Vietnamis on kõik värviline: toit, ehituskunst, inimeste riietus, loodus. See maa pakub igaühele midagi – siin saab nautida nii eksootilist loodust, romantilist rannapuhkust kui ka Kagu-Aasia tüüpilist linnasaginat – pealinn Hanoi ja Ho Chi Minh ei maga kunagi.

Reisikorraldaja Novatours talvehooaja 2024–2025 programmis saavad reisihuvilised valida endale koloriitse ja pika puhkuse väljalennuga 2024. aasta oktoobri lõpust kuni 2025. aasta märtsi lõpuni.

7 ideed, mida Vietnamis külastada või proovida

  • Ho Chi Minh (vana nimega Saigon). Siin leiab aset kõik, mida võiks oodata ühest Kagu-Aasia linnast. See on äri- ja kultuurilinn, kus asub palju luksushotelle, kuid külalisi oodatakse ka odavamates külalistemajades. Siin leidub maailma tipprestorane ja maitsenaudinguid pakkuvaid tänavatoidulette, hubaseid poekesi ja kärarikkaid turge, mõnusaid parke ja ka moodsaid pilvelõhkujaid. Ho Chi Minh ei maga kunagi.

  • Mekongi delta – maiuspala loodushuvilisele. 4300 kilomeetrit pikk Mekongi jõgi hargneb enne merre suubumist üheksaks haruks ja moodustab Eesti-suuruse delta. Tegemist on Vietnami kuulsaima loodusobjektiga, mis on kantud maailma looduspärandi nimekirja. Elu tuksleb siin Mekongi jõe rütmis ja rohelises veerohkes deltas näeb kõike, millega Vietnam seostub: siin on riisibasseinid, paatidega mööda kanaleid kaupa vedavad kohalikud, rahvarohked asulad ja ka inimeste poolt vähem asustatud looduslikud paigad.

  • Varahommikune turumelu. Vietnami turul võtavad värvid sõna otseses mõttes silme ees kirjuks. Letid on lookas mahlastest mangodest, papaiadest, litšidest, ananassidest, leivapuuviljadest ja teistest vähem tuntud puuviljadest. Proovi ka draakonivilja, mis on Vietnami üks värvikamaid ja maitsvamaid sümboleid.

  • Sõltuvust tekitav Vietnami toit. Vietnami kööki on nimetatud üheks tervislikumaks kogu maailmas. Liha (nt sea-, veise- ja kanaliha) kättesaadavus oli minevikus suhteliselt piiratud, seetõttu on Vietnamis ammune mageveekala, koorikloomade (eriti vähkide) ja limuste söömise traditsioon. Kvaliteetset toitu leiab Vietnamis igal sammul ja kõikjal ümbritsevad sind toidulõhnad. Kohalikud tänavarestoranid on avatud varahommikust südaööni, nii et kõige populaarsemat rooga – Vietnami Pho suppi – saab maitsta igal ajal.

  • Rannapuhkus. Vietnami rannajoon on üle 2000 kilomeetri pikk. Siin on hulgaliselt rannakuurorte ning liivarannad ja helesinine vesi tõmbab puhkajaid magnetina. Merevee temperatuur võib küündida +29 kraadini. Phan Thieti kuurortide piirkonda kuuluvad Ham Tieni rannad sobivad suurepäraselt lohesurfi ja purjelauasõidu harrastajatele.

  • Ajarännak maa-alustes tunnelites. Mitte väga kaugel Ho Chi Minhist asub harukordne inimkätega rajatud tunnelite võrgustik, kus Vietnami sõja ajal varjasid end tuhanded Cu Chi provintsi inimesed. Salajased maa-alused tunnelid ühendasid omavahel külasid ja haiglaid ning ühtekokku oli võrgustiku pikkus 120 kilomeetrit. Nende kaudu liikusid toiduvarud. Neisse on rajatud koolid, pulmasaalid, teatrid ja kauplused. Maa-alune võrgustik jooksis isegi USA sõjabaaside all. Just tunnelite võrgustikku peetakse üheks põhjuseks, miks USA sõduritel ei õnnestunud Vietnami sõda võita. Nende tunnelitega saab tänapäeval tutvuda nii seest- kui ka väljastpoolt.

Millal Vietnami reisida?

Vietnam ulatub läbi mitme kliimavöötme ja sellepärast on riigi põhja- ja lõunaosa ilm erinev. Põhjapoolsetes piirkondades ulatub temperatuur suvel 22–28 kraadini ja talvel langeb 15–20 kraadini. Lõuna-Vietnam on soojem ja niiskem ning siin valitseb nii talvel kui ka suvel 26–29-kraadine kuumus.

Mussoontuuled toovad vihmaperioodil tugevaid vihmu. Troopilised mussoonid külastavad riigi keskosa oktoobrist aprillini ning põhjas ja lõunas maist septembrini. Seega on parim aeg neile, kes soovivad kogu riiki külastada, novembrist aprillini.

Tasub teada!

  • Transport. Bussisõit võib olla problemaatiline. Olukord paraneb iga aastaga, kuid teed on endiselt kitsad ega ole ette nähtud nii intensiivseks liikluseks. Bussipileti hinnad on fikseeritud, ühistranspordiga pääseb ligi peamistele turismiobjektidele. Linnades on populaarsed tsiklitaksod ja kolmerattalised velorikšad. Suurtes linnades on võimalik sõita ka ühistranspordiga.

    NB! Välismaalased ei saa rentida autot või mootorratast, kuna Vietnamis ei kehti rahvusvaheline juhiluba. Siiski on väikese võimsusega rollerite rent populaarne.

  • Kultuurilised piirangud. Tuleb austada kohalikku kultuuri ja järgida etiketti. Templites ja pagoodides tasub ennast rohkem katta. Tea, et Vietnamis ei tasu silitada väikestel lastel pead ega näidata avalikult üles vaimustust beebidest. Usutakse, et selline käitumine meelitab ligi kurje vaime ja haigusi.

  • Majutusinfo. Phan Thieti kuurortides on ülekaalus neljatärnihotellid, hooned on enamasti vanemad, kuid korralikud, puhtad ja hästi hooldatud. Enamik sealseid hotelle asuvad mere ääres ja territooriumid on avarad ning rohelised. Hotellid on küll suhteliselt väikesed, kuid valikus on mitmeid toatüüpe. Vietnami köök on väga populaarne, seetõttu on peamiselt hotellide toitlustustüübiks ainult hommikusöök.

  • Mida Vietnamist kaasa tuua? Osta kohalikke puuvillaseid ja siidrõivaid, Vietnami vaase, pärlikarpidest esemeid, pronksist ja messingust ehteid, teetasse, keraamilisi elevante, maale, samuti nelki, kohvi ja teed.

Eesti suurima reisikorraldaja Novatours talvehooaja 2024–2025 reisid Vietnami Ho Chi Minhi lennujaama toimuvad Turkish Airlinesi lennuga alates 27.10.2024 kuni 25.03.2025. Lennud on ümberistumisega Istanbulis. Lisainfot Novatoursi reiside ja teenuste kohta leiad kodulehelt www.novatours.ee või oma reisikonsultandilt.

Jaga
Kommentaarid