„Majanduslikult ebakindlatel aegadel antakse pigem järele ja leitakse kokkuhoid mujalt, aga mitte reisimiselt,“ kinnitab Go Traveli tootejuht Jane Laurisoo reisibüroo statistikale tuginedes. Ta jätkab, et juulis saabus Go Travelile rekordtasemel reisipäringuid, mis näitab, et reisimine on eestlaste seas endiselt väga populaarne.

Estraveli hinnangul on praegune majandusolukord toonud küll mõningasi muudatusi reiside planeerimises, ent inimeste reisiharjumused on jäänud suures plaanis samaks. „Pigem kaalutakse ja süvenetakse varasemalt rohkem, mida erinevad reisipaketid sisaldavad, et leida nii optimaalseim pakkumine. Vanaviisi eelistatakse 4* majutust nii kodu- kui välismaal,“ rääkis Estraveli erakliendisuhete ja turundusosakonna juht Katrin Aaslaid.

Türgi ja Kreeka saared püsivad pingerea paremikus

Populaarsemad reisisihtkohad koolivaheajaks on Aaslaiu sõnul praegusel ajal jätkuvalt Türgi ja Kreeka saared, aga ka Soome ja Rootsi. Estraveli statistika kohaselt on läbi aastate populaarsed kevad-suvised lähimad sihtkohad veel Hispaania, Itaalia, Horvaatia ja viimastel aastatel nimekirja lisandunud Montenegro.

Türgi ja Kreeka populaarsust peamiste lennureisi sihtkohtadena kinnitab ka Go Travel, ent nende kõrval on Laurisoo sõnul jätkuvalt au sees auto- ja bussireisid. „Põhjuseid maanteetranspordiks on mitmeid ja mitte ainult soov rahaliselt säästa. Näiteks tuuakse eelistena välja soovi näha rohkem, külastada tee peal erinevaid vaatamisväärsusi või võtta reisile kaasa lemmikloomi ja rohkem asju,“ kirjeldas Laurisoo.

Üha enam reisitakse bussiga

Pärnumaa Ühistranspordikeskuse juhataja Andrus Kärpuki sõnul on bussisõitjate arv pärast koroona-aastaid kasvamas, eriti kaugliinidel ja sellel suvel. „Bussifirmad on lisanud täiendavaid väljumisi ning uusi sihtkohti, kuhu Pärnust on võimalik mugavalt, kiirelt ja soodsalt sõita. Erilisemate sihtkohtade hulka kuuluvad näiteks Rovaniemi Soomes ja Kiiev Ukrainas, aga ka Euroopa suurlinnad,“ kommenteeris Kärpuk.

Ka Estraveli statistika kinnitab bussireisijate arvu kasvu, kuigi nende portfellist moodustavad bussireisid vaid väikese osa. „Oleme märganud, et üha rohkem koolilõpetajaid soovib minna oma lõpureisidele bussiga. Kõige enam reisitakse Lux Expressi ja FlixBusiga Riiga või Tartusse,“ märkis Aaslaid.

„Kui vaadata üldisi trende, siis võib öelda, et maanteetranspordi kasutajad valivad sihtkohtadena pigem lähiriigid, nagu Soome, Läti, Leedu, Poola, aga ka Rootsi ja Norra, kaugematest Itaalia ja Horvaatia,“ lisas Go Traveli ekspert.

Välismaal reisimine on sageli soodsam kui kodumaal puhkamine

Suvi on eestlaste seas bussiga reisimise kõrghooaeg, seda kinnitab nii FlixBusi kui ka Pärnumaa Ühistranspordikeskuse esindaja.

„Näeme jätkuvalt, kuidas Baltikumis bussireisjate arv kasvab. Inimestel on soov reisida ja nad leiavad alati viisi, kuidas seda teha, isegi kui eelarve on piiratud,“ ütles FlixBusi ärijuht Kamila Zelawska. Pärnumaa Ühistranspordikeskuse juhataja Kärpuk lisas, et sel suvel oli bussijaamas märgata varasemast enam välismaa seljakotituriste.

„Paljud uurivad, kuidas sõita Saaremaale ja Kihnu. Varem populaarse Soomaa kõrval on uueks kuumaks sihtpunktiks Massiaru küla, mille ajaloolises koolimajas tegutseb maailmas nime teinud Massia loomekeskus,“ tõi Kärpuk trendina esile kasvava huvi kohaliku tähtsusega huvipunktide vastu. FlixBusi sihtkohtadest olid Zelawska sõnul sel suvel populaarseimad aga Riia, Vilnius ja Varssavi.

FlixBusi ärijuht lisas, et tänapäeval tuleb välismaale reisimine sageli soodsam kui kodumaal puhkamine. „Kuigi Eestis on väga head võimalused puhkamiseks ja meelelahutuseks, on lähimad sihtkohad, nagu Riia ning linnad Leedus ja Poolas, sageli taskukohasemad,“ rääkis Zelawska ja lisas, et võtavad kaugmaa bussiliinide planeerimisel arvesse, et reisjad saaksid soodsalt ja mugavalt reisida võimalikult paljudesse sihtkohtadesse.