Tartu kultuuripealinn 2024 ürituste sõiduvees loodud suurejoonelise teatri- ja tantsulavastusega üritus mahub küll ühe õhtu sisse, kuid lisaks lavastusele toimub ka palju muud, andes välja lausa festivali mõõdu.

Kubija laululava tuledesäras, ÖÖtantsupidu „Kohtumised ristteel“ (2016), lavastaja Maire Udras.

PärimusÖÖ kui pereüritus Võromaa pärandi säilitamiseks

„PärimusÖÖ eesmärk on hoida au sees Võromaa pärandit ja seda tehakse läbi kõiki kaasava mitmekülgse kogemusliku prisma. Üritus on just nimelt mõeldud pärimuse austajatele, sealjuures kogu perele, ka pere pisematele, ning ligipääs on tagatud ka ratastooli ja lapsevankriga külastajatele. Samuti on lavastusel eesti viipekeelne tõlge,“ kommenteeris sündmust projektijuht Kristi Vals.

Unikaalne ja omalaadne formaat – jalutuskontsert

Elamusõhtu saab alguse omalaadse formaadiga jalutuskontserdist koos segakooriga Hilaro. Päris sellises võtmes kontserti polegi varem Eestis tehtud. Nagu nimigi ütleb, saavad kuulajad kontserdist osa jalutades. „Publik liigub kooriga kaasa, aga mitte päris samu radu pidu. Vahel on helid väga lähedal, vahel kaugemal. Kubija loodus ja koorilaul hakkavad koos mängima, tekib looduse ning muusika kooskõla,“ kirjeldab seda pealavastaja Jaanika Juhanson.

Tonte ja kodukäijaid täis metsaalune

Kubija laululava ümber luuakse ürituse ajaks muinasmets, kus saate elava muusika saatel avastada loodusskulptuure ja kohtuda pärimustegelastega, nagu tondid, peninukid, kodukäijad, puugid ja teised põrgulised. „Juhan Jaiki tondilugudel põhinevate tegelaste elluäratamine kõlab ehk veidi kurjakuulutavalt, kuid muretsemiseks pole põhjust, sest tegemist on eelkõige kogupereüritusega ning kõiki tegelasi on kujutatud läbi huumoriprisma. Samuti ei tasu karta, et keegi metsa ära eksiks, kuna loodus on laululava ümber korrastatud ja viidastatud, ning päris sügavasse metsa ei minda,“ sõnab Juhanson.

Suurejooneline teatri- ja tantsulavastus Paganlik PärimusÖÖ

Pärast jalutuskontserti algab õhtu põhisündmus, milleks on suurejooneline teatri- ja tantsulavastus „Õnnemärgi all sündinud“. Jaanika Juhansoni loodud lavastuses vahelduvad teatristseenid erinevate piirkondade pärimustantsude ja nende seadetega. Lavastus põhineb Võrumaa kirjaniku Juhan Jaiki lühilugudel. Publiku silme all äratatakse ellu Rehepapp, Vanapagan, põrgulised ja teised muistsed tegelaskujud, kes kõik kõnelevad kaunilt helisevas võro keeles. Lavastusele lisavad väge ja erilisust valguslahendused, mis toovad esile varjude mängu ning moodustavad müstilisi pärimusest tuntud tegelaskujusid ja õnnemärke.

2016. aastal Kubijal toimunud ÖÖtantsupidu „Kohtumised ristteel“: rahvalikud mängud (ülemine foto), Sander Lebreht noore pagana rollis (alumine foto).

Jaiki tegelasi kehastavad nii laiemalt tuntud Eesti näitlejad kui ka väiksemas ringis tuntud kohalikud harrastusnäitlejad. Lavastuse esitamiseks on kokku tulnud lausa üle 600 rahvatantsija Saare-, Viru-, Harju-, Võru- ja Setomaalt ning laulavad segakoor Hilaro ja leelokoorid Helmekaala ning Mokornulga. Muusikalise naudingu saamiseks saadab lavastust ka Ott Kaasiku juhtimisel live-bänd, kelle koosseisus laulab Anu Taul.

Viie eri piirkonna kirmaskid

Teatri- ja tantsulavastuse lõppedes pidu aga alles kogub tuure. Nimelt jätkub trall viiel erineval kirmaskil (võro keeles kirmas või kirmask, saksa sõnast Kirchmesse, ’kirikulaat’, on endisaegne suvel Kagu-Eestis peetud traditsiooniline küla- või piirkonnapidu). „Kogu see rõõm päädib lõpuks ühise peoga. Pärast lavastust toimuvad metsa all valgustatud punktides külapeod ehk kirmaskid, kus saab ka ise jalga keerutada ja proovida erinevate piirkondade tantse,“ selgitab lavastaja. Külalised saavad niisiis lisaks tantsu vaatamise elamusele tantsurühmade abil oma teadmiste pagasisse ka uued tantsusammud.

Tantsijad pidu nautimas Kubija laululaval.

Tuleteater ja südaÖÖpidu

Pärast päikeseloojangut teevad müstilises hämaruses etteaste Läti tulemeistrid Fire Show Studiost, kes läidavad oma tõrvikud ning annavad valguse ja varjudega mängleva võimsa tuleteatrietenduse.

ÖÖtantsupidu (2016). Tule-show

Ja vähe sellest, kogu üritus tipneb Võru linna sünnipäevasündmusega. Seega kel kogemuste virvarrist veel jaksu üle, saab suve viimasest nädalavahetustest viimast võttes end südaÖÖpeol Nedsaja Külabändi saatel mõnusalt hingetuks tantsida.

Nedsaja Külabänd

Ürituse hing

Ürituse eestvedaja on kunstiline juht Maire Udras. „Inimestest rääkides ei saa üle ega ümber selle ürituse tegelikust käimatõmbajast – Maire Udrasest, kohalikust n-ö maasoolast, kes on läbi elu erinevate rahvatantsuüritustega seotud olnud. Just tema soojast takkatõukamisest on kõik see sündinud,“ ütleb Jaanika Juhanson. Nüüdseks on PärimusÖÖ ideest võrsunud mitmekülgne üritus, mille proovid on juba täies hoos ja pärimusÖÖ mekki võib juba selgelt tunda.

Kui jalg hakkas artiklit lugedes tatsuma ja hing metsa poole ihkama, on viimane võimalus oma suvele auväärse lõpupaugu tegemiseks üritusele pileteid soetada SIIN.

Delfi lugejatele on koodiga TARTU2024 pilet tavahinnast 24% soodsam.

Paganlik PärimusÖÖ on osa Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 põhiprogrammist.

Eestvedajad: Võrumaa Arenduskeskus ja MTÜ Võru Folkloorifestival

Jaga
Kommentaarid