Jaapani ametiasutused teatasid teisipäeval, et Tokyos suri juulis kuumarabandusse 120 inimest, kirjutab Euronews. Riigi keskmine temperatuur tõusis südasuvel rekordiliselt kõrgele ja pea terve kuu kehtis linnas kuumahoiatus, mis soovitas inimestel viibida siseruumides ja õue mitte minna.

Tokyo arstliku ekspertiisibüroo andmetel olid mitmed elu kaotanud elanikest eakad. Kõik peale kahe inimese leiti surnuna siseruumidest ja enamik neist ei kasutanud kliimaseadet, kuigi see oli majja paigaldatud.

Jaapani tervishoiuasutused ja sünoptikud on korduvalt soovitanud inimestel viibida siseruumides, tarbida ohtralt vedelikku, et vältida vedelikupuudust, ja kasutada konditsioneeri. Eakad inimesed on aga paraku tihti arvamusel, et kliimaseade ei ole tervisele kasulik ja kipuvad selle kasutamist vältima.

Ajalooliselt kõige kuumem juulikuu

2018. aasta kuumalaine ajal kaotas Tokyos põrgukuumuse tõttu elu 127 inimest, teatas linna arstlik ekspertiisibüroo.

Jaapani päästeameti andmetel raviti 1.–28. juulini Jaapani haiglates kuumarabanduse tõttu üle 37 000 inimese. Juuli keskmine temperatuur oli 2,16 kraadi kõrgem kui viimase 30 aasta keskmine, mis teeb sellest kuumima juuli alates Jaapani meteoroloogiaagentuuri arvestuse alustamisest 1898. aastal.

Teisipäeval kehtisid kuumahoiatused suures osas Tokyos ja Lääne-Jaapanis. Tokyo kesklinnas tõusis temperatuur ligikaudu 34 kraadini.

„Minu arvates pikeneb kuumalaine periood igal aastal,“ ütles Kyoto linna elanik Hidehiro Takano. „Mul on konditsioneer kogu aeg sisse lülitatud, ka siis, kui ma magan. Ma püüan mitte välja minna.“

Prantsusmaalt pärit turist Maxime Picavet näitas Euronewsi ajakirjanikule kaasaskantavat ventilaatorit, mille ta ostis Tokyost. „See töötab väga, väga hästi,“ ütles ta. „Sellise temperatuuri juures on see hädavajalik.“

Meteoroloogiaagentuur ennustab augustis riigile veelgi suuremat kuumust, kus temperatuur küündib 35 kraadini või kõrgemalegi.