Olukord on tingitud lume puudusest, mistõttu on raske suusarajad aastaringselt avatuna hoida. Kagu-Prantsusmaa Isère’i piirkonnas asuv Alpe du Grand Serre’i suusakuurort sulgeb sel aastal uksed, sest kohalik linnavolikogu hääletas talispordi rahastamise vastu, ütles volikogu esimees raadiojaamale France Bleu.

Kuurort on üks paljudest kogu Euroopas, mis on viimastel aastatel sattunud keerulisse olukorda, kuna talved on muutumas üha soojemaks ning lühemaks. Selle tulemusena kannatab aga tugevalt suusakuurortite töö ning sissetulek.

Seistes silmitsi pidevalt vähenevate lumesadudega, tuli linn välja kavaga, mis kandis nime oli Alpe de Grande Serre 2050. Selle eesmärk oli suusaliftide väljavahetamine ja kuurorti seisukorra parandamine nii suve- kui ka talispordi jaoks.

Lund on igal aastal aina vähem

„Kuurorti sulgemine oleks piirkonna jaoks tõeliselt katastroofiline,“ ütles Marie-Noëlle Battistel, Isère’i piirkonna parlamendiliige, eelmisel reedel, päev enne hääletust, kohalikus telekanalis Télégrenoble. Hääletus määras aga kuurorti tuleviku.

„Sellest sõltub ligi 200 töökohta. Sellise tähtsusega koha sulgemine saadab katastroofilise signaali riiklikul tasandil.“

Matheysine’i Nõukogu (kuhu kuulub ka suusakuurort) esimees Coraline Saurat ütles, et alates 2017. aastast on piirkonna ümberkujundamisse aastaringseks kuurordiks investeeritud umbes 2,8 miljonit eurot.

Ta lisas, et kuna talvel on lund üha vähem, on projekti viimaste aastate lõpuleviimine liiga suur risk.

„Mõju, mis kaasneb veel kahe aasta pikkuse kohustuse võtmisega ilma tulevikuperspektiivita, oli märkimisväärne,“ ütles ta laupäeval raadiojaamale France Bleu.

Alpe du Grand Serre’i sulgemine on kahtlemata sünge uudis paljudele teistele keskmise suurusega alpides asuvatele suusakuurortiele, mis samuti võitlevad vähenevate lumesadudega ja klientide puudusega.