Välisministeerium on avaldanud reisihoiatuse Iisraeli, Iraani ja Liibanoni kohta ning palub reisimist nendesse riikidesse täielikult vältida. „Neist piirkondadest võiks naasta esimesel võimalusel,“ sõnas välisministeeriumi meedianõunik Brita Kikas.

„Juba reisil olles või reisile minnes tuleks end kindlasti panna kirja Reisi Targalt kodulehel, et saaksime seal olevate eestlastega vajaduse korral ühendust võtta,“ toonitas ta.

Iisrael lubab end kõigiti kaitsta

Konflikti eskalatsioon sai alguse eelmisel nädalal, kui kolmapäeval korraldati Iraani pealinnas atentaat Hamasi kõrgeimale juhile Ismail Haniyeh’le. Päev varem, teisipäeval oli Iisrael õhurünnakuga tapnud Liibanoni pealinnas Beirutis relvarühmituse Hezbollah kõrge komandöri Fuad Shukri kättemaksuks raketirünnaku eest, mis tabas Golani kõrgendikel asuvat jalgpalliväljakut ja nõudis 12 noore elu.

Iraani hinnangul oli Haniyeh’ atentaadi taga Iisraeli välisluure ja Teheran on lubanud selle eest kätte maksta. Ajaleht The Wall Street Journal kirjutas allikatele tuginedes, et Iraan teatas laupäeval Araabia diplomaatidele, et ei kavatse olukorda rahustada ega hooli ka sellest, et Iisraeli-vastane rünnak võib vallandada piirkonnas suure sõja.

Iisrael teatas omakorda pühapäeval, et on valmis end mis tahes rünnaku eest kaitsma. „Iisrael on praegu mitmerindelises sõjas Iraani kurjuse teljega,“ ütles peaminister Benjamin Netanyahu. „Oleme valmis igaks stsenaariumiks – kas kaitseks või ründeks. Ja ma kordan meie vaenlastele: me anname vastuse ja nõuame kõrget hinda iga meievastase agressiooni eest mis tahes kohast.“