Austraalia föderaalpolitsei andmetel käitus Lääne-Austraaliast pärit 32-aastane mees Perthist Sydneysse suunduval lennul häirivalt. Selle tulemusena pidi lennuk ümber pöörama ja tagasi Perthi poole sõitma, mis tähendas, et piloot oli sunnitud maandumiseks tühjendama lennuki kütusepaaki. See tõi lennufirmale kaasa aga suure rahalise kaotuse.

Nüüd on reisija kohustatud maksma lennufirmale tagasi 8 630 Austraalia dollarit (5352 eurot), et katta raisatud kütusekulu. Perthi kohus määras mehele ka 6 055 dollari suuruse trahvi, mis tähendab, et tema keset lendu toime pandud väärkäitumine maksab kokku 11 861 dollarit – tõenäoliselt mitu korda rohkem, kui ta lennupiletile kulutas.

Kui käitud lennul halvasti, pead suure tõenäosusega maksma trahvi

„See juhtum peaks olema hoiatuseks, et ebasünnis käitumine pardal võib minna reisijale kalliks maksma,“ ütles AFP kohusetäitja Shona Davis oma avalduses.

„Palju lihtsam on järgida lennufirma töötajate juhiseid, kui tekitada asjatuid probleeme, mis võivad lõpuks minna väga kalliks maksma,“ lisas ta.

Kuigi lend toimus 25. septembril 2023, on kulunud umbes aasta, enne kui juhtum jõudis Austraalia kohtusse. Meest ega lennufirmat ei ole avalikult nimetatud, samuti ei ole täpsustatud, mida ta täpselt tegi, et saada nii karm karistus.

Reisija tunnistas end süüdi ühes teos, mis puudutas korrarikkumist õhusõidukis ja tunnistas ka seda, et ta eiras ohutusjuhiseid.

Kuigi häiriva reisija kütusekulu sissenõudmine ei ole tüüpiline karistus, on muud liiki trahvid tavalisemad. 2021. aastal teatas USA Föderaalne Lennuamet, et nad võtavad kasutusele nulltolerantsi poliitika lennukis halvasti käituvate reisijate suhtes.

Sel aastal määrati reisijatele trahve mitmete vahejuhtumite eest lennukites üle kogu Ameerika. Suurim karistus, trahvisumma 40 823 dollarit, määrati reisijale, kes tõi pardale oma alkoholi, oli joobes, püüdis tualettruumis marihuaanat suitsetada ja ründas seksuaalselt stjuardessi – kusjuures see kõik leidis aset ühe lennu jooksul.