Etna on aktiivses seisundis püsinud juba terve sajandi. Aastas ja isegi ühe kuu jooksul võib vulkaan mitu korda pursata. Praegune purskeperiood algas 2013. aastal, kusjuures 2021. aastal eraldas see kuue kuu jooksul nii palju vulkaanilist materjali, et vulkaan kasvas peaaegu 30 meetri võrra.

Väga aktiivne oli vulkaan just mullu suvel, viies olukordadeni, kus lennuühendus saarega järjepidevalt ka katkes. Mootorratturid ja jalgratturid pidid sel ajal samuti oma teekonna üle vaatama, sest tuhavihm muutis liikumise teedel ebaturvaliseks. Kohalik linapea keelas ka lõpuks ajutiselt kaherattaliste sõidukite kasutamise.

Sateliidifoto vulkaani purskest

Etna vulkaan purskamas

Enamasti liigitatakse Etna pursked madala vulkaanilise aktiivsuse alla. See hõlmab tuhapilvi, laava purskamist ja Stromboli plahvatusi, mis on teisisõnu magma kerged plahvatused. Itaalia riiklik geofüüsika ja vulkanoloogia instituut kommenteeris mullu augustis, et purskesamba kõrgus oli umbes 4500 meetrit üle merepinna.

Kuid vulkaan võib olla ka eluliselt ohtlik. 1928. aastal hävis Etna purske tagajärjel terve Mascali väikelinn. 2002. aastal hävitasid voolavad laavajoad saarel poode, hotelle ja restorane.