„Enamus Euroopast puhkab samal ajal. Nii kasvab reiside ja majutuse nõudlus, mis kajastub kõrgemates hindades,“ selgitab Go Traveli tootejuht Jane Laurisoo. Ta lisab, et reiside saadavus on jõuludel ja aastavahetusel piiratud ning tihti müüakse pakettreisid varakult välja. „Oleme aasta lõpus reisibürooga sageli olukorras, kus nõudlust on, aga pakkuda ei ole midagi.“

Sama kinnitab Estravel. „Paremad majutused broneeritakse üsna varakult, mistõttu hiljem tegutsejatel ei pruugi järelejäänud valikud enam täielikult ootustele vastata,“ räägib Estraveli tootjasuhete juht Evelin Maddison.

Lapimaa populaarsus kasvab

„Lapimaa ja Jõuluvana küla on olnud Eesti perede seas alati populaarsed. Sihtkoha nõudlus on viimastel aastatel veelgi kasvanud ning eriti jõuluperioodil võib populaarsete majutuste ja transpordi saadavus kiiresti otsa saada,“ märgib Maddison, kelle sõnul võib Jõuluvana külastust võrrelda Disney- või Legolandiga, mida soovitakse vähemalt korra elus külastada. „Pigem hakatakse liiga hilja broneerimise peale mõtlema,“ hindab ta.

Go Travel tootejuhi sõnul võiks hiljemalt jaanipäevaks plaan paigas olla: „Neil, kel on kindel soov jõulud või aastavahetus Lapimaal veeta, soovitame broneerimisega alustada kohe, kui rongi- või lennupiletid müüki paisatakse.“ Laurisoo nendib, et kui suvekuul on valikuid enam ja hinnatase mõnevõrra soodsam, siis oktoobriks on kohtade saadavus väike ja hinnad tõusnud.

Võimalusi on palju

Lapimaale reisimiseks on mitmeid võimalusi, alates lennureisidest kuni autorongide ja bussideni. „Lühireiside puhul on lennutransport kiireim ja mugavaim viis kohale jõudmiseks, kuid pered, kes otsivad suuremat vabadust ja paindlikkust, valivad sageli autorongi,“ selgitab Jane Laurisoo. „Auto pannakse autovagunisse ja reisijad saavad valida, kas nad veedavad öö magamiskupees või rongiistmetel,“ kirjeldab ta.

Neile, kes otsivad hinnalt taskukohasemat ja keskkonnasõbralikku alternatiivi, avas FlixBus värskelt Rovaniemi suunalise marsruudi. „Krakowist alustav bussiliin kulgeb läbi Pärnu ja Tallinna ning laiendab eestlaste võimalusi Lapimaale sõita,“ räägib FlixBusi Baltikumi ärijuht Kamila Zalewska. Ta rõhutab, et Soome lahte ületavatel liinidel on Tallinki laevaühendus pileti hinnas.

„Näeme juba esimese paari nädala põhjal, millal bussiliin on tegutsenud, piletite vastu oodatust suuremat huvi. Jõulude lähened kasvab nõudlus veelgi, mispärast võivad bussipiletid kiiresti välja müüa,“ räägib Zelawska. Ta rõhutab, et varajane broneerimine tagab lisaks kohale ka madalama hinna, kuna piletite hinnad kipuvad detsembriste reisikuupäevade lähenedes tõusma.

Pikad vahemaad on lastega peredele väljakutse

Lapimaa võib tunduda lähedal, kuid teekond sinna on pikk ja väsitav, eriti väikeste lastega. „Minu enda kogemus kolme lapsega autoga reisimisel oli üsna kurnav,“ tunnistab Evelin Maddison. „Tagasiteel kasutasime autorongi, mis tegi reisi palju lihtsamaks ja mugavamaks. Hommikuks olime Helsingis puhanud ja rõõmsad.“ Maddison soovitab lapsi teekonnal lõbustada mängude või multifilmidega.

Iseseisvalt autoga reisimisel soovitab Laurisoo uurida väljatöötatud reisimarsruute koos vahepeatustega. „Lastega peredele on tore võimalus teha vahepeatus näiteks Oulus hotellis Eden, kus on tore SPA-keskus ja suured basseinid. Tagasiteel aga peatuda Ranua loomaaias ja veeta paaripäevane suusapuhkus Hyvaskylas.“

FlixBusi esindaja jagab sarnaseid soovitusi: „Lastega reisides on oluline tegevused ette planeerida. Mängud, nagu reisibingo või maamärkide otsimine, aitavad aega sisustada ja teekonda nauditavamaks muuta. Näiteks võivad lastes põnevust tekitada ka sihtkohaga seotud tegevused nagu Lapimaad ja polaarjoont käsitlevad raamatud või lood.“

Eestlaste populaarsed alternatiivid Lapimaale

Paljud pered kombineerivad Jõuluvana külastuse suusapuhkusega. „Väga tihti liigutakse Lapimaalt edasi Levile suusatama,“ ütleb Evelin Maddison.

Lisaks Soomele on Maddisoni sõnul endiselt populaarsed ka suusakuurordid mujal Euroopas ning soojad päikeselised sihtkohad nagu Egiptus ja Kanaari saared. Laurisoo märgib, et päikesereisid on jõulureisidest populaarsemad, sest võimaldavad peredel külma eest palmi alla põgeneda. „Kõige populaarsemad sihtkohad on meil Egiptus ja Kanaarid, järgnevad kaugemad eksootilisemad sihtkohad nagu Tai või Kariibid.“

FlixBusi esindala Kamila Zelawska lisab, et jõuludel armastatakse külastada veel erinevaid Baltikumi, aga ka Poola ja Saksamaa jõuluturge, kuhu on tagatud hea bussiühendus.