Enamik Tallinna lennujaama reisijate jaoks populaarsetest reisisihtkohtadest on tuttavad linnad nagu Stockholm, Riia ja Helsingi, tšarterlennud aga traditsiooniliselt Türki või Egiptusesse. Vaatasime eestlaste seas populaarseimaid sihtkohti ja uurisime, millised on parima hinna ja kvaliteedi suhtega sihtkohad.

Türgi

Eestlased on juba ammu armastanud Türgis puhkamist taskukohaste hindade, sooja kliima ja kõik hinnas hotellide kombinatsiooni tõttu. Tallinnast Türki lendavad nii regulaar- kui ka tšarterlennud. Turkish Airlines pakub Tallinnast regulaarseid otselende Istanbuli ja Antalyasse, samuti erinevaid tšarterlende.

Kuurortide hinnad ei pruugi aga olla nii ahvatlevad kui paar aastat tagasi. Ühest küljest on Türgi liir euro suhtes viimase aastaga odavnenud 9,28%. Kui aasta alguses oli kurss 20–21 liiri ringis euro kohta, siis 2024. aasta lõpuks oli liir järsult devalveerunud 28–30 liirile euro kohta. Seda võiks reisi planeerides pidada positiivseks teguriks.

Türgi statistikainstituudi (TÜİK) andmetel ulatus aastane inflatsioon 2024. aasta juulis aga 61,78%-ni. Hotellid ja restoranid olid hinnatõusus ühed liidrid, inflatsioon selles sektoris ulatus 2023. aasta juuliga võrreldes 76,04%-ni. Restoranide hinnad Türgis on inflatsiooni ja majandusliku ebastabiilsuse tõttu oluliselt tõusnud. Keskmiselt on toidu hind odavates restoranides tõusnud 300 Türgi liirini (umbes 10,5 eurot) toidukorra kohta, samas kui keskmise hinnaklassi restorani eine kahele võib maksta umbes 1200 liiri (42 eurot) või rohkem. Tõusnud on ka õlle hind baarides, kohalik õlu maksab nüüd umbes 100 liiri (3,5 €) klaasi kohta. Isegi kiirtoidukettide, nagu McDonald’s, hinnad on tõusnud ja kombineeritud eine maksab nüüd umbes 250 liiri (8,75 eurot)**. See teeb Türgist, eriti selle turismilinnadest, vähem eelarvesõbralikuks võimaluseks sügisreisiks.

1 EUR = 37,4975 TRY*

Egiptus

Neile, kes otsivad muretut puhkust, pakub Egiptus traditsiooniliselt ideaalseid tingimusi: soe meri, aastaringne päikesepaiste ja kõik hinnas hotellid. Otselende Hurghadasse ja Sharm El Sheikhi pakub AirBaltic, samuti pakub Nordica koostöös Tez Toursiga tšarterlende.

Viimase aasta jooksul on Egiptuse nael (EGP) euro (EUR) suhtes oluliselt nõrgenenud. Kui aasta alguses oli kurs 33–35 EGP piires euro kohta, siis aasta lõpuks oli see tõusnud

vahemikku 53–54 EGP/euro. Märtsis devalveeris Egiptuse valuuta järsult pärast seda, kui keskpank teatas, et vahetuskursi määrab vabaturu kauplemine.

Egiptuse avaliku mobilisatsiooni ja statistika keskagentuuri (CAPMAS) andmetel tõusis aastane inflatsioon veebruaris 36 protsendini, võrreldes eelmise aasta jaanuari 31,2 protsendiga. See tähendab, et restoranide hinnad on eelmise aastaga võrreldes tõusnud 20-30%. Keskmiselt maksab eine odavas restoranis umbes 100–150 EGP (3–4 eurot), samas kui keskmise hinnaklassi kolmekäiguline eine kahele võib maksta umbes 400–500 EGP (12–14 eurot)**. Vaatamata majanduse kõikumisele on Egiptus endiselt üks soodsamaid reisisihtkohti.

1 EUR = 53,1189 EGP*

Stockholm, Rootsi

Stockholm on ideaalne koht, kus sukelduda Skandinaavia kultuuri ja nautida lühikese aja jooksul gurmeekööki. Linna ümbritsevad maalilised kanalid ja rohelised pargid. Tallinna Lennujaama andmetel reisivad eestlased Stockholmi päikseliste sihtkohtade kõrval sageli. Otselende Stockholmist Tallinna korraldavad Ryanair ja Scandinavian Airlines (SAS). Ryanair pakub soodsaid lende, SAS aga paindlikku lennugraafikut. Valuutakurss püsis suhteliselt stabiilne, kuid näitas nõrgenemist. Kui aasta alguses oli Rootsi kroon (SEK) umbes 10,7–11,0 SEK euro kohta, siis aasta lõpuks oli see nõrgenenud 11,5–11,8 Rootsi kroonini euro kohta.

Vaatamata mõningasele inflatsioonile maksab eine keskklassi restoranis keskmiselt umbes 146 Rootsi krooni (12,7 eurot) ja kiirtoidukettide nagu McDonald’s eine tavakombo puhul umbes 100 SEKi (8,7 eurot)**.

1 EUR = 11,354 SEK*

Praha, Tšehhi Vabariik

Nädalavahetuse reis Prahasse on suurepärane võimalus kogeda ainulaadset segu keskaegsest romantikast ja kaasaegsetest kohvikutest ja baaridest. Veelgi enam, kuulus Tšehhi õlu ja maitsev toit muudavad nädalavahetuse veelgi nauditavamaks. Soodsad lennud on saadaval näiteks Eurowingsiga.

Viimase aasta jooksul püsis Tšehhi kroon (CZK) euro suhtes suhteliselt stabiilne. 2023. aasta alguses oli kurss umbes 24,5 Tšehhi krooni euro kohta ja 2024. aasta lõpuks 24–25 CZK euro kohta. Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) andmetel prognoositakse Tšehhi Vabariigis tänavuseks inflatsiooniks umbes 2,1%.

Eine odavas restoranis maksab umbes 200–250 Tšehhi krooni (8–10 eurot), samas kui õhtusöök kahele kolmekäigulises keskklassi restoranis võib maksta 800–1000 CZK (33–40 eurot)**, mis tundub võrreldes Tallinnaga üsna tavapärane.

1 EUR = 25.293 CZK

London, Ühendkuningriik

Nädalavahetus Londonis pakub võimalust osa saada maailma ühe dünaamilisema linna atmosfäärist. Londonis on palju erinevaid vaatamisväärsusi, alates ajaloolistest vaatamisväärsustest nagu Londoni Tower, Buckinghami palee ja Big Ben kuni moodsa kunsti ja moeni. Vaid mõni päev võib pakkuda rikkalikke kogemusi. Ryanair on Londoni lendude puhul üldiselt odavaim lennufirma, mille piletid algavad 17 naelast (19,55 €).

Viimase aasta jooksul on Briti naela kurss euro suhtes kõikunud 0,8395 ja 0,8617 GBP vahel euro kohta. 2024. aastal püsis Ühendkuningriigi inflatsioon võrreldes eelmiste aastatega suhteliselt stabiilsena, tarbijahinnaindeksi (CPI) andmetel oli aastane inflatsioonimäär 2024. aasta augustiks 2,2%.

Keskmise eine maksumus odavas restoranis on tõusnud olenevalt piirkonnast 5–10%. Söögid maksavad nüüd umbes 15 (17,25 eurot) kuni 20 naela (23 eurot). 2024. aastal maksab õhtusöök kahele keskklassi restoranis tavaliselt umbes 60–80 naela (69–92 eurot)**, olenevalt restorani tasemest.

1 EUR = 0,8371 GBP*

Kopenhaagen, Taani

Kopenhaagen on tuntud oma ajaloolise arhitektuuri ja kaasaegse disaini harmoonilise segu poolest. Võite külastada ikoonilisi kohti, nagu Nyhavn oma värviliste majadega kanali ääres ja Väikese Merineitsi kuju. Jalgrattaga linnas ringi sõitmine, roheliste parkide avastamine ja lihtne juurdepääs merele muudavad Kopenhaageni ideaalseks paigaks lühikeseks, kuid täisväärtuslikuks puhkuseks. Otselende Kopenhaagenist Tallinna korraldavad Air Baltic ja SAS.

Viimase aasta jooksul on Taani kroon euro suhtes kõikunud kitsastes piirides, kuna see on seotud ERM2 valuutamehhanismiga. Kurss on püsinud väikeste kõikumistega 7,44 Taani krooni ringis euro kohta. Euroopa Komisjoni ja Taani keskpanga prognooside kohaselt peaks inflatsioon 2025. aastal stabiliseeruma ligikaudu 1,7% tasemel.

Eine odavas restoranis maksab tõusvate toidu- ja teeninduskulude tõttu umbes 150–200 Taani krooni (20–27 eurot). Õhtusöök kahele keskklassi restoranis võib maksta umbes 700–900 Taani krooni (94–121 eurot)**, mis sisaldab kolme käiku ja jooke.

1 EUR = 7,461 DKK*

Soovitused valuutavahetuseks reisil:

· Kui teil on tõesti vaja sularaha, arvutage välja, kui palju te tõenäoliselt reisi jooksul vajate ja olenevalt teie sihtriigi hindadest kaaluge enne reisi raha vahetamist kohalikus valuutas.

· Vältige krediitkaardiga raha väljavõtmist, kuna see võib olla deebetkaardist kallim.

· Vältige sõltumatuid sularahaautomaate, mis asuvad sageli turismipiirkondades või lennujaamades ja on tavaliselt kallimad kui tuntud pankade sularahaautomaadid.

· Enne reisimist vaadake üle oma panga või teenusepakkuja tasud, mis võidakse sularahaautomaadi tasudele lisada.

· Välismaal raha välja võttes pidage silmas nii kohalikke sularahaautomaadi kui ka panga või teenusepakkuja tasusid.

· Suveniiri ostes või restoranis makstes kehtib kuldreegel, et välismaal kaardiga makstes tuleb alati valida kohalik valuuta — näiteks Londonis naelad, Poolas zlottid ja Rootsis kroonid. Isegi kui kohalik kaardimakseterminal pakub eurodes tasumist, vali alati kohalik valuuta.

· Kasutage spetsiaalseid platvorme maksete tegemiseks teistes euroalavälistes riikides ja valuutade vahetamiseks nagu Wise. See võimaldab inimestel konverteerida oma eurosid turu keskmise kursiga ilma varjatud tasudeta.

*Valuutakursid põhinevad Wise’i platvormi andmetel 1. oktoobri 2024 seisuga. Wise kasutab reaalset turu keskmist kurssi ilma varjatud juurdehindlusteta, tagades läbipaistvad tasud.