnu; välismaalaste vastu suunatud kuritegevust esineb väga harva. Suvekuumus on paljudele külastajatele vastumeelne, kuid Tai ülevoolavad uusaastapidustused (Songkran, mida tähistatakse aprilli keskpaigas) on väärt vaatepilt. Pealinn muutub terveks nädalaks võitlustandriks nii lastele kui ka täiskasvanutele, kes uitavad tänavatel, relvadeks veepüstolid, veeämbrid ja talgipulber, millest ei pääse ükski mööduja – ning vaadake ette, välismaalastest külastajad on nende lemmiksihtmärk. Kuumusest hoolimata on see ütlemata tore aeg siia sõita ja osa saada Tai kõige olulisemast festivalist.

Millal minna

Bangkoki on kõige parem külastada jahedal ajal novembrist veebruarini, pärast mussoone ja enne roiutava kuumuse saabumist märtsi alguses. Aprill, mai ja juuni on põrgulikult palavad: päevasel ajal mootorrattaga sõitmine on nagu tulest läbihüppamine. Juuni keskpaigaks saabuvad aga tavaliselt vihmad, mis toovad oodatud kergenduse, võtavad õhust tolmu ja panevad taimed rekordkiirusel kasvama. Vihmahooaeg on tegelikult samuti suurepärane aeg külastuseks. Siis on vähe turiste, madalam temperatuur ja mussoonvihmad, mis ujutavad üle tänavaid ja toovad peale seda lapsed välja mängima.

Kuidas kohale jõuda

Rahvusvahelised lennud saabuvad Suvarnabhumi rahvusvahelisse lennujaama (tel 00 662 723 0000; www.suvarnabhumiairport.com), mis asub umbes 30 km linnast ida pool. Vana lennujaam Don Muang asub umbes 20 km Bangkokist põhja pool ning on mõeldud mõnele riigisisesele liinile.

Sõit lennujaamast linna

Alates kella kuuest hommikul kuni keskööni sõidavad Suvarnabhumi lennujaama ekspressrongid (tel 00 662 132 1888) Makkasani linnaosas asuvasse uude jaama, mis pole küll kesklinnale väga lähedal, kuid on ühenduses Petchaburi metrooga (MRT). Sõidu kestus on 15 minutit, hind 150 baati (3,7 eurot). Aeglasem Suvarnabhumi Airport Cityline sõidab Phaya Thai jaama, mis on kesklinnale lähemal ja on ühenduses Phaya Thai rongijaamaga (BTS). Sõidu kestus 30 minutit, hind olenevalt vahemaast 15–45 baati.

Külastajatele, kes suunduvad südalinna Sukhumviti teele või seljakotirändurite enklaavi Khao Sani teele, on kõige mugavam valik lennujaamatakso, mis ei maksa rohkem kui 250 baati (6,15 eurot), kuid veenduge, et juht taksomeetri käivitab. Lisaks tariifile tuleb maksta 50 baati (1,2 eurot) lennujaamatakso tasu. Lennujaamalimusiinid lähevad maksma umbes 600 baati (ca 15 eurot).

Linna sõidab mitu lennujaamabussi: AE1 suundub Silomi teele, AE2 sõidab mööda Petchaburi teed Khao Sani teele, AE3 teenindab Sukhumviti teed ja AE4 sõidab Siami väljakuni ning sealt Hualamphongi raudteejaama. Piletid maksavad 100 baati (ca 2,5 eurot).

Mõned rahvusvahelised lennud saabuvad Don Muangi lennujaama. Sealt sõidavad iga tund rongid Hualamphongi raudteejaama, kuid need on aeglased ja hilinevad sageli. Ainuke teine võimalus Don Muangist linna saada on taksoga. Lisaks põhitariifile tuleb maksta 50 baati (1,2 eurot) lennujaamatakso tasu, see kehtib mõlema lennujaama puhul.

Rongid

Mõned külastajad saabuvad Bangkoki rongiga, mis saabub Hualamphongi jaama (teave ja broneeringud veebilehel www.railway.co.th). Jaamaga on ühenduses samanimeline metroojaam (MRT).

Kuidas liikuda?

Õhurong: kiireim transpordivahend on BTS (Bangkoki massitransiidisüsteem) ja MRT (kiirtransiidisüsteem). BTS-piletid maksavad 15–40–60 baati, Smart Pass, millega saab sõita 20 korda, maksab 350–440 baati, kõike vaata täpsemalt siit: www.bts.co.th. Ühepäevapilet maksab 120 baati. MRT-pilet maksab 13–30 baati ja 16–40 baati. Mõlemad süsteemid töötavad kella kuuest hommikul keskööni.

Taksod: maailma odavamaimad, kuid nende kasutamist tuleks tipptundidel vältida. Alati paluge juhtidel taksomeeter käivitada. Miinimumtasu on 35 baati (1 euro). Sõit läbi linna maksab umbes 100–150 baati (2,5–3,7 eurot).

Jalgsi: Liikluse ja saastatuse tõttu on jalgsi soovitatav liikuda ainult mööda jõeäärt ja Hiinalinnas.

Bussid: tohutult aeglased.

Paadid: kui sihtkoht on jõe lähedal, tasub astuda Chao Praya ekspresspaadi pardale (www.chaoprayaboat.co.th). Need teevad palju peatusi ja sõidavad nädala sees ajavahemikul 6.00–19.30, pühapäeviti kuni 18.30. Pileteid saab osta pardalt ja need maksavad 10–30 baati (25–75 senti) ja 14–29 baati (35–70 senti).

Kohalikud seadused ja tavad

Rangelt seadusevastane on kritiseerida Tai kuningakoda. Korralik välimus tuleb Tais väga kasuks. Budistlike templite külastamisel ei tohiks riietus olla paljastav, jalanõud tuleb jalast võtta ning pidada meeles, et budistlike kujude poole ei tohi kunagi oma jalataldu suunata.

Hea teada

Bangkoki teabekeskus: tel 00 662 225 7612, 17/1 Phra Athit. Avatud iga päev 9.00–19.00. Phra Athiti kail.

Turistipolitsei: 1155

Valuuta: baat

Suunakood: helistades Bangkoki väljastpoolt Taid, valige ette 00 66 2, Taist helistades valige 02.

Tai pealinn, eriti selle ajaloolised jõekaldad, on tulvil paleedest, muuseumidest, templitest ja turgudest.

Kümme peamist vaatamisväärsust


Wat Pra Kaew ja suure palee kompleks

Ko Ratanakosinis, kunstlikul saarel Chao Praya jõe ääres on kuninglik kompleks, kus asub muu hulgas Wat Phra Kaew – Smaragd-Buddha tempel. Pühakuju asub rikkalikult kaunistatud saalis ja templi seinad on kaetud vaimustavate seinamaalidega „Ramakienist”, mis on Taimaa tõlgendus „Ramajanast”. Suur palee on huvitav segu Itaalia renessansist ja Tai arhitektuurist. Selle kujundasid briti arhitektid aastal 1882. Külastajate riietus peab olema kattev.

Kontakt: tel 00 662 224 1833.
Lahtiolekuajad: iga päev 8.30–15.30.
Pilet: 350–400 baati, mis sisaldab juurdepääsu Dusiti palee parki.

Transport: Tha Changi sadam või takso.

Wat Po
Wat Pos, mis on koduks 150 jala pikkusele lamavale Buddhale, asub ka riigi suurim Buddha piltide kogu. Siin pakutavad traditsioonilised massaažid on väga soovitatud ning külastajad, kes soovivad õppida Tai massaaži, peaksid alustama just siin.

Kontakt: tel 00 662 221 9911.
Lahtiolekuajad: iga päev 8.00–17.00.
Pilet: 50–100 baati.
Transport: Tha Thieni sadam või takso.

Rahvusmuuseum
Na Phra Thati teel asub riigi suurim muuseum, mille näitused illustreerivad Tai ajalugu, lisaks on seal Buddha piltide, tekstiilide, keraamika, muusikariistade ja relvade kogud. Soovitatav on minna giidiga ekskursioonile (inglise keeles kolmapäeval ja neljapäeval kell 9.30).

Kontakt: tel 00 662 224 1333.
Lahtiolekuajad: K–P 9.00–15.30.
Pilet: 200 baati.
Transport: Tha Changi sadam või takso.

Dusiti palee park
Selles pargis asuvad mitmed paleed ja muuseumid, sealhulgas ligitõmbav Vimarnmaeki tiikpuust häärber (ringkäigud inglise keeles iga 30 minuti tagant ajavahemikul 9.30–15.00), mis on ilmselgelt maailma suurim tiikpuust ehitis ja milles on ilmatu kuninglike antiikesemete kogu. Külastajate riietus peab olema kattev.

Asukoht: Ratchawithi/Ratchasima tee.
Kontakt: tel 00 662 628 6300.
Lahtiolekuajad: iga päev 9.30–16.00.
Pilet: täiskasvanutele 100 baati, lastele 50 baati, tasuta koos samal päeval kehtiva suure palee piletiga.
Transport: takso.

Wat Arun
See silmatorkav 19. sajandi Koidikutempel kõrgub Chao Praya läänekaldal, selle tähtsaim torn on kaetud muljetavaldavate mosaiikidega, mis on valmistatud Hiina portselani kildudest.

Asukoht: Arun Amarini tee, Thonburi rajoon.
Kontakt: tel 00 62 891 1149.
Lahtiolekuajad: iga päev 9.00–17.00.
Pilet: 20–50 baati.
Transport: Tha Thai Wangi sadam.

Wat Traimit, Hiinalinn
Bangkoki Hiinalinn rajati 1782. aastal ning see kujutab endast kitsaste tänavate, tiheda liiklusega teede ja tänavaturgude labürinti. Wat Traimitis on 10 jala kõrgune puhtast kullast Buddha kuju. Hiinalinnast kagus asub Pahurat, kus elutseb Bangkoki vilgas india kogukond.

Asukoht: Wat Traimit – Yaowarati tee.
Kontakt: tel 00 662 225 9775.
Lahtiolekuajad: iga päev 9.00–17.00.
Pilet: 20–40 baati. 100 baati koos Buddha ajaloomuuseumi piletiga.
Transport: MRT Hualamphong või takso.

Lumphini park
Buddha sünnipaiga järgi nime saanud park on Kesk-Bangkoki ainus roheline maalapp, millel on kunstlik järv ning hooldatud muruplatsid. Varahommikuti harrastavad kohalikud tai chi’d, hilisel pärastlõunal katkestavad rahu aeroobikatunnid ning öösel võtavad järje üle prostituudid.

Asukoht: Rama IV, Wirelessi ja Ratchadamri tee.
Lahtiolekuajad: iga päev 5.00–20.00.
Pilet: tasuta.
Transport: MRT Lumphini, BTS Sala Daeng.

Jim Thompsoni maja
Need traditsioonilised puust Tai majad, mis asuvad võrratus aiakompleksis, olid kunagi koduks USA spioonile ja Tai siiditööstuse rajajale Thompsonile, kes kadus kummalistel asjaoludel 1967. aastal Malaisias. Peamajas asub antiikesemete ja isiklike asjade kogu (ringkäigud inglise keeles iga 10 minuti järel).

Asukoht: 6 Soi Kasem San 2.
Kontaktandmed: tel 00 662 216 7368.
Lahtiolekuajad: iga päev 9.00–17.00.
Pilet: täiskasvanutele 100 baati, lastele 50 baati.
Transport: BTS National Stadium.

Mahariammani tempel
Muljetavaldav lõunas asuv indiapärane tempel (9) ehitati 1860. aastatel ja on avatud mittehindudele. Lähedal Pani teel asub Kathmandu galerii, mis korraldab regulaarselt fotonäitusi.

Asukoht: Silomi tee ja Pani tee nurk.
Lahtiolekuajad: iga päev 6.00–20.00.
Pilet: tasuta.
Transport: BTS Surasak.

Tha Pra Chan
Sellel elujõulisel jõeäärsel turul (10) müüakse religioosseid amulette ja nikerdisi, sealhulgas puust fallosekujulisi viljakusesümboleid ja suures valikus vasest kujukesi. Mitmed jõevaatega väikesed restoranid on hea kohaliku hinnapakkumisega.
Asukoht: Maharati tee.
Lahtiolekuajad: iga päev 9.00–17.00.
Pilet: tasuta.
Transport: Tha Changi sadam.

Ühepäevased ekskursioonid


Ko Kret – saar päikese all

Külastajad, kes otsivad pääsu linnamelust, leiavad mööda Chao Praya jõge minnes täiusliku pääsetee, vaid tunnikese kaugusel linnast põhja poole. Ko Kreti kunstlik saar on koduks moni rahvale – pottsepatoodetele spetsialiseeruvale vähemusele. Sel liiklusvabal rohelisel lapikesel leiab arvukalt töötube. Nädalavahetuseti kihab Ko Kret Tai päevaränduritest ning lugematud toidu- ja suveniiriletid seisavad kitsaste teede ääres, mis risti-rästi üle saare looklevad.

Pilet: tasuta.
Transport: äripäeviti minge taksoga Pak Kreti ja siis praamiga üle jõe. Laupäeviti ja pühapäeviti sõidavad Chao Praya ekspresspraamid (tel 00 662 623 6001, www.chaoprayaboat.co.th) Tha Sathoni sadamast kell 10.00–16.45. Täiskasvanutele maksab pilet 300 baati, lastele 250 baati.

Taling Changi ujuv turg
Bangkoki ujuvad turud – kanalite võrgustik, mis kubiseb väikestest kitsastest aerupaatidest, mille omanikud müüvad nuudleid, puuvilju ja palju Tai-päraseid snäkke – on pikka aega olnud turismireiside kõrghetk. Taling Chan, mis asub umbes 14 km Bangkokist loode suunas, on kõige lihtsamini ligipääsetav. Kanali kaldaid ääristavad restoranid ja poed. Asukoht: Klong Chak Phra, Thonburi rajoon.

Pilet: tasuta.
Lahtiolekuajad: L-P 8.00–17.00.
Transport: takso.

Bangkoki öine jalgrattatuur
Bangkoki ajalooline keskus on öösiti vaikne ning paljud kujud ja templid on valgustatud. Tehke läbi jalgrattareis, mida pakub Grasshopper Adventures (http://grasshopperadventures.com), ning vältige rahvamasse, liiklust ja suvekuudel põrgupalavust. Hinna sees on jalgratas, kohalik giid ja vesi, reis algab kell 6 õhtul ja sõidetakse umbes 15 kilomeetrit.

Pilet: 35 USA dollarit.
Lahtiolekuajad: iga päev, tähtis on aeg ette kinni panna. Kestus: 3-4 tundi.
Transport: jalgratas

Nonthaburi jõereis
Põgenege linnakuumusest ja veetke suurepärane päev Chao Praya jõel. Regulaarne Chao Praya ekspresspraam kaugel põhjas asuvasse Nonthaburisse käib päevasel ajal iga paari minuti järel. Saphan Taksin (Sathorni sadam), kus BTSi õhurong kohtub Chao Prayaga, on hea koht praami pardale astumiseks. Sõit Sathorni sadamast Nonthaburisse kestab umbes tund aega. Praam suundub põhja ning möödub mõnest Bangkoki parimast vaatamisväärsusest, sealhulgas kuninglik palee ja Wat Arun, mõned mošeed ja templid, lisaks kaunid vaated ümbrusele. Kõrgustikke selja taha jättes möödute ka kohalikest kogukondadest, kuni jõuate lõpp-peatusesse Nonthaburisse. Seda Bangkoki äärelinna tasub jalgsi uurida. Kõndige praamipeatusest kilomeeter mööda peateed, kuni jõuate paremat kätt asuva vabaõhuturuni. See pole turistidele mõeldud turg, vaid pigem tavapärane Tai turg, kus müüakse majapidamistarbeid ja üüratut hulka toitu, sealhulgas elus loomi, hunnitult vürtse ja köögivilju, mida te kunagi näinud pole. Kui turust tüdinete, jalutage jõe äärde ning sõitke praamiga tagasi linna.

Pilet: tasuta.
Transport: võtke tavaline Chao Praya ekspresspraam, MITTE Chao Praya turistipaat. Chao Praya ekspresspraamid (tel 00 662 623 6001, http://www.chaoprayaexpressboat.com) sõidavad Tha Sathoni sadamast ajavahemikul 6.00–17.00. Piletihind 14–29 baati.

Bangkoki populaarsetesse turismisihtkohtadesse jõudes või neist lahkudes kõnetavad külastajaid tihti tuk-tuki (motoriseeritud rikša) juhid, kes pakuvad sõiduteenust teistesse sihtkohtadesse 10 baati eest, kui vastutasuks tagasiteel vääriskivipoest läbi astute. Mõned juhid võivad muutuda pealetükkivaks, kui nad raha ei teeni. Võtke parem mõõdikuga takso.

Chitlom, Siam Square ja Pratunam on õiged kohad odavate riiete ja päikeseprillide ostmiseks.

Tai köök on üks Aasia parimaid. Ja Bangkokis saab Tai köögist parima ülevaate. Alusta näiteks koloniaalajastu stiilis Blue Elephantist.

Jaga
Kommentaarid