"Mõne kuu eest otsustasime seltskonnaga sõita Lätisse, et sealse Jurmala veepargi võlusid nautida. Kuna keegi meist polnud varem Jurmalas, ja tegelikult ka eriti mitte Lätis käinud siis sai hangitud ka kaart, mille järgi leida kõige otsem tee Jurmalasse. Teadsime vaid nii palju, et Jurmala asub teisel pool Riiat.

Kui olime jõudnud otsaga Riiga võtsime kaardi taas välja, üritades samal ajal ka eestlasele üpris kummalises kirjapildis olevaid viiteid jälgida. Lõpuks leidsime teeotsa, mis viis meid maanteele, kus pidi Jurmalasse mõned kilomeetrid olema.

Jõudes umbes 200 meetrit enne Jurmalat pidas meid aga kinni Läti politsei. Kuna kiirust me ei ületanud, turvavööd olid kinni ja oma arvates ka väga kahtlaselt ei sõitnud, arvasime, et küllap on tegemist tavalise kontrolliga nagu Eestiski tehakse, et „Kõik puhuvad“ või midagi muud taolist.

Üllatus oli aga suur, kui politseiametnik küsis meilt, kas me tee ääres silte ei näinud? Ja tõesti, tee ääres olevat mõni kilomeeter enne olnud suur kollane läti- ja inglisekeelne silt, mida meil lugeda ei õnnestunud, kuna silmad olid kinni teel ja kaardil. Kuna aga Eestis tähistavad taolised sildid pigem teeremonti, ei arvanud me sildist eriti midagi ja jätkasime mitmekesi kaardi abil võõras riigis orienteerumist.

Politsei sõnul olevat teeäärne silt aga teavitanud eesolevast tollist, kus tuleb enne Jurmalasse sisenemist tasuda teemaks. Olime enne ka lugenud, et makstes mõne lati saab Jurmalas tasuta parkida, kuid eeldasime, et tasu tuleb maksta esimeses parklas kuhu saabume.

Politseiametniku jutust selgus aga, et vahetult enne meie kinni pidamist olid väikesed parkimisaparaatide moodi automaadid, kuhu olekski tulnud tasu maksta. Kuna meil jäi see tegemata, kutsuti roolis olnud inimene politsei poolt kaasa.

Juht viidi politseimajakesse, mis asus autost mõned meetrid eemal. Peale poole tunnist ootamist tuli meie juht tagasi kollane paber näpus. Selgus, et eksimus läks maksma kakskümmend latti ja tasuda tuli kohe ning sularahas. Mingil ääretult heal kokkusattumusel oli politsemajakeses ka rahaautomaat, kus tähelepanematud turistid oma latid välja said võtta ning tasuda trahv, et siis rõõmsalt puhkust Jurmalas jätkata.

Päris hea viis raha teenida ning peab mainima, et teed olid Jurmalas täiuslikult korras. Eks need pahaaimamatute turistide raha eest ehitatud ole..."