Palangas on palju külastamis- ja maitsmisväärset – restoranikultuur on mitmekesine ja rikkalik, pakkudes nii rahvusvahelise köögi mõjutustega roogi kui ka kohalikke delikatesse. Suve viimaseid päikesekiiri püüa sel aastal kas Palanga rannaliival või sealsete restoranide terrassidel!

Kauni asukohaga Palangas on just nüüd, kui kõrghooaeg peagi vaibuma hakkab, eriti meeldiv erinevate kultuuride kööke avastada. Miks mitte pärast rannikuäärse linna Birute pargi ja botaanikaaia külastamist mõnda lähedal olevasse restorani sisse astuda ja uusi maitseid avastada.

Leedu kuurordi restoranid on suurepärased ka mereandide austajatele. Lisaks on kohalikes restoranides Mehhiko, Gruusia, Lähis-Ida, Aasia, Itaalia ja Prantsuse köögi mõjutusi. Muidugi on Palangas esindatud ka Euroopa köök ja kindlasti ootavad proovimist Leedu pika ajalooga toidud.

Pole sugugi üllatav, kui leiad oma lemmiktoidukoha just sellest hotellist, kus ka oma puhkust veedad.

Igal turismihooajal tervitavad Palanga külastajaid mõned uued restoranid ja kohvikud, mis on üha ainulaadsemad ja silmapaistvamad nii oma sisekujunduse, köögi, atmosfääri kui ka teeninduse poolest.

Kes on selles Balti mere äärses kuurordis Palanga toidukultuuri nautinud, teab, et restoranid on tasemelt võrdsed iga hea Euroopa kuurordiga ja järgivad ka globaalsete trendide suundumusi. Kuidas siis muidu oleks Palanga restoranikultuur jõudnud selleni, et külalistele on avatud lausa kaks Michelini tunnustusega restorani.

Palangasse hõrku toiduelamust nautima

Palanga gastronoomiakaart on viimasel ajal palju muutunud. Juba pikka aega teavad turistid, et söömiseks kohta otsides tuleb seada sammud J. Basanavičiuse jalakäijate tänavale.

Külalised naudivad väga sedagi, et viimasel ajal on ka peatänavast kaugemale, lausa kogu kuurordi alale, pillutatud tõeliselt rikkalik valik kohti, kus hõrku toitu ja Palanga suvelõpu rahu nautida. Üllata ennast nende restoranide ja kohvikute hubaste sisehoovide, meeldivate sisekujunduslahenduste ja akustilise muusika etteastetega.

Restorani- ja kohvikukultuur areneb kiiresti isegi pisut eemal asuvas Kunigiškiais. Nii mõnedki paigad on tuntud hooajaliste uute kontseptsioonide tutvustamise poolest – need toidud köidavad tähelepanu juba esimesest pilgust.

Mitmed kohalikud restoranid sobivad ka peredele, kelle eelistuseks on kodused burgerid, pitsad, erinevad laste lemmikroad ja muidugi põnevad magustoidud. Lihasõpradele on mitmeid suurepärase grillmenüüga toidukohti.

Juba üle 20 aasta peab Palanga kalafestivali. Festivalil Palanga Stint saab maitsta erinevaid meritindist valmistatud roogi ja näha, kuidas seda kala valmistatakse. Valikus on praetud, marineeritud, suitsutatud, kuivatatud ja keedetud meritint, lisaks kalasupp ja muudki.

Palanga restoranid osalevad ka Leedu gastronoomianädalal, kutsudes külalisi maitsma just selle ürituse jaoks kokku pandud erilist menüüd. Ja muidugi võib alati kindel olla kohtade peale, mis oma menüüga külalisi üha uuesti tagasi meelitavad.

Et Palanga toidukultuuriga paremini tuttavaks saada, tasub avastada erinevaid toidukohti, maitsta toite ja jooke, vahepeal külastada parke ja vaatamisväärsusi, osaleda ekskursioonidel, jäädvustada imelisi päikeseloojanguid ja siis taas mõnda toidukohta sisse astuda. Mõned kohad on päeval ja õhtul täiesti erineva vibe’iga.

Palanga restoranide toidud on põnevad ja seega tasub nende saamisloo kohta toidukoha personalilt lähemalt uurida. Kui veab, saab jutule ka peakoka endaga.

Mõnikord õnnestub suvehooaja lõpus sattuda ka restoranide igapäevase menüü välistele degustatsioonidele. Nii tore on osa saada uute toitude või hooajalise menüü tutvustamisest, seda tihti koos veinielamusega. Ja tasub teada, et Palanga HORECA sektor on avatud aasta ringi – oled koos perekonna ja sõpradega oodatud igal ajal!

Palangas võib sisse astuda ka Michelini restoranigiidi tunnustusega restoranidesse.

Restoran Todá pakub Palangas Lähis-Ida maitseid

Leedus ei paku just paljud restoranid Lähis-Ida kööki ja seetõttu tunnevad Palanga külalised suurt huvi just mereäärse Todá vastu.

Restoran Todá kutsub külalisi avastama menüüd, mille road on kõik tellijate vahel jagamiseks ja see pole just tavapärane kontseptsioon. Igal õhtul pakutakse Todás põnevaid toite, mis tutvustavad uusi ja veidi ootamatuid maitseid. Todá peakokk Martynas Praskevicus on rõõmus, et paljud külalised tulevad pärast esmakordset kogemust üha uuesti tagasi, et maitsta Todá krevettidega hummust, vahtrasiirupiga baklažaani, tahiini ja fetajuustu kreemi ning suupisteid, nagu börek, pardisüdamed ja muhammara-määre.

Mis on teie signatuurroa lugu?

Meie signatuurroad on enamasti inspireeritud reisidest, kus avastan kohalikke restorane ja kohalikku toidukultuuri. Oleme uhked, et esmapilgul nii lihtne roog hummus on meie külaliste seas kõige armastatum.

Aga meie kõige populaarsem ja Instagramis enim kajastatud toit on ilmselt hoopis meie signatuurmagustoit „Todá Mille Feuille“ mascarpone-kreemi, maasikate ja vanilje-burboonijäätisega. Paljud meie külalised tulevadki ainult selle maiuse pärast.

Mida külastajad on teie restorani puhul esile tõstnud?

Külalised tulevad meie restorani mõnikord isegi mitu korda nädalas, sest restoran asub mere ääres ja see seostub inimestele puhkuse ning pere ja sõpradega meeldivalt veedetud ajaga. Inimesed on rahul sellega, et menüüs on midagi igale vanusegrupile ja maitsele, nii et kõik need, kes tulevad koos perega, saavad mõnusalt õhtusöögil kvaliteetaega veeta.

Millised on teie soovitused külastajatele, kes tahavad Palanga toidukultuuri avastada?

Külastajad võivad olla kindlad, et nende õhtusöögi kvaliteet on kõrge ja neil on alati võimalus maitsta nii populaarseid roogi kui proovida ka midagi uut. Oleme uhked, et meil on esindatud Liibanoni looduslikud veinid, mis sobivad meie toitudega suurepäraselt. Ja muidugi toome igal hooajal menüüsse uusi roogi, aga ka armastatud klassika on alati esindatud.

Ärge kartke uurida ka väiksemaid Palanga tänavaid, kust võib igal aastal leida uusi söögikohti. Palanga ei ole ainult Basanavičiause tänav.

Vila Komoda kontseptsioon ühendab kohalikke tooraineid kasutades Prantsuse ja Jaapani köögi

„Meie märksõnadeks on peen ja uuenduslik köök, elegantne atmosfäär, detailidele suunatud tähelepanu ja muidugi loodusega ümbritsetud restoran,“ räägib restorani Vila Komoda peakokk Martyn Meid.

Milline on Vila Komoda kõige tuntum roog?

Meie signatuurroog on tume kakaoglasuuriga foie gras Madagaskari vanillikaunaga tehtud kastmes, samuti minu vanaema retsepti järgi valmistatud kanamaksapasteet omatehtud leivaga. See on lihtne, kuid samal ajal väga hästi tasakaalustatud roog.

Mis on sinu kui peakoka inspiratsiooniallikad?

Parimad inspiratsiooniallikad on reisimine, maailma nägemine ja uute asjade proovimine. Mind kõnetavad ka uued kombinatsioonid ja maitsed, mis segunevad Prantsuse ning Jaapani köögiga.

Väga palju kasutame oma toitudes kohapeal kasvavaid koostisosi, nagu seened, marjad, hooajalised puu- ja köögiviljad. Pöörame ka jätkusuutlikkusele alati tähelepanu.

Mida soovitad Palangat külastavale toiduturistidele?

Alati tasub külastada kohalikke turge, pagaritöökodasid ja erinevaid restorane. Siis tulevad ka uued ja meeldejäävad elamused.

Kõik eelnev tundus vägagi huvipakkuv? Kui jah, siis tutvu erinevate Palanga toidukohtadega SIIN!

Jaga
Kommentaarid